18 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μείζον ζήτημα η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

• Αν δεν τεθούν κανόνες θα γίνουμε ζούγκλα, υποστηρίζει ο νομικός κόσμος

«Αν δεν βάλουμε κανόνες γύρω από την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, η κοινωνία μας θα γίνει μια ζούγκλα». Με τα λόγια αυτά ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ιδρύματος Τσάτσου-υπεύθυνος για θέματα προσωπικών δεδομένων, Παναγιώτης Περάκης, θέλησε να κρούσει το «καμπανάκι» για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά στην ορθή διαχείριση και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.
Ο κ. Περάκης στην ενημερωτική ημερίδα -που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος του νομού στο Εμπορικό Επιμελητήριο- υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων είναι μια νέα αντίληψη και όχι μια γραφειοκρατική διαδικασία που καλούμαστε να τακτοποιήσουμε και μετά να την ξεχάσουμε.
Θέμα της ημερίδας, ήταν «ο κανονισμός 2016/679 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR) στην πράξη. Ζητήματα εφαρμογής και σημερινές υποχρεώσεις συμμόρφωσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών».
«Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για τα προσωπικά δεδομένα, είναι μια συζήτηση που ήρθε για να μείνει. Είναι μια καινούργια αντίληψη που θα υποχρεωθούμε να έχουμε, διότι αλλιώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε σ’ ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς από την τεχνολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως η κυκλοφορία και η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, είναι πλέον κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας και πως αν δεν μπουν υποχρεωτικοί κανόνες, η σημερινή κοινωνία θα γίνει μια ζούγκλα.
Στο σημείο αυτό ο κ. Περάκης τόνισε τα εξής: «Αυτό είναι ένα καινούργιο θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι αυτό που λέμε το δικαίωμα του πληροφοριακού αυτοκαθορισμού του κάθε ανθρώπου. Ο καθένας από μας δικαιούται να ελέγχει την πληροφόρηση που τον αφορά. Εγώ δικαιούμαι να αποφασίζω ποιος θα ξέρει για μένα και τι. Δεν μπορεί όλοι να ξέρουν για μένα, διότι αυτό μετά γίνεται εμπορικό προϊόν, γίνεται κάτι που ο άλλος το εκμεταλλεύεται για να με διαφημίσει, για να με εκβιάσει, για να με προσλάβει, για να με απολύσει. Αν δεν μπουν αυτοί οι κανόνες, γινόμαστε ζούγκλα. Και να ξέρετε ότι αυτό που σας λέω θα γίνει πιο έντονο τα χρόνια που έρχονται. Για παράδειγμα, μπορεί να σας έχει τύχει ήδη να μιλάτε με έναν φίλο σας για διακοπές που θέλετε να πάτε στην Μύκονο και στα επόμενα λεπτά που θα μπείτε στο facebook, στον λογαριασμό σας, θα δείτε μια διαφήμιση για την Μύκονο… Και αν δεν σας έχει τύχει θα σας τύχει. Πώς γίνεται αυτό; Η ομιλία μέσω των κινητών σας τηλεφώνων έχει πάει σε κάποιες μηχανές που την έχουν αναλύσει και σας έχουν στείλει κατευθείαν διαφήμιση. Φανταστείτε, δεν είναι υποχρεωτικά κακό, αλλά αυτός είναι ο κόσμος, ότι λέμε γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, σε λίγο αυτό θα γίνεται με τις οικιακές συσκευές, με τον φούρνο μικροκυμάτων που έχετε σπίτι σας, κάθε πότε τον ανάβετε κάπου αυτό γίνεται πολύτιμη πληροφορία…».
Βαγγέλης Μουνδριανάκης: «Ως νομικοί είμαστε οι πλέον κατάλληλοι να ενημερώσουμε τους πολίτες»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ευχαριστώντας το Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου για την συνεργασία τους στην οργάνωση της ημερίδας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Κανονισμός αυτός, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2016 από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στο να δώσει στους πολίτες της, τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Στα πλαίσια αυτά το Νέος Κανονισμός αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο, επιχειρήσεις και οργανισμοί, συλλέγουν, επεξεργάζονται και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα κάθε μορφής και καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, αποθηκεύονται, διαγράφονται, μεταβιβάζονται και εν γένει επεξεργάζονται τα προσωπικά μας δεδομένα και κυρίως, με ποιον τρόπο μπορούμε να τα προστατεύσουμε.
Ο GDPR επηρεάζει κάθε οργανισμό και εταιρεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικά δεδομένα, αλλά και κάθε εταιρεία που συναλλάσσεται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σύλλογός μας, μέσα από αυτή τη συνάντηση και με ομιλητή τον εξαίρετο συνάδελφο κ. Παναγιώτη Περράκη, δικηγόρο Αθηνών, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Τσάτσου-υπεύθυνο για θέματα προσωπικών δεδομένων, επιδιώκει να αναλυθεί και να καταστήσει κατανοητή την ανάγκη προσαρμογής όλων των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που συλλέγουν και επεξεργάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, στις διατάξεις του Νέου Κανονισμού.
Είναι η πρώτη ημερίδα που οργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο στο Ρέθυμνο με το θέμα αυτό, απευθυνόμενη κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Ευελπιστούμε ότι ο Σύλλογός μας θα μπορέσει να οργανώσει και άλλες τέτοιες συναντήσεις με θέμα τους τρόπους συμμόρφωσης στο Νέο Κανονισμό, για να διαφωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ενδιαφερόμενους και υπόχρεους προς τούτο.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωσή μας, καθώς ως νομικός κλάδος κρίνουμε ότι είμαστε οι πλέον κατάλληλοι να κατευθύνουμε την ενημέρωσή σας σε τοπικό επίπεδο, αφού είμαστε και αυτοί που θα κληθούμε στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε και να συνδράμουμε τους υπόχρεους σε περίπτωση καταλογισμού παράβασης.
Έτσι, πιστεύουμε και ευχόμαστε, η σημερινή συνάντηση να διαφωτίσει επαρκώς για το ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα που χρήζουν προστασίας, για τον καθορισμό του σκοπού της επεξεργασίας τους, για το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης σε αυτά, και το δικαίωμα διόρθωσης και εναντίωσης στην επεξεργασία, καθώς και για το δικαίωμα λήθης. Επίσης να δώσει πληροφορίες και επεξηγήσεις στο τι θεωρείται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και τι δεν θεωρείται, την υποχρέωση συμμόρφωσης στον κανονισμό και τις συνέπειες της παράβασης των διατάξεων του.
Κανείς από τους επαγγελματίες δεν εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή ούτε εμείς οι δικηγόροι, καθώς είναι προφανές ότι είμαστε από αυτούς που κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας διαχειριζόμαστε προσωπικά δεδομένα των πελατών μας, τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε την πεποίθηση σε αυτούς ότι δεν θα τύχουν περαιτέρω διάθεσης από εμάς και επεξεργασίας από τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεσή τους».