35 °C Rethymno, GR
19/08/2022

«Κοχλάδα» το έμβλημα του Ρεθύμνου

Στη δυτική όχθη που πηγάζει στο Κρητικό πέλαγος, κάτω από το σημείο αναφοράς της πόλης μας, το φρούριο της Φορτέτζας, βρίσκεται μια βραχώδης ακτή που αποτελεί την πρώτη εικόνα των εισερχόμενων επισκεπτών.

Σκαλισμένη στην πέτρα, σαν ζωγραφισμένο κοχύλι, καταμεσής του κάστρου, ποτίζει με τα αγιασμένα νερά της τους λουόμενους με δροσιά που αναβλύζει ατόφια από την απέραντη πηγή ζωής της θάλασσας.

Ένας αληθινός θησαυρός για την γραφική παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που προσθέτει άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, με μια αστείρευτη ενέργεια προσδίδοντας τον αναγεννησιακό χαρακτήρα ταυτότητάς της.

Εκεί, καταφεύγουν για προστασία πολλοί ξένοι και ντόπιοι συνάνθρωποι, αναζητώντας μια φυγή από την ζοφερή πεζή πραγματικότητα και μια παρηγοριά στα αμείλικτα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πάνω στα σπλάχνα της γης, αχνίζει μια φυσική ζεστασιά που σε συνδυασμό με την ηχώ του παφλασμού της θάλασσας και τον παλμό της ζωής, συνθέτουν τον αρχέγονο ύμνο μνημόνευσης προέλευσης της ύπαρξής μας.

Τα νερά της, λόγω θέσης και κλίσης διατηρούνται πάντα καθαρά και υποδέχονται τα ταλαιπωρημένα κορμιά που στοργικά τα θρέφει αφυπνίζοντας το μοναδικό αναντικατάστατο αίσθημα ελευθερίας.

Μία πρωτοβουλία πολιτών, προέβηκε σε επιστημονική χημική ανάλυση κι έλαβε έγγραφη επίσημη διαπίστωση που τοιχοκόλλησε κάτω από την σκάλα, ότι τα νερά της περιοχής είναι στο ίδιο επίπεδο με παρθένες νότιες παραλίες της Κρήτης.

Μία αξιέπαινη πράξη που ανιδιοτελώς προσφέρθηκε στο κοινό και μας καθιστά υπόχρεους να αποδίδουμε όσο μπορούμε τον ανάλογο σεβασμό στη θάλασσα που τόσο γενναιόδωρα και υπομονετικά μας φιλοξενεί.

Τα οφέλη από το κολύμπι είναι ανεκτίμητα και πολλαπλά και για να τα απολαύσεις πρέπει να μάθεις τα μυστικά του που δεν απαιτούν πολύ χρόνο αλλά ποιότητα και συνέπεια.

Το κλειδί είναι η ανύψωση ζώνης πλευστότητας για να ανοίξει η πόρτα λύτρωσης που οδηγεί στο δρόμο της χαμένης πατρίδας και στον παράδεισο ενός απόλυτου έρωτα, ενδεικτικά: Εξαγνίζει το καρδιαγγειακό σύστημα λόγω της οριζόντιας κίνησης, ενεργοποιεί την μικρομυική ομάδα των σταθεροποιητών, αποφορτίζει τις αρθρώσεις και προκαλεί ψυχοσυναισθηματική τόνωση.

Το κυριότερο όλων είναι ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, την ανταλλαγή ύλης και την επαρκή αφομοίωση των απαραίτητων ιχνοστοιχείων για την λειτουργία του μηχανισμού αυτοΐασης του σώματος.

Το μέρος αυτό, εκτός το αυθεντικό φυσικό κάλλος, έχει μια άρρηκτη σύνδεση με την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου, καθώς σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση, ήταν νεώρια, ναυπηγεία πλοίων από τους ελληνιστικούς χρόνους.

Οι συμμετρικές γραμμές, χαραγμένες ανάμεσα στα βράχια, μαρτυρούν το έργο των προγόνων μας και την ανάγκη τους να εξερευνήσουν τους θαλάσσιους διαδρόμους για ταξίδια σε άλλους κόσμους.

Είχα την τύχη, όπως καθόμουν αμέριμνος και αγνάντευα το ηλιοβασίλεμα, να ανταμώσω ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά της γης, μια φώκια που είναι πλέον μόνιμος κάτοικος του Ρεθύμνου, τα τελευταία χρόνια.

Στην αρχή δεν πίστευα αυτό που έβλεπα μόλις λίγα μέτρα μπροστά μου και νόμιζα ότι ήταν παραισθήσεις, όμως το ανέφερα στην αρμόδια λιμενική αρχή και επιβεβαιώθηκε επίσημα πόσο προνομιούχος είναι ο τόπος μας.

Η δημοτική αρχή, κατόπιν της έστω και επεισοδιακού αρ. πρ. 34177/19 αιτήματός μου, το οποίο αναγκάστηκα να το διαβιβάσω και στην εισαγγελική αρχή για διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών, ανταποκρίθηκε θετικά και θα αναβαθμίσει την περιοχή με ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας εναρμονισμένες με το περιβάλλον.

Δυστυχώς, τεκμηριώνεται ότι στην χώρα μας, το κράτος κρύβεται πίσω από τις πλάτες των πολιτών και δίχως πίεση δεν γίνεται τίποτα, καθώς ο πονηρός τρόπος άσκησης εξουσίας αποσκοπεί κυρίως στην άγρα ψήφων και ελάχιστα στην παραγωγή έργου…

Καθώς ο ήλιος βασιλεύει στην Κοχλάδα, σκεπάζει την πλάση με το άλικο χρώμα και τις πορφυρές ανταύγειες του το απέραντο γαλάζιο του πλανήτη μας φωτίζοντας τη συνείδηση των περαστικών όντων που δανειστήκαμε τη ζωή, την υπενθύμιση να διατηρήσουμε αυτή την αιώνια και απαράμιλλη ομορφιά.