18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου

Εξαιρείται το τμήμα του δρόμου από την οδό Σβάιτσερ μέχρι και την παραλία

Μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης, που εκτελείται τους τελευταίους μήνες στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην αισθητική και λειτουργικά αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μίνωας Αλεφαντινός, τα συνεργεία του εργολάβου θα εργάζονται κανονικά καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει τελειώσει το βασικό μέρος του έργου, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του, που αφορά στην περιοχή από την οδό Σβάιτσερ μέχρι και την παραλία. Σε αυτό το τμήμα του δρόμου, όπως τόνισε ο κ. Αλεφαντινός, οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, δηλαδή, τον Οκτώβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, οπότε και θα παραδοθεί ολόκληρο το έργο.
«Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών στο έργο της ανάπλασης που γίνεται στην περιοχή της Καλλιθέας. Το έργο, σας θυμίζω, ξεκίνησε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεσή του. Δηλαδή, δεν βγήκαμε εκτός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεφαντινός.
«Ακόμα και τώρα, όπως πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «τα συνεργεία του εργολάβου θα εργάζονται όσο πιο αθόρυβα γίνεται, δηλαδή, χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη όχληση, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ζητώ και πάλι την κατανόηση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, καθώς το έργο θα πρέπει να προχωρήσει, ώστε να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή».
Σε ό,τι αφορά πάντως, σε αυτές καθαυτές τις εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί, ο Μίνωας Αλεφαντινός, τόνισε πως οι εκσκαφές που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή, στην πλειοψηφία τους έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στην παρούσα φάση σε εξέλιξη βρίσκονται οι ασφαλτοστρώσεις και οι πλακοστρώσεις πέριξ του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.
Σημειώνεται ότι ο ακριβής προϋπολογισμός του έργου είναι 1.550.000 ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ με βάση τα όσα προβλέπει η μελέτη, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι δώδεκα μήνες. Και παρά το ότι η αρχική συμφωνία της δημοτικής αρχής με τον εργολάβο ήταν το έργο να έχει περατωθεί σε οκτώ μήνες από την έναρξή του, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, (ώστε η περιοχή να μην είναι εργοτάξιο στην τουριστική περίοδο), αυτό δεν είναι εφικτό.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης
Πολλές καινοτόμες παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να αλλάξει η όψη της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Καλλιθέας, ώστε να αναβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της, περιλαμβάνει η μελέτη του έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής.
Πιο αναλυτικά η μελέτη του έργου -που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα του γραφείου της παλιάς πόλης του δήμου, Μάνου Τσάκωνα- περιλαμβάνει:
• την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού
• τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού
• τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς και
• την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.
Επιπλέον, βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το πράσινο, ενώ περιλαμβάνει την δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., στην οποία θα ενταχθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου πεζοδρόμου, συνολικού πλάτους 6 μέτρων, στον οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις και υπαίθριες αγορές, ενώ στην περιοχή θα γίνει και υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
Για την εκπόνηση της μελέτης -που έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα- υπήρξε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς οι επιστημονικές του υποδείξεις ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο χώρος στάθμευσης
Σε ό,τι αφορά στον χώρο στάθμευσης που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, η μελέτη προβλέπει ότι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής θα διαμορφωθεί ένα νέο πάρκινγκ 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από την λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.
Από την λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στο χώρο της πλατείας και μπροστά από τον Ιερό Ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Το δυτικό πεζοδρόμιο και ο δρόμος
Επιπλέον, το πλάτος του δρόμου, είναι 13,70 μέτρα. Με την ανάπλαση θα δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.