Διάβασα στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» του Ηρακλείου, φύλλο 11 Φεβρουαρίου 2014, τα ακόλουθα: «Στα χαμηλότερα επίπεδα της καλλιεργητικής περιόδου έχει κατρακυλήσει τις τελευταίες μέρες η τιμή της ντομάτας, φέρνοντας σε απόγνωση τους χιλιάδες παραγωγούς της νότιας Κρήτης. Η Ιεράπετρα, το Τυμπάκι, η Κουντούρα και η Ελαφόνησος στηρίζονται κυρίως στην παραγωγή της θερμοκηπιακής ντομάτας, την οποία θεωρούν βαρόμετρο για την τοπική αγροτική οικονομία. Από την αρχή της τρέχουσας παραγωγικής περιόδου η τιμή της ντομάτας ανεβοκατέβαινε γύρω από επίπεδα που, υπό προϋποθέσεις, εξασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος της καλλιέργειας, δηλαδή γύρω στα 0,50 λεπτά. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απορρόφηση του μεγάλου όγκου της παραγωγής…».
Προ ημερών, βρέθηκα στην Αθήνα και τυχαία πέρασα από ένα μανάβικο του κέντρου, όπου είδα και φωτογράφησα την παραπάνω εικόνα. Και για όσους δεν μπορούν να τη δουν καθαρά, παραθέτω το περιεχόμενο της πινακίδας: Ντοματίνια Κρήτης, 5 ευρώ το κιλό. Τώρα, πως τα ντοματίνια που κατά τους παραγωγούς τους έχουν κόστος παραγωγής γύρω στα 50 λεπτά και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης, καταλήγουν να πωλούνται στα μανάβικα των Αθηνών δέκα φορές ακριβότερα, δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Και αποτελεί άλλο ένα θαύμα από αυτά που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Διότι, από ότι φαίνεται, στην Ελλάδα της κρίσης και των καθηλωμένων μισθών, υπάρχουν «πελάτες» που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το 1% των μηνιαίων αποδοχών τους, για ένα κιλό κρητικές τομάτες. Και μη σκεφτεί κανείς ότι, πωλούνται μεν, δεν αγοράζονται δε. Δύο ώρες αργότερα πέρασα ξανά από το ίδιο σημείο και το «απόθεμα» του μανάβη σε ντοματίνια Κρήτης, είχε πέσει στο μισό.
Διάβασα και μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ότι στις υπόλοιπες χώρες της, οι διαφορές τιμής μεταξύ του χωραφιού και του ραφιού για τα αγροτικά προϊόντα, είναι από 14 μέχρι και 82% μεγαλύτερες. Αν δεχτούμε ότι οι τομάτες μας εμπίπτουν στην υψηλή κατηγορία, τότε το 0,50 θα έπρεπε να φτάνει στο ράφι 0,91 και όχι 5 ευρώ. Αλλά και αν οι συγκεκριμένες τομάτες ήταν «βελανίδι πολυτελείας» και είχαν τιμή παραγωγού 2 ευρώ, πάλι η τιμή στο ράφι δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 3,5 ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν ότι για άλλη μια φορά αποτελούμε την εξαίρεση στις τιμές, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σα να μην έχουμε διδαχτεί τίποτα, μετά τα έξι χρόνια λιτότητας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ε.Ε., οι κύριοι λόγοι απώλειας του ελέγχου των τιμών μπορεί να είναι: Οι μονοπωλιακές πρακτικές των εμπόρων και οι κρατικά ελεγχόμενες τιμολογιακές πολιτικές. Η ανύπαρκτη συνεργατική προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Ο βαθμός και το κόστος αυτοματοποίησης της συσκευασίας, της διαχείρισης, της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και της μεταφοράς τους. Οι καταναλωτικές συνήθειες και οι αγοραστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι στρεβλές πρακτικές των χονδρεμπόρων, και τέλος και κύρια, τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω, από ότι φαίνεται, εξακολουθούν να ισχύουν για την Ελληνική Αγορά. Διότι, μέχρι σήμερα, παρά τα χρόνια κρίσης δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντιμετώπισή τους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η δεύτερη φωτογραφία, από μεγάλο σουπερμάρκετ του Ηρακλείου, αυτή τη φορά.
Για όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν την πινακίδα της φωτογραφίας, την παραθέτω:
Τομάτα, τσαμπί Ολλανδίας, το κιλό 1,79. Και όσοι πιστοί, προσέλθετε να καταθέσετε τον οβολό σας στον Ολλανδό γεωπόνο κύριο Γερούν Ντάισενμπλουμ, που τυχαίνει να μας κάνει τη ζωή κόλαση, αφού είναι και ο υπερυπουργός Οικονομικών, όλης της Ευρωζώνης.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για όλα τα κόμματα, αριστερά και δεξιά, που πρέπει να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή και να απαιτήσουν άμεσες ενέργειες που θα υποστηρίξουν τη χειμαζόμενη οικονομία μας. Αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τις δραστηριότητες για τα «δικαιώματα των παράνομων μεταναστών», την καταπολέμηση της «τρανσφοβικής βίας» και τις θέσεις περί της επιστροφής μας στο Εθνικό νόμισμα, αν δεν δεχτούν οι Ευρωπαίοι την κατάργηση του Μνημονίου και την εν λευκώ χρηματοδότησή μας. Διότι, φαντάζεστε τι έχει να γίνει, αν ένα κιλό τομάτες κοστίζει πριν την υποτίμηση, όχι 5 ευρώ, αλλά 1.700 νέες δραχμές;