18 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Κορυφώνεται η κίνηση στην Ρεθεμνιώτικη αγορά

Μετά τον δύσκολο χειμώνα που πέρασαν οι έμποροι, προσδοκούν «ανάσταση» του τζίρου τους

Σταδιακά αρχίζει πλέον να «ζεσταίνεται» η αγορά του Ρεθύμνου, η οποία χαρακτηρίζεται από επάρκεια αγαθών σε πολύ λογικές και συγκρατημένες τιμές. Η κίνηση στα εμπορικά της πόλης αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, ενώ ο εμπορικός κόσμος καλεί τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τις ντόπιες επιχειρήσεις και για τις πασχαλινές τους αγορές.
Και ενώ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στις εμπορικές επιχειρήσεις, από την Μεγάλη Δευτέρα και έπειτα, τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται σε ό,τι αφορά στην επισκεψιμότητα, επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.». ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης.
«Οι προσδοκίες που έχουμε για αυτή την περίοδο, αλλά και για την τουριστική σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει, είναι πολλές. Ευελπιστούμε όλα να κυλήσουν ομαλά και να αναστηθεί κυριολεκτικά ο τζίρος των καταστημάτων μας, διότι ο χειμώνας που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολος για μας, αφού η πτώση του τζίρου στην αγορά άγγιξε το 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Εξηγώντας ο κ. Πολιουδάκης τους λόγους που «γονάτισαν» τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου, ανέφερε ότι η συνεχής υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο και τις επιχειρήσεις του νομού μας.
«Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο η κατάσταση στην αγορά του Ρεθύμνου ήταν κυριολεκτικά τραγική. Όσα χρόνια δραστηριοποιούμαι στο Ρέθυμνο τέτοια εικόνα δεν έχω ξαναδεί. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και ο καιρός που δεν ήταν καθόλου σύμμαχός μας», σχολίασε με έμφαση η έμπορος κα Ζαχαρένια Ρουμελιωτάκη.
Και ενώ οι έμποροι έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εορταστική περίοδο που διανύουμε, οι καταναλωτές από την πλευρά τους, εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τις αγορές τους, ενώ περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, καθώς και σε δώρα που επιθυμούν να κάνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φέτος, η τιμή της λαμπάδας κυμαίνεται από τα 3 ευρώ έως και τα 25 ευρώ, ενώ αυξάνεται ανάλογα τα παιχνίδια που τις κοσμούν, όπως σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδας μας ο κ. Γιώργος Φορτσάκης, που διατηρεί κατάστημα στην πόλη μας.
«Θα ψωνίσω μόνο δωράκια για τα εγγόνια μου και αυτό επειδή το καλούν οι μέρες», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν.Π., ο οποίος αναφέρθηκε στην «ψαλιδισμένη» πλέον σύνταξη που παίρνει και η οποία, όπως πρόσθεσε, δεν του επιτρέπει να ζήσει αξιοπρεπώς. Κάτι αντίστοιχο σχολίασε και η κα Μαρία, η οποία έκανε αγορές μόνο για το πασχαλινό τραπέζι, ενώ η κα Βάσω, μας είπε, πως η βόλτα της στα εμπορικά του Ρεθύμνου επικεντρώθηκε μόνο στην αγορά λαμπάδων για τα βαφτιστήρια της.

Σε λογικές τιμές το πασχαλινό τραπέζι
Ικανοποιημένοι από την κίνηση στα καταστήματά τους εμφανίζονται και οι κρεοπώλες του Ρεθύμνου, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κρεοπωλών, Μιχάλη Κυριακόπουλο, οι συνάδελφοί του έχουν συγκρατήσει τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα.
Και φέτος περίοπτη θέση στο πασχαλινό τραπέζι θα έχει ο παραδοσιακός οβελίας, η τιμή του οποίου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 6,50 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του χοιρινού αγγίζει τα 4,50 ευρώ το κιλό και του κοτόπουλου τα 3,00 ευρώ το κιλό. «Η ρεθεμνιώτικη αγορά χαρακτηρίζεται από επάρκεια αγαθών σε πολύ καλές τιμές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, τα καταστήματα της πόλης μας θα είναι ανοικτά από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 6:00 το απόγευμα, ενώ αύριο, Μεγάλο Σάββατο, τα εμπορικά θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα. Από την Τρίτη, 30 Απριλίου, θα ισχύσει και πάλι το κανονικό ωράριο των καταστημάτων.

«Αυλαία» στις 2 Μαΐου των ενδιάμεσων εκπτώσεων
Εν τω μεταξύ, ανοίγει και φέτος στις 2 Μαΐου, η αυλαία των ενδιάμεσων εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα της χώρας, με το καταναλωτικό κοινό από την μια να παραμένει κάπως συγκρατημένο και τον εμπορικό κόσμο από την άλλη να προσδοκά ακόμη μεγαλύτερη αναθέρμανση της αγοράς.
Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 του μήνα, ενώ οι έμποροι του Ρεθύμνου, καλούν τους καταναλωτές να επωφεληθούν της εκπτωτικής περιόδου και να εμπιστευτούν τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, που προσφέρουν προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.
Κατά την διενέργεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.