24 °C Rethymno, GR
11/08/2022

ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Κοσμοσυρροή από Έλληνες και ξένους επισκέπτες τον Δεκαπενταύγουστο στο Ρέθυμνο

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο τις τελευταίες ημέρες θυμίζοντας σε όλους επιχειρηματίες και πολίτες ένα κανονικό, συνηθισμένο Δεκαπενταύγουστο σε προ πανδημίας εποχή. Οι ουρές αυτοκινήτων στους δρόμους, οι εκατοντάδες επισκέπτες σε παλιά και νέα πόλη, τα γεμάτα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και ατονίας.

Η πόλη «ζωντάνεψε» ξανά μετά από δυο χρόνια σκορπίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας σε ξενοδόχους, εστιάτορες, επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής αλλά και τους εμπόρους. Μια αλυσίδα ανθρώπων και οικογενειών που στηρίζονται στον τουριστικό κλάδο. Η ικανοποίηση είναι διάχυτη για την ανάστροφη του μέχρι πρότινος αρνητικού κλίματος στην αγορά και ευχή όλων είναι η εικόνα αυτή να συνεχίσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και της Κρήτης ειδικότερα με τους δύο γειτονικούς νομούς Χανιά και Ηράκλειο να βρίσκονται σε μινι lockdown, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για περαιτέρω αισιοδοξία, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν καλά ότι ο τουρισμός είναι ένας πολυπαραγοντικός κλάδος που είναι «ευάλωτος» και ανά πάσα στιγμή μπορεί η σημερινή καλή του εικόνα να ανατραπεί. Για τον λόγο αυτό κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με ασφάλεια και όλες οι εκτιμήσεις είναι πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα και δεν θα επιβληθούν νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο νησί, αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οδηγίες -που είναι πολύ πιθανό αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα- από τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών.

Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά τα μέσα Ιουλίου η τουριστική κίνηση τόσο από επισκέπτες του εξωτερικού όσο όμως και του εσωτερικού, δηλαδή Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, με τις πληρότητες να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις τις πληρότητες του 2019, ενώ αρκετά ξενοδοχεία είναι οver.

Γεμάτα τα ξενοδοχεία τον Δεκαπενταύγουστο -αγωνία για τον Σεπτέμβριο

Γεμάτα είναι τα ξενοδοχεία της πόλης του Ρεθύμνου τον Δεκαπενταύγουστο, όπως επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, επισημαίνοντας πως είχε λείψει αύτη η εικόνα της έντονης κινητικότητας. Τα μηνύματα είναι θετικά, οι πληρότητες υψηλές έως και τις 20 Αυγούστου, οπότε και οι πληρότητες περιορίζονται στο 70%, ενώ τον Σεπτέμβριο φτάνουν προς το παρόν το 55%-65%. Περιθώρια για να αυξηθούν και να φτάσουν τα επίπεδα του Δεκαπενταύγουστου φυσικά και υπάρχουν με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

«Είναι καλά τα πράγματα στον τουριστικό κλάδο. Αυτό τον καιρό δηλαδή και η εβδομάδα που περνάει και η επόμενη εβδομάδα έχει κίνηση, έχει καλή ροή κρατήσεων, είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία. Αυτό που λίγο μας είχα ανησυχήσει, την περασμένη εβδομάδα που υπήρχε ένα «πάγωμα» γενικά για το υπόλοιπο του Αυγούστου, νομίζω ότι σιγά σιγά αρχίζει πάλι να έχει μια ροή κρατήσεων, για το υπόλοιπο του μήνα που διανύουμε και νομίζω πως και ο Σεπτέμβριος προς το παρόν ακόμα έχει μεγάλα περιθώρια και θέλω να πιστεύω ότι θα πάει καλά.

Πάντως για τον Αύγουστο είμαστε πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Δεν μιλάμε για το σύνολο της χρονιάς, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι χάσαμε τον μισό Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, που ήταν χαμένοι μήνες ουσιαστικά», ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης.

Όπως πρόσθεσε Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί και Σκανδιναβοί είναι στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφουν φέτος οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Οι Άγγλοι ακόμα δεν έχουν φανεί στο νησί, καθώς είναι περιορισμένες οι αφίξεις τους.

«Η Πολωνία ήταν μια καινούρια αγορά που αναπτύχθηκε τα 2-3 τελευταία χρόνια. Είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, αλλά έδειξε έτσι ιδιαίτερη δυναμική τα 2-3 τελευταία χρόνια, οπότε ήρθε και κάλυψε και κάποια κενά τέτοιου είδους Αγγλίας για παράδειγμα φέτος. Επίσης φέτος έχουμε πολλούς Έλληνες, έχουν κάνει γερό comeback και επίσης η δικιά μου αίσθηση είναι έχουμε μια δυναμική παρουσία Ιταλών και Ισπανών, με μικρά stay, άρα κάνουν tour σ’ όλη την Κρήτη βασικά μέσω booking και expedia κι όλα αυτά».

