16 °C Rethymno, GR
03/12/2021

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

«Κράτα με να σε Κρατώ» για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

«Κράτα με…» γιατί κάπου πρέπει να στηριχτείς· «Κράτα με…» γιατί μόνος σου δύσκολο να τα καταφέρεις· «Κράτα με…» γιατί με χρειάζεσαι ν’ ανοίξω το δρόμο. Όμως κι εγώ «…να σε κρατώ» γιατί κι εγώ σε χρειάζομαι· «…να σε κρατώ» για να μάθω από σένα να μην το βάζω κάτω· «…να σε κρατώ» για να μάθω να σέβομαι, να βοηθώ, να νοιάζομαι· «…να σε κρατώ» για να γίνω καλύτερος άνθρωπος. «Κράτα με να σε κρατώ» για να δείξουμε σε όλους πως μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε· «Κράτα με να σε κρατώ» για να κάνουμε μαζί τον κόσμο μας καλύτερο· «Κράτα με να σε κρατώ» γιατί δεν γίνεται αλλιώς!

Και κάπως έτσι μαζευτήκαμε. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, τις εμπειρίες μας, τις προσδοκίες μας και ξεκινήσαμε!

Τρίτη 3 Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Από νωρίς το πρωί η Πλατεία Μικρασιατών και το Σπίτι του Πολιτισμού γέμισε με μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. Σχεδόν τριακόσια παιδιά και 50 εκπαιδευτικοί από 10 σχολεία της τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης της πόλης, συναντήθηκαν και γιόρτασαν τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, το σεβασμό, την ισότιμη συνύπαρξη και συνδημιουργία, εγκαινιάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κράτα με να σε κρατώ». Χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες και ακολουθώντας τους ομαδάρχες μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ., τα παιδιά συμμετείχαν σε σταθμούς/δράσεις και είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν, να ξεδιπλώσουν τα καλλιτεχνικά και αθλητικά ταλέντα τους, αλλά κυρίως να διαδράσουν και να χαρούν.

Στο φουαγιέ του Σπιτιού του Πολιτισμού οι μικροί μαθητές έκαναν ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό ταξίδι, «Το Ταξίδι της Ζωής». Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το χτύπο της καρδιάς τους και συνέχισε στον κόσμο των ανθρώπων. Μέσα από βουνά και θάλασσες τα παιδιά έγιναν καραβοκύρηδες της αγάπης κι έμαθαν ότι η αγάπη δεν έχει όρια, ότι όλες οι καρδιές χτυπούν στον ίδιο ρυθμό. Οδηγοί τους σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι στη διαφορετικότητα ήταν η κα Ειρήνη Κλάδου, μουσικός Ειδικής Αγωγής και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, και η κα Εύη Ζευγαδάκη, κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑμεΑ.

Πιο μέσα στην κεντρική αίθουσα με μαέστρο την κα Μάρα Δανδόλου, γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής στο Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» τα μεγαλύτερα παιδιά, με «εκκωφαντική» σιωπή και συγκίνηση, μάθαιναν να «τραγουδούν» στη νοηματική…

Όλοι μαζί εμείς θα φτιάξουμε, έναν κόσμο απ’ αγάπη κι ελπίδα,

με χρώματα ουράνια θα βάψουμε τη ζωή μας, ν’ αλλάξει σελίδα.

Χέρια σφιχτά θα ενώσουμε κι οι καρδιές θα κερδίσουν τη μάχη,

μ’ ένα φιλί θ’ ανταμώσουμε μοναχά σαν υπάρχει αγάπη.

Έξω, στην ηλιόλουστη πλατεία γύρω από μεγάλα τραπέζια τα παιδιά ξεδίπλωναν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Μοιράστηκαν μαρκαδόρους, πινέλα και έμπνευση για να ζωγραφίσουν τον κόσμο των ονείρων τους: όμορφο, χαρούμενο, πολύχρωμο. Και βέβαια δεν παράλειψαν να στείλουν και μηνύματα:

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί – Είμαστε όλοι μαζί»

«Accept people around you just the way they are»

«Αγάπη – Αποδοχή – Φιλία»

Πιο πέρα, η άθληση και η συνεργασία πρόσφερε άλλου είδους συγκινήσεις. Με καθοδηγητές τους δύο εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεθύμνου, Κυριάκο Αμπατζίδη και Θανάση Αδαμόπουλο, τα παιδιά πιασμένα χέρι χέρι ξεπερνούσαν εμπόδια, παρέκαμπταν δυσκολίες, έπαιζαν μπότσια σε ομάδες, έβαζαν καλάθια, συνεργάζονταν ευχαριστημένα και γελούσαν.

