Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνουν την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, στις 18:00, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» ημερίδα με θέμα «Μεγαλώνοντας με ένα σωστό Διατροφικό Πρότυπο – οι επιπτώσεις της Διατροφής στην Υγεία. Πόσο «Κρητικά» τρέφονται τα παιδιά μας;».
Ομιλητές θα είναι οι: Νίκος Βαράκης παιδίατρος, Ειρήνη Θεοδωