29 °C Rethymno, GR
10/08/2022

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΑΠΟ ΨΥΧΗΣ «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Μανώλης Καλλιγιάννης «Στα μονοπάτια του πεπρωμένου»

«Στα μονοπάτια του πεπρωμένου» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ρεθεμνιώτη προέδρου του Κόμματος Φιλελευθέρων, Μανώλη Καλιγιάννη. Ο συγγραφέας, στο βιβλίο του αυτό κάνει μια αποτίμηση της στρατιωτικής του καριέρας αλλά και της πολιτικής του πορείας. Έχοντας βιώσει εκ των έσω σημαντικά γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και συμμετέχοντας ενεργά σε πολλά απ’ αυτά, κάνει τον δικό του απολογισμό και επικοινωνεί δημόσια τις εμπειρίες του. Χωρίς αναστολές και φόβο, αλλά με αυθεντικότητα και χωρίς καθωσπρεπισμούς όπως ο ίδιος τονίζει, παρουσιάζει στους αναγνώστες του βιβλίου του τις κοινωνικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες που βίωσε. Πρόκειται επί της ουσίας για μια αυτοβιογραφική έκδοση του κ.Καλιγιάννη, διανθισμένη με ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό.

Αφιερώνει το βιβλίο του στην νέα γενιά που έρχεται, με την ελπίδα ότι θα φτιάξουν μια καλύτερη Ελλάδα «αφού εμείς αποτύχαμε», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Πιστεύω ότι το πεπρωμένο μας το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς ανοίγουμε τους δρόμους που θα διαβούμε και από εμάς εξαρτάται πόσο ομαλά θα τους περπατήσουμε. Βέβαια, κάποιες φορές βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να διαλέξουμε το μονοπάτι που μας ταιριάζει, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πάμε πιο πέρα» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Μανώλης Καλιγιάννης.

Με ήσυχη την συνείδηση του και βέβαιος ότι έπραξε το σωστό σε όλη την διάρκεια της πορείας του, ο κ. Καλιγιάννης σημειώνει:

«Περπατώντας στα μονοπάτια που διάβηκα στην μέχρι σήμερα πορεία μου και φέρνοντας πίσω στο μυαλό μου τις εμπειρίες που έζησα, αναρωτιέμαι τι να απέμεινε τελικά στην ψυχή μου και ποια αναφορά θα δώσω στον..« Γκρέκο», όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Ότι θα σταθώ ήρεμος και ήσυχος μπροστά στον …Γκρέκο, διότι δεν έχω κάμει τίποτα για το οποίο να ντρέπομαι και για το οποίο να μετανιώνω.

Εάν θα ξεκινούσα την πορεία μου από την αρχή, πάλι τις ίδιες επιλογές θα έκανα και πάλι τους ίδιους δρόμους θ’ ακολουθούσα. Το ένστικτο μου δεν με διέψευσε ποτέ. Αποδείχτηκε αλάνθαστο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που είτε κάποιοι μου έκοψαν τον δρόμο, είτε δεν πέτυχα τους στόχους που έθεσα, πάντοτε κάποιες δυνάμεις (θεϊκές ή διαβολικές, δεν ξέρω),συνωμότησαν για λογαριασμό μου ώστε να δημιουργήσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάποιο ανώτερο στάδιο δημιουργίας μου.

Πάντοτε βγήκε αληθινό αυτό που λέει ο λαός μας, ότι …«κάθε εμπόδιο για καλύτερο». Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως στην περίπτωση μου και θα ’λεγα σ’ όλους να μην απογοητεύονται, οποιαδήποτε αποτυχία και αν συναντήσουν στο διάβα τους. Ίσως τους βγει σε καλό, όπως συνέβαινε πάντοτε κι σε μένα.

Όταν κλείνει ένας ορίζοντας, κάποιος άλλος ανοίγει και μια νέα διαδρομή μας προσκαλεί να την ακολουθήσουμε. Εξάλλου αυτή είναι η απόλαυση της ζωής. Ν’ ακολουθούμε καινούργιους δρόμους»…

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Μανώλης Καλλιγιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Τελείωσε το Λύκειο Ρεθύμνου και μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων.

Το 1965 απεφοίτησε Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού. Στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες και Επιτελεία στην Ελλάδα και σε Σχολεία και Οργανισμούς του Εξωτερικού.

Το Μάρτιο του 1989 προήχθη κατ’ εκλογή σε Συνταγματάρχη και τον Ιούνιο του ιδίου χρόνου παραιτήθηκε από το Στρατό για να πολιτευτεί με το Κόμμα Φιλελευθέρων, με τότε πρόεδρο τον Νικήτα Βενιζέλο.

Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Οικονομετρία – Στατιστική στο Πανεπιστήμιο του YORK της Αγγλίας, με κρατική υποτροφία.

Πήρε πτυχίο Master στην Επιχειρησιακή Έρευνα (Τμήμα Production Studies) από το Πανεπιστήμιο Cranfield της Αγγλίας, με υποτροφία του Υπουργείου ‘Αμύνας.

Ύστερα από διεθνή διαγωνισμό προσλήφθηκε για 4 χρόνια σαν Διευθυντής Γραφείου Μεθόδων και Ανάλυσης του Διεθνούς Οργανισμού ΝΗΜΟ στο Παρίσι, τον οποίο αναδιοργάνωσε εισάγοντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και μέσων αυτοματοποίησης.

Σήμερα είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων (ESOMAR).

Είναι Εκδότης και Διευθυντής των εφημερίδων «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», «ΣΑΜΙΑΚΑ ΝΕΑ», «ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» και «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ».