16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦ. ΥΓΕΙΑΣ

Μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης η ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας του Ρεθύμνου

Μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχυθούν οι δομές ψυχικής υγείας του Ρεθύμνου, καθώς και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης του νομού, τόσο σε ότι αφορά το προσωπικό όσο και τις κτιριακές υποδομές, ανέφερε χθες από το Ρέθυμνο όπου βρίσκεται η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κ. Ράπτη, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και τη διοικητήρια της 7ης ΥΠΕ, επισκέφτηκε χθες το απόγευμα το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου (ΚΕΦΙΑΠ), στο κτίριο του οποίου στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚοιΚΕΨΥΠΕ), όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για τη λειτουργία και τις ελλείψεις των υπηρεσιών, τόσο από τον διοικητή του νοσοκομείου Λεύτερη Μαρκάκη, όσο και από την υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Αναστασία Σταυγιαννουδάκη, αλλά και τον διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αντώνη Λιοδάκη.

Η κ. Ράπτη σήμερα θα έχει συνάντηση και με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία της περιφέρειας με το υπουργείο και την ΥΠΕ για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ώστε, όπως είπε, να μπορέσει το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ με τη σειρά του να επεκταθεί και να παράσχει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες του στους πολίτες της Κρήτης. Η κ. Ράπτη ανέφερε ότι τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά οι δομές ψυχικής υγείας.

Σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι δομές αυτές τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτιριοδομικές υποδομές, ακριβώς γιατί η πανδημία έδειξε ότι ο πληθυσμός στο μεγαλύτερο μέρος και ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά και οι έφηβοι, οι υπερήλικες επιβαρύνθηκαν ψυχικά και στα παιδιά αυξήθηκαν εξαρτησιακές συμπεριφορές τους με το διαδίκτυο. Πρόθεση είναι η ενίσχυση με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα μας δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα ενταχτεί στα προγράμματα αυτό τόσο η ενίσχυση των δομών με προσωπικό και βεβαίως και οι κινητές μονάδες που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση κατά τόπους των ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν. Αυτό το οποίο άκουσα πολύ προσεκτικά είναι και σε ότι αφορά το ΚΕΦΙΑΠ και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το κοινοτικό κέντρο παιδιών και εφήβων είναι ότι υπάρχει ανάγκη αυτών των κινητών μονάδων που πρέπει να επαναλειτουργήσουν και να ενισχυθούν με προσωπικό για να βρίσκουν τον πολίτη στον τόπο κατοικίας του. Βεβαίως είναι άριστη η συνεργασία μας τόσο με την ΥΠΕ Κρήτης και διοικητή, αλλά και διοικητικό συμβούλιο και με τον υπουργό μας και τον βουλευτή του νομού, που έχει ενεργήσει τα μέγιστα για ενίσχυση προϋπολογισμού ψυχικής υγείας και εν γένει των υπηρεσιών υγείας. Έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας συγκεκριμένα κονδύλια που θα διατεθούν αυτόν τον χρόνο».

Αναφορικά με το προσωπικό και το πρόβλημα που υπάρχει η κ. Ράπτη εξήγησε ότι με την ολοκλήρωση της κατάρτισης των νέων οργανισμών τόσο της ΥΠΕ όσο και του νοσοκομείου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα: «Η διαδικασία έκδοσης νέων οργανισμών είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση της έκδοσης των νέων οργανισμών που αφορά και την ΥΠΕ θα προβλεφθούν οι αντίστοιχες θέσεις στους οργανισμούς των νοσοκομείων για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. Για μας είναι σημαντικό και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγειία και τις εξαρτήσεις, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για να δώσουμε έμφαση στις υπηρεσίες αυτές που χρειάζονται βελτίωση.

Θα γίνει λοιπόν έκδοση νέων οργανισμών και μέσω αυτών θα ενισχυθούν οι θέσεις ανά δομή. Σε σχέση με τις προσλήψεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του έτους προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό, αλλά και με το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει δυνατότητα για πρόσληψη με συγκεκριμένη διάρκεια ειδικοτήτων για να ενισχύσουμε τις δομές ψυχικής υγείας.

Για εμάς υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσεις την ψυχική υγεία και ένας από αυτούς είναι και η διασύνδεση της ψυχικής υγείας με την τέχνη και τον πολιτισμό και για τον λόγο αυτό έχουμε συνάψει με το υπουργείο Πολιτισμού μνημόνιο συνεργασίας, για να δώσουμε μέσω της τέχνης υποστήριξη σε ανθρώπους που πάσχουν με συγκεκριμένη πολιτιστική συνταγογράφηση να τους διασυνδέσουμε με εκδηλώσεις πολιτισμού», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του νομού Γιάννης Κεφαλογιάννης σε δήλωση του ανέφερε: «Η κα Ράπτη διαχρονικά έχει δείξει το ενδιαφέρον της και του υπουργείου για θέματα ψυχικής υγείας του νομού. Νομίζω ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση της προκειμένου ζητήματα τα οποία χρόνιζαν να επιλυθούν. Μέσα από τον διάλογο των δύο ημερών θεωρώ ότι θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Βεβαίως μία πολύ σημαντική διάσταση και αφορά το κομμάτι της ψυχικής υγείας, που πολλές φορές ως κοινωνία δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία, θεωρώ ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούμε να πάμε σε λύσεις σε κάποια ζητήματα που λιμνάζουν».

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κας Ράπτη, ενημερώθηκε και διά ζώσης για το κοινωνικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι δομές στον νομό Ρεθύμνου. Συζητήσαμε για την εξέλιξη και τη χρησιμότητά τους και θέσαμε επί της ουσίας κάποιους προβληματισμούς και τα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τους οργανισμούς αυτούς, προκειμένου να οδηγηθούμε σε επίλυση μέσω και της καλής συνεργασίας που ήδη έχουμε», τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης.

 

Καθημερινά εκατό άνθρωποι εξυπηρετούνται στο ΚΕΦΙΑΠ

Το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου είναι το μοναδικό σε επίπεδο Κρήτης και παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις εξυπηρετεί καθημερινά εκατό περίπου άτομα. Αν και για την πλήρη λειτουργία του απαιτούνται 60 άτομα προσωπικό σήμερα διαθέτει μόλις 12, εκ των οποίων οι τρεις μόνο μόνιμοι.

Χαρακτηριστικά η κ Αναστασία Σταυγιανουδάκη, υπεύθυνη ΚΕΦΙΑΠ, ανέφερε: «Το ΚΕΦΙΑΠ είναι μία δομή που εξυπηρετεί πολύ κόσμο και αφορά όλη την Κρήτη. Καθημερινά περίπου 100 άτομα, ασθενείς και συνοδοί, έρχονται. Οι ασθενείς είναι επαναλαμβανόμενοι, αλλά και αρκετοί καινούριοι. Εξυπηρετούνται παιδιά και ενήλικες, όχι μόνο άτομα με αναπηρία. Παρέχουμε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχολόγου και θα θέλαμε να εμπλουτιστεί και άλλο η ομάδα μας, ώστε να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες παροχές. Χρειάζεται δεύτερος ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός. Περιμένουμε φυσίατρο. Ένα από τα ζητήματα του κέντρου είναι ότι δεν εξυπηρετείται από συγκοινωνία, παρότι είναι στην Καλλιθέα, μια μεγάλη περιοχή και για να φτάσει κάποιος πρέπει να ανέβει μία μεγάλη ανηφόρα. Αυτό είναι αποτρεπτικό πολλές φορές. Εξυπηρετούμε ηλικιωμένους και ανασφάλιστους και η πρόσβαση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ παλιότερα είχαμε οδηγό, που σήμερα δεν υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στον καινούριο οργανισμό θα αλλάξουν κάποια πράγματα, να μπορέσει να εμπλουτιστεί η δομή με θέσεις, να κάνουμε και τα εξωτερικά μας προγράμματα και τις ομάδες που λόγω της πανδημίας έχουν σταματήσει. Το ζητούμενο μας λοιπόν είναι να έχουμε παραπάνω προσωπικό».