Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης νέων κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Η Περιφέρεια Κρήτης ζητά επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος σε περιφερειακό και όχι σε κεντρικό επίπεδο, πρόταση την οποία έχει ήδη καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο, και μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σχετική σύσκεψη για να συζητηθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ψεκασμοί στα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο στα κοπάδια των ζώων, αλλά και εμβολιασμοί όπου είναι απαραίτητο συστήνουν οι ειδικοί, οι οποίοι δεν αποκλείουν έξαρση της νόσου από την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας το προσεχές διάστημα.
Χθες στο Πέραμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, όπου οι ειδικοί έδωσαν συμβουλές στους κτηνοτρόφους και μέσα από συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης θα μεταφέρουν αρμοδίως τις σχετικές προτάσεις για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης αρμόδια για θέματα πρωτογενούς τομέα, Θεανώ Βρέντζου σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε: «Στόχος μας είναι μήπως το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί περιφερειακά επιτέλους για να μπορέσει να κλείσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, η πρόταση της Περιφέρειας επί της ουσίας, είναι βασικά πρόληψη, εάν θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί, να γίνουν για να μην εξαπλώνεται η νόσος. Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, είναι οικονομικές και παραγωγικές, οπότε ο ρόλος ο δικός μας και ο στόχος μας είναι σαφώς να προλαμβάνουμε κάθε τέτοιου είδους φαινόμενα, να είμαστε στο πλάι των παραγωγών μας, των κτηνοτρόφων μας, να τους στηρίζουμε σε κάθε βήμα και αυτό ακριβώς κάνουμε».
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέξανδρος Στεφανάκης υπογράμμισε: «στην Κρήτη έχουμε πολύ μεγάλες πυκνότητες προβάτων που είναι το ευαίσθητο είδος, είμαστε μία Περιφέρεια που έχει επενδύσει πάρα πολύ σ’ αυτά τα πράγματα, πρέπει να υπάρξει ένα περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί, θα έχει ως στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση όπου υπάρχουν εστίες για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες, γιατί οι απώλειες από τον καταρροϊκό είναι άμεσες: απώλειες ζώων, απώλειες γάλακτος, αποβολές, προβλήματα στην αναπαραγωγή, κόστος θεραπείας και φαρμάκων και δη έμμεσες που είναι απίστευτες οι δυσκολίες κι οι περιορισμοί που μπαίνουν στη διακίνηση του ζωικού κεφαλαίου για τα σφαγεία, για όλη αυτή την κινητικότητα που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το σύστημα της αιγο-προβατοτροφίας».
Από την πλευρά του κ. Ζαχαρίας Σωμαράς προϊστάμενος διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, υποστήριξε: «Το πρόβλημα του καταρροϊκού, εμφανίστηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, στο τέλος ουσιαστικά της σεζόν πέρυσι. Μετά τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Κρήτη, ιδιαίτερα στις περιοχές των Ενοτήτων Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς και στηΝ περιοχή Φόδελε στο Ηράκλειο. Εν όψει της αύξησης της θερμοκρασίας πιθανόν να το αντιμετωπίσουμε αυτό και φέτος, προσπαθούμε να δούμε πώς θα προλάβουμε την κατάσταση αυτή».
Ο κ. Νεκτάριος Γιαδίνης επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ ανέφερε πως για να λυθεί το θέμα με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων, είναι απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας: «Ο καταρροϊκός, είναι ένα νόσημα το οποίο δεν ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα, είχαμε και παλιότερα κρούσματα, απλά φέτος ξέφυγε για κάποιους λόγους η κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι για να λυθεί το θέμα του καταρροϊκού πρέπει να συνδράμει και η Πολιτεία, αφενός με πιθανές θανατώσεις αν και τώρα είναι αργά πια αυτό να γίνει, ή ενίσχυση στο να μπορούν να κάνουν εντομο-απωθήσεις και ίσως να περάσει και στη λύση του εμβολίου.
Είναι πράγματι ένα δύσκολο νόσημα, που θέλει σίγουρα συνεργασίες. Δηλαδή χρειάζεται και το Πανεπιστήμιο να βοηθήσει και οι υπηρεσίες και οι ιδιώτες συνάδελφοι και οι κτηνοτρόφοι οι ίδιοι αλλά και η Πολιτεία να συνδράμει, προκειμένου να βοηθηθεί η κατάσταση αυτή», ανέφερε.
Η Σμάρω Σωτηράκη παρασιτολόγος – ερευνήτρια ΕΛΓΟ Δήμητρα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων: «Το θέμα είναι ότι τώρα με την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, τα καινούρια νοσήματα που έρχονται, μεταδίδονται πάντα με αρθρόποδα, όπως είναι οι σκνίπες, τα τσιμπούρια κ.λπ. Και γενικά, θα πρέπει σε οποιαδήποτε πρόληψη ή σύστημα που θα μπει, να περιληφθεί και η μετάδοση με τα αρθρόποδα και να γίνει η καταπολέμηση όχι μόνο της ασθένειας, αλλά και της μετάδοσης όπως προανέφερα, που στην περίπτωσή μας είναι οι σκνίπες».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης είπε: «Αυτό θέλουμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή, να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα, επειδή τώρα που μπήκε η άνοιξη αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία και τώρα θα αρχίζουν να εμφανίζονται τα προβλήματα του καταρροϊκού. Γιατί όταν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν το φθινόπωρο, ήμασταν τυχεροί γιατί αμέσως μπήκε ο χειμώνας και δεν είχαμε μεγάλη εξάπλωση της νόσου. Από εδώ και πέρα όμως θα την έχουμε και πρέπει όλοι μας οι κτηνοτρόφοι να το δούμε το θέμα πολύ σοβαρά, προκειμένου να δούμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Επίσης, θεωρώ πως αν δεν βρεθεί εμβόλιο για να εμβολιαστούν τα κοπάδια θα υπάρχει πρόβλημα. Εκτιμώ ότι με τους ψεκασμούς – που δεν είναι εύκολο να κάνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι γιατί είναι δαπανηροί- δεν θα υπάρχει το αποτέλεσμα που θα θέλαμε εμείς. Γι’ αυτό και πρέπει να βρεθεί το εμβόλιο, αν και το πρόβλημα είναι πως ο ιός έχει πολλούς τύπους και συνεχώς αλλάζει, κάτι που δυσκολεύει την εύρεση αντίστοιχων εμβολίων, όπως μας λένε μάλιστα και αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα. Όπως και να ‘χει όμως, εμείς πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στους ψεκασμούς με εντομο-απωθητικά και να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».