Τέλος, στην άλλη μεριά της πλατείας σε ένα υπέροχο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που έστησε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, προπονητής στο ΟΚΑ Πρέβελη – Πατίνια, τα παιδιά μάθαιναν το «Κράτα με να σε Κρατώ» στο πεζοδρόμιο. Ένα παιχνίδι προσομοίωσης όπου τα παιδιά με δεμένα μάτια έπρεπε να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο με ασφάλεια, να ξεπεράσουν εμπόδια, να διασχίσουν το δρόμο, να υπακούσουν στα ηχητικά φανάρια και όλα αυτά με την σωστή καθοδήγηση των συνομήλικων συνοδών τους.

Και κάπως έτσι κύλησε το πρωινό· με όμορφα βιώματα, έντονα συναισθήματα, χρώματα και χαμόγελα. Η αυθόρμητη, ζεστή διάδραση των περισσότερων παιδιών και οι χαρούμενες φωνές τους άγγιξαν τις καρδιές των μεγάλων και παρακίνησαν όσους αρχικά επέλεξαν να παραμείνουν στην άκρη. Κι όταν οι δράσεις τελείωσαν και το πάρτι ξεκίνησε, όλοι μαζί έγιναν μια μεγάλη παρέα και «ρόκαραν» με την καρδιά τους, χορεύοντας και συνοδεύοντας στο τραγούδι τη Ματθαία Σπιταδάκη και τη μπάντα της.

Το «Κράτα με να σε Κρατώ» ξεκίνησε και θα πραγματοποιηθεί σε 25 σχολεία του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεκάδες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την αξία της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της αποδοχής· Να γνωρίσουν από κοντά άτομα με αναπηρία, να ακούσουν τις εμπειρίες και τις δυσκολίες τους· Να προσπαθήσουν να μπουν στη θέση τους με δράσεις προσομοίωσης για να συνειδητοποιήσουν και να συναισθανθούν· Να συνεργαστούν και να συνδημιουργήσουν με μαθητές από τα ειδικά σχολεία· Και βέβαια να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες για να ενημερώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους και να διεκδικήσουν την ισότιμη συνύπαρξη, την ασφαλή κινητικότητα και ελεύθερη προσβασιμότητα όλων στη γειτονιά και την πόλη τους.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή θα είναι οι φορείς ΑμεΑ Ρεθύμνου, όπως το Σωματείο ΑμεΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, ο Σύλλογος «Αγάπη» και το Γηροκομείο, οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας δια των υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, και βέβαια ο Δήμος Ρεθύμνου δια της αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής κας Ελευθεριάδου – Γκίκα που είχε την αρχική ιδέα και έμπνευση για το πρόγραμμα αυτό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές της εναρκτήριας εκδήλωσης που με πολύ αγάπη και μεράκι φρόντισαν να προσφέρουν στα παιδιά ένα όμορφο και πλούσιο σε εμπειρίες και συναισθήματα πρωινό· Ιδιαίτερα, τις κυρίες Ειρήνη Κλάδου και Εύη Ζευγαδάκη από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, την κα Μάρα Δανδόλου από το Σύλλογο «Αγάπη» και τον κ Μανώλη Σφακιανάκη από τον ΟΚΑ Πρέβελη· Επίσης, τη Ματθαία Σπιταδάκη και τη μπάντα της που έντυσαν την εκδήλωσή μας με τραγούδι και μουσική· Και βέβαια τους χορηγούς μας, κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη – Καλαϊτζάκης Εκδοτικές Επιχειρήσεις Α.Ε., κ. Γιώργο Αποστολάκη – ΑΡΤΟΖΑ και την εταιρία Μάρκος Πολιουδάκης Α.Ε. που στήριξαν με είδη την εκδήλωση μας. Τέλος, να ευχαριστούμε τους ομαδάρχες/μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ. και τους φωτογράφους/μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

Ιγνατία Κωφοπούλου, εκπαιδευτικός στο Πειραματικό Γυμνάσιο Π.Κ. και υπεύθυνη της Συντονιστικής Ομάδας του «Κράτα με να σε Κρατώ»