Σε επαγρύπνηση λόγω covid

Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία παραμένει ανησυχητική και σίγουρα δημιουργεί επισφάλεια στους ξενοδόχους και συνολικά στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπιρλιράκης τον Σεπτέμβριο αλλάζει το ηλικιακό γκρουπ των επισκεπτών και έρχονται στην πόλη μας κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι, γεγονός που σημαίνει ότι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και φοβισμένοι σε περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί παραμένει επιβαρυμένο.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ανέφερε: «Συνεχίζουμε να είμαστε σε μάχη με τον εχθρό που λέγεται covid. Βλέπουμε κάθε μέρα ότι τα επιδημιολογικά δεν είναι και τα καλύτερα. Αν κάποια στιγμή για κάποιο λόγο ξεφύγει το πράγμα και αρχίσει να μετράει ανάποδα ίσως να μην συνεχίσει καλά η σεζόν.

Ενδεχομένως η επιβολή locdonw σε Χανιά κι Ηράκλειο να επηρεάσει, και τον τουρισμό του Ρεθύμνου. Ενδεχομένως οι χώρες να χρειαστεί να πάρουν κάποια μέτρα στο μέλλον. Μην ξεχνάμε και ότι αλλάζουν σιγά σιγά από την επόμενη εβδομάδα και ο ηλικιακές ομάδες που ταξιδεύουν, δηλαδή τώρα ταξιδεύουν οι πολύ νέοι και οι οικογένειες και από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου και Σεπτέμβριο μπαίνουμε σε πιο μεγάλες ηλικίες που οπωσδήποτε είναι πιο προσεκτικοί, οπότε αν επιβληθούν ταξιδιωτικές οδηγίες επιπλέον ή αρχίζουν να βάζουν σε lockdown τον κόσμο που γυρίζει πίσω κάποιες χώρες, ενδεχομένως αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την κίνηση».

Θετικό το τουριστικό πρόσημο στην Κρήτη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Η τουριστική κίνηση στο νησί το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου είναι ικανοποιητική επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης δίδοντας την εικόνα με τις αφίξεις μέχρι στιγμής στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η τουριστική κίνηση στην Κρήτη από τον Μάιο κατέγραψε 90% μείωση σε σχέση με το ‘19 αλλά 10-15% αύξηση σε σχέση με το ‘20 που δεν υπήρχε καθόλου κίνηση. Τον Ιούνιο καταγράφηκε 70% μείωση σε σχέση με το ‘19 αλλά 30% αύξηση σε σχέση με το ‘20. Τον Ιούλιο σε επίπεδο Κρήτης καταγράφηκε αύξηση 60-65% σε σχέση με το ‘19 αλλά διπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2020.

Ο κ. Βλατάκης έκρουσε τον καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία του τουρισμού το επόμενο διάστημα, μετά και την επιβολή του μίνι lockdown: «Από την στιγμή που επιβάλλεται lockdown ακόμα και μίνι, αυτό επηρεάζει τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Θα επηρεάσει τις κρατήσεις τις μελλοντικές και βέβαια τις διαδικασίες που θα αποφασίσουν οι διάφορες χώρες όταν πρόκειται για έναν προορισμό τον οποίο τον έχουν κατατάξει οι δικοί μας σε καθεστώς lockdown. Αυτά είναι αν μη τι άλλο αντί-τουριστικά, είναι σε λάθος προσανατολισμό, διότι η ρίζα του κακού είναι οι ανεμβολίαστοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι από ανεμβολίαστους. Με τον τρόπο που γίνεται που τιμωρούν τον τουρισμό, τιμωρούν την οικονομία, αλλά πιο πολύ τιμωρούν αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι δεν φταίνε για όλο αυτό το οποίο γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» και πρόσθεσε ότι: «Όταν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου που είναι η κύρια πηγή εισόδου είναι σε μία περιοχή που έχει lockdown, έστω μίνι lockdown, επηρεάζεται όλη η Κρήτη και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εμείς σαν φορέας που διακινεί το σύνολο του τουρισμού της Κρήτης θα τηρήσουμε τα μέτρα, όμως δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στον τουρισμό μας».

Αυξημένη η κίνηση στα καταστήματα εστίασης

Αυξημένη όμως και η κίνηση στα καταστήματα εστίασης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, από τα μέσα Ιουλίου υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε όλους τους χώρους εστίασης τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες: «Η κίνηση είναι πολύ καλή, από τις 25 του Ιούλη έχει πάει πολύ καλά και συνεχίζει με ανοδικές τάσεις. Είναι καλύτερα από πέρσι, η εστίαση δουλεύει κανονικά, έχουν έρθει τουρίστες και Έλληνες έχουν έρθει, είναι αυτό που αναμένουμε. Είναι στα επίπεδα μιας κανονικής τουριστικής χρονιάς ο Αύγουστος και ευελπιστούμε να συνεχιστεί έτσι και τον Σεπτέμβριο.

Αν είναι και ο Σεπτέμβρης καλός θα τα καταφέρουμε. Μόνο μην «κοκκινίσουμε». Η κατάσταση με την πανδημία δεν είναι καλή και αυτό μας προβληματίζει όλους. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε για να εξασφαλίσουμε μια συνέχεια και μια παράταση στην φετινή τουριστική περίοδο» τόνισε.