27 °C Rethymno, GR
16/08/2022

98 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΧΘΕΣ

Μείωση του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο

Σημαντική μείωση της τάξεως του 60% καταγράφει το ιικό φορτίο, σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021. Παράλληλα περιορισμένα είναι τα νέα κρούσματα όπου καταγράφηκαν χθες στον νομό που φτάνουν τα 17 ενώ δέκα ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Από αυτούς οι τρεις είναι θετικοί σε covid, έξι με ύποπτα συμπτώματα που αναμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί ενώ για παρακολούθηση παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένας ακόμα ασθενής.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.978 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 9 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης, στην ΠΕ Ηρακλείου έχουμε 44 νέες μολύνσεις. Στην ΠΕ Λασιθίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21 κρούσματα, στην ΠΕ Ρεθύμνου είχαμε 17 και τέλος στην ΠΕ Χανίων ανακοινώθηκαν 16 νέα περιστατικά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.978, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.223 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 θάνατοι. Tο 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (90.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.141 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -13.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 181 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πτώση κατά 62% στο ιικό φορτίο του Ρεθύμνου

Πτώση καταγράφεται στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα του Ρεθύμνου της τάξεως του 62% σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021. Οριακή αύξηση καταγράφεται σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο και οριακή μείωση στα Χανιά.

  • Ηράκλειο: Την εβδομάδα 20-26/09/21, στην πόλη του Ηρακλείου, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+18%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 13-19/09/21 .

  • Χανιά: Την εβδομάδα 20-26/09/21, στην πόλη των Χανίων, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων έμεινε ουσιαστικά σταθερό (-1%) σε σύγκριση με την εβδομάδα 13-19/09/21.

  • Ρέθυμνο: Την εβδομάδα 20-26/09/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-62%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σύγκριση με την εβδομάδα 13-19/09/21.

  • Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, καταγράφηκε οριακή αύξηση (+17%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Αγίου Νικολάου σε σύγκριση με την εβδομάδα 13-19/09/21 .

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στον Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα περιοχές και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%).

Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση σε FDA για έγκριση της χορήγησης σε παιδιά 5 -11

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ζήτησαν χθες Τρίτη από τις υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ να εγκρίνουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει ήδη λάβει άδεια για χορήγηση στους εφήβους 12 ως 15 ετών και έχει εγκριθεί πλήρως για τις ηλικίες 16 ετών και άνω, έδειξε ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική απόκριση στην ηλικιακή αυτή ομάδα σε κλινική δοκιμή που έγινε με 2.268 μετέχοντες, είχαν ανακοινώσει στις 20 Σεπτεμβρίου οι εταιρείες Pfizer/BioNTech.

Οι ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί που διαδίδουν fake news για την πανδημία

Τέσσερις ιστοσελίδες, τέσσερα προφίλ στο Facebook και δυο λογαριασμοί στο Twitter, είναι τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά την οποία εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης. 

Ειδικότερα πρόκειται τις τέσσερις ιστοσελίδες είναι: Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς, Brighteon.com, Runble.com, Ugetube.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί και 6 social λογαριασμοί: 4 στο Facebook και 2 στο Twitter. 

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν -η μία για τις ιστοσελίδες και η άλλη για τα προφίλ στα social media-υπεβλήθησαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με τη σειρά της, διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμιγώς ελληνική ιστοσελίδα είναι αυτή που αφορά στην οργάνωση «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Ύστερα από την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Αανακοινώνεται ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης. Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν».

Η εισαγγελική έρευνα

Εντολή για στοχευμένη έρευνα σειράς αδικημάτων, όπως απάτες, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση πολιτών σε τέλεση αδικημάτων και άλλα, από εκείνους που διακινούν μέσω διαδικτύου προτροπές κατα του εμβολιασμού πολιτών για τον κορονοϊό, έδωσε προχθές στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η προϊσταμένη της εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η εισαγγελέας προχώρησε στην παραγγελία για περαιτέρω και σε βάθος διερεύνηση όσων διαθέτουν ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, μετά τη διαβίβαση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φακέλου με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από συντονισμένες έρευνες των τελευταίων ημερών.

Η Δίωξη για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, απέστειλε στην εισαγγελία τα στοιχεία που συγκέντρωσε για περίπου 10 ιστοσελίδες, που διαφημίζουν αντιεμβολιαστικές απόψεις και προτρέπουν τους πολίτες να μην εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό, αναπτύσσοντας σειρά έκνομων ενεργειών.

Η διαβίβαση των στοιχείων στην Εισαγγελία είχε ως στόχο την παροχή εισαγγελικής εντολής, η οποία και δόθηκε ήδη, προκειμένου η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να προχωρήσει σε βάθος την έρευνα της, ώστε να αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις σελίδες που αναρτούν περιεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ακόμα και τη ζωή τους.

Η έρευνα θα διενεργηθεί με την εποπτεία του εισαγγελέα Νικόλαου Στεφανάκου και στη στενή συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ παράλληλα τρέχουν οι έρευνες της Εισαγγελίας Αθηνών για δικηγόρους και άλλους που δραστηριοποιούνται, ενδεχομένως με το αζημίωτο, στα θολά νερά του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος καθώς και άλλες έρευνες σε όλη την επικράτεια για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και λοιπά, καθώς έχει δοθεί παραγγελία από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα για στοχευμένες έρευνες σε όλη τη χώρα προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα έκνομων ενεργειών από αντιεμβολιαστές η άλλους που εκμεταλλεύονται πολίτες που τάσσονται κατά του εμβολίου.