8 °C Rethymno, GR
17/01/2022

Κόκκινη κάρτα στην βία, πάσα στον ανθρώπινο σεβασμό και την αξιοπρέπεια

Βία. Παλαιότερα συνέβαινε στα κρυφά, πίσω από κλειστές πόρτες. Σήμερα …σκοτώνει με ορθάνοιχτες.

H έμφυλη βία γίνεται θέμα συζητήσεων, θέμα ευαισθητοποίησης ανθρώπινων κοινωνιών, βάφοντας πορτοκαλί ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και πολλά δημόσια κτίρια στις 25 Νοεμβρίου. Γίνεται θέμα προβολής ταινιών και καταδικάζεται, αφού αποτελεί απεχθές φαινόμενο κατά των γυναικών, ιδίως με τη μορφή ενδοοικογενειακής, αλλά και σαν κοινωνικό φαινόμενο με αυξητική τάση και κατά την πανδημία του covid-19. Αποκαρδιωτικά τα νούμερα που μαρτυρούν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ένα τρίτο των γυναικών έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Τo 35% των γυναικών έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα, λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Παλαιότερα το φαινόμενο αυτό συνέβαινε στα κρυφά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, καταγγέλλεται στην Ε.Ε.

Το 2020 τα λόγια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ήταν «Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για την έμφυλη βία, για να βοηθήσουμε τα θύματα να σπάσουν της σιωπή, να εκφράσουμε τη δέσμευση μας για τη μη χρήση βίας και την ισότητα και κυρίως, να την εξαλείψουμε». Η σημερινή καθημερινότητα του 2021 έρχεται να ανατρέψει τα λεγόμενα αυτά με νούμερα θανάτων θυμάτων, καταγεγραμμένων περιστατικών βιαιότητας, περιπτώσεων φυλακίσεων ανθρώπων υπεράνω υποψίας στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στο θέατρο που ασέλγησαν πάνω στα θύματα τους σε σώματα μα και ψυχές.

Η ΧΕΝ αποτελεί παγκόσμια, Γυναικεία Εθελοντική Οντότητα με στόχο την ανάπτυξη της γυναίκας κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση και οποιαδήποτε άλλη διάκριση. Σαν τέτοια οντότητα, ευαίσθητη και επηρεαζόμενη από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας και αφορούν ανθρώπινες ζωές, τραυματισμένες σε σώμα μα και ψυχή, άψυχες πολλές φορές, δεν αδιαφορεί. Αφουγκράζεται και προσπαθεί να συμβάλει δημιουργικά και ευεργετικά. Με έντυπο υλικό ενημερωτικού χαρακτήρα και διάθεσης, προτρέπει τα θύματα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε μορφή βιαιότητας. Μήπως …ήρθε η ώρα; Ενημερώνει αναγράφοντας τηλέφωνα χρήσιμα γραμμών στήριξης για SOS, γραμμών άμεσης κοινωνικής βοήθειας, γραμμών για οικογενειακή βία αλλά και για παιδιά. Προτρέπει απλές χρήσιμες συμβουλές – κινήσεις, αντιδράσεις και ενέργειες σε περίπτωση ξαφνικού συμβάντος σε οποιοδήποτε θύμα το αντιμετωπίσει.

Στα πλαίσια αυτά το τοπικό σωματείο της ΧΕΝ Ρεθύμνης συμμετέχει με τις παρακάτω δράσεις για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας.

α) διάθεση του παραπάνω έντυπου φυλλαδίου σε έξι (6) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφέ, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα αναψυχής στην παραλιακή ζώνη Ρεθύμνης. Επί της Ελευθερίου Βενιζέλου συχνάζουν πολλές νέες και νέοι, θαμώνες όπου η διάχυση της πληροφορίας θα είναι η αξιοσημείωτη αλλά και ουσιαστική.

β) προβολή βίντεο-σποτ με ανάλογο θέμα τη βία κατά της γυναίκας θα προβληθεί στις 24/11/2021 στο νότιο τμήμα του κτιρίου Δελφίνι επί της Σοφοκλή Βενιζέλου από 19.00 έως τις 22.00. Το συγκεκριμένο βίντεο-σποτ έχει επιμεληθεί η ακούραστη συμπολίτισσα μας σκηνοθέτιδα κ. Σακαράκη Σακαδάκη Μαρία, πάντα πρόθυμη να συμβάλλει σε κάθε δράση προσφοράς.

γ) η ΧΕΝ Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη γυναικεία ομάδα Πόλο του ΝΟΡ Ρεθύμνης, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης, την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας δήμου Ρεθύμνης, εκπροσώπους της ελληνικής αστυνομίας και του αντιστοίχου τμήματος για την αντιμετώπιση περιστατικών βιός, της λιμενικής αρχής, και των σαμαρειτών διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διοργάνωσε πάσεις θύμισης, αποτροπής από την βία μα και σεβασμού, στο χώρο της μαρίνας Ρεθύμνης. Το σχετικό βίντεο-σποτ θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 25/11/2021.

Οι φωνές όλων μας ας είναι ενωμένες απέναντι σε καθετί απαξιωτικό, νοσηρό και κακότροπο. Ας κρατήσει το Ρέθυμνο μακριά από κάθε δυσφήμιση με αιτία τη βιαιότητα αναδεικνύοντας την πόλη των γραμμάτων. Κοινωνικοί Φορείς, αθλητισμός, αυτοδιοίκηση, Σώματα Ασφαλείας, σε ένα κύκλο ευαισθητοποίησης και συνεισφοράς στην κοινωνία μας.

Κόκκινη κάρτα λοιπόν στη βία, πάσα στον ανθρώπινο σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

*Η Κουτσαλεδάκη Καπετανάκη Ειρήνη είναι πρόεδρος ΧΕΝ Ρεθύμνης και

πρόεδρος Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης