22 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 109 ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ

Μεγάλη ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων στο Ρέθυμνο

- Αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες και εντοπίζονται στην πλειοψηφία τους στον μητροπολιτικό δήμο

Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται στον νομό Ρεθύμνου την τελευταία εβδομάδα, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις τοπικές αρχές αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Μέσα σε τρεις μέρες τα νέα κρούσματα covid 19 έφτασαν τα 109, με την πλειοψηφία τους να αφορούν νεαρές ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Ειδικότερα, χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 38 νέες μολύνσεις στο Ρέθυμνο, την Κυριακή 26 και το Σάββατο 45.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι χθες στη διάρκεια των rapid test που πραγματοποιήθηκαν στον δημοτικό κήπο από το σύνολο των 402 δειγμάτων τα 34 ήταν θετικά.

Την ίδια στιγμή στην κλινική covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται δυο ασθενείς θετικοί σε κορονοϊό και δυο ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περιμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στον δημοτικό κήπο έγιναν συνολικά 402 rapid test, εκ των οποίων τα 34 ήταν θετικά.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο στο Ρέθυμνο προκαλεί ανησυχία και η περιοχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών και του κρατικού μηχανισμού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεαρά άτομα, πολλά εκ των οποίων είναι εργαζόμενα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση περισσότερα από 200 άτομα, ενώ η διασπορά καταγράφεται σε όλους τους δήμους του νομού, πλην Αμαρίου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον δήμο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρ.Ν.» την εβδομάδα που μας πέρασε έως και το βράδυ της Κυριακής, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 211 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων 5 νοσηλευόταν στην κλινική covid του νοσοκομείου και 206 σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ανά δήμο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους τα «Ρ.Ν.», έχουν ως εξής:

 • Αγίου Βασιλείου: 4
 • Αμαρίου: 0
 • Ανωγείων: 11
 • Μυλοποτάμου: 13
 • Ρεθύμνης: 183

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό μετέφερε στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, η οποία κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα, ενώ τόνισε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να το πράξουν πάρα πολύ άμεσα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ιδιοκτήτες διασκέδασης και ψυχαγωγίας να ακολουθούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους από μεικτά κλιμάκια.

Αναφορά στην κακή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης έκανε χθες και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στις νέες ηλικίες.

Η αύξηση των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο και η πιστή τήρηση των μέτρων με τη χρήση προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός και η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν μονόδρομο για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας.

Αναλυτικά,

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στον νομό Ρεθύμνου το τελευταίο τριήμερο, καθώς έφτασαν τα 109. Μόνο χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 38 νέες μολύνσεις στο Ρέθυμνο, που διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε ολόκληρη την Κρήτη σε επίπεδο κρουσμάτων. Στο Ηράκλειο χθες καταγράφηκαν 28 νέα κρούσματα, στα Χανιά 7 και στο Λασίθι μόλις ένας. Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 26 νέα κρούσματα στον νομό και το Σάββατο ο αριθμός τους ανήλθε σε 45. Στην κλινική covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται δυο ασθενείς θετικοί σε κορονοϊό και δυο ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περιμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στον δημοτικό κήπο έγιναν συνολικά 402 rapid test εκ των οποίων τα 34 ήταν θετικά.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο στο Ρέθυμνο προκαλεί ανησυχία και η περιοχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών και του κρατικού μηχανισμού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεαρά άτομα, πολλά εκ των οποίων είναι εργαζόμενα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση περισσότερα από 200 άτομα, ενώ η διασπορά καταγράφεται σε όλους τους δήμους του νομού, πλην Αμαρίου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον δήμο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρ.Ν.» την εβδομάδα που μας πέρασε έως και το βράδυ της Κυριακής, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 211 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων 5 νοσηλευόταν στην κλινική covid του νοσοκομείου και 206 σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ανά δήμο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους τα «Ρ.Ν.», έχουν ως εξής:

 • Αγίου Βασιλείου: 4
 • Αμαρίου: 0
 • Ανωγείων: 11
 • Μυλοποτάμου: 13
 • Ρεθύμνης: 183

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό μετέφερε στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, η οποία κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα ενώ τόνισε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να το πράξουν άμεσα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ιδιοκτήτες διασκέδασης και ψυχαγωγίας να ακολουθούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους απέ μεικτά κλιμάκια.

Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η Μαρία Λιονή ανέφερε: «Είναι καταστροφικό αυτό που συμβαίνει. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή στο Ρέθυμνο. Οι ηλικίες των νέων κρουσμάτων, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι πολύ νεαρές, κάτω των 25 ετών. Θέλω να παρακαλέσω πάρα πολύ, ειδικά τους επιχειρηματίες στον κλάδο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί. Πρέπει να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς, εφόσον υπάρχει συνωστισμός και φυσικά να τηρούμε τις αποστάσεις και να είναι καθιστοί. Δεν προσέχει κανείς, δεν τηρούνται οι αποστάσεις, δεν είναι εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να είναι εστίες υπέρ μετάδοσης τα καταστήματα. Πρέπει όλοι οι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Θα υπάρξει καταστροφή και υγειονομική διότι θα αρχίσουν να νοσούν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και φυσικά καταστροφή οικονομική. Είναι τεράστιοι οι αριθμοί των κρουσμάτων. Είμαι ειλικρινά πολύ ανήσυχη. Σαν περιφέρεια συνεργαζόμαστε με τους δήμους για να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί από τις κινητές μονάδες και στελεχώνουμε ταυτόχρονα μεικτά κλιμάκια από υπαλλήλους της υπηρεσίας μας για αυστηρούς ελέγχους στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, διότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και πολύ φοβάμαι πλέον για τα χειρότερα».

Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στον νομό Ηρακλείου, όπου χθες ανακοινώθηκαν 28 νέα κρούσματα, την Κυριακή 35 και το Σάββατο 26. Πολύ καλύτερη είναι η επιδημιολογική εικόνα σε Χανιά και Λασίθι.

 

 

Εμβολιασμοί σε χωριά και οικισμούς όλου του νομού

Εμβολιασμοί σε χωριά και οικισμούς και των 5 δήμων του νομού θα πραγματοποιηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Στη συγκεκριμένη δράση υγείας μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δημότες άνω των 18 ετών, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αρκεί να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, με τον τρόπο που ορίζει κάθε δήμος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δημοτικών αρχών ανά δήμο θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί:

 

 • ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους πολίτες έχουν ξεκινήσει σε συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εμβολιασμοί θα διενεργηθούν κατά τα χρονικά διαστήματα έως και Τρίτη 20 Ιουλίου (α’ δόση) και από Δευτέρα 26 Ιουλίου έως και 10 Αυγούστου 2021 (β’ δόση).Το εμβόλιο που θα εφαρμοστεί είναι το Pfizer.

Ο δήμος και η κοινωνική του υπηρεσία είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για διευκρινήσεις και κάθε δυνατή εξυπηρέτηση τους.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο:2831055243.

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν την κινητή μονάδα εμβολιασμού καθώς και οι ημερομηνίες διενέργειας του, έχουν ως εξής:

 • 12 Ιουλίου στο πρώην δημαρχείο Νικηφ. Φωκά, στην τοπική κοινότητα Νικ. Φωκά.
 • 13 Ιουλίου στον χώρο του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Επισκοπή, στην τοπική κοινότητα Λαππαίων.
 • 14 Ιουλίου στο δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου, στην τοπική κοινότητα Αρκαδίου.
 • ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από κινητή μονάδα εμβολιασμών της 7ης ΔΥΠΕ και καλούνται οι δημότες που επιθυμούν να εμβολιαστούν να προσέλθουν στα σημεία που έχουν επιλεγεί και είναι τα εξής:

 • 6 Ιουλίου: Αγία Γαλήνη
 • 7 Ιουλίου: Αγκουσελιανά
 • 8 Ιουλίου: Πλακιά
 • 9 Ιουλίου: Σπήλι

 

 • ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

Οι εμβολιασμοί από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15-07-2021 και την Παρασκευή 16-07-2021, στο περιφερειακό ιατρείο του Φουρφουρά για την α’ δόση με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι δημότες που επιθυμούν να εμβολιαστούν τις παραπάνω ημερομηνίες, καλούνται να κλείσουν ραντεβού δηλώνοντας τα απαραίτητα προβλεπόμενα στοιχεία στην υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό του δήμου Αμαρίου, κα Δημητράκη Ελένη στο τηλέφωνο 28333 40103 και μέσω mail στο: koinwfelisamarioy@gmail.com

Για τον καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ραντεβού ορίζεται η Παρασκευή 9-07-2021

Ο δήμος Αμαρίου παραμένει αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει και ενισχύει τη δημόσια υγεία παρέχοντας σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν τις εν λόγω μέρες στο περιφερειακό ιατρείο Φουρφουρά, δωρεάν μεταφορά κατόπιν συνεννόησης, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Δυνατότητα συμμετοχής στον εμβολιασμό έχουν όλοι οι δημότες άνω των 18 ετών.

 

Αυξητική τάση στις νέες ηλικίες

«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω covid-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».

Επίσης τόνισε ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη».

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας Κρήτης για τον εμβολιασμό αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της πανδημίας και της εξέλιξης που έχει στη χώρα.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο επίπεδο της καλής συνεργασίας που υπάρχει με το υπουργείο Υγείας, την πρόσφατη περιοδεία για την ανάδειξη της σημασίας του εμβολιασμού και τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για την ενημέρωση του κοινού και για το θέμα της οργάνωσης τοπικών εμβολιασμών με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια. Από πλευράς όλων των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που πήραν το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και με την εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιφορτίστηκε από τον πρωθυπουργό με τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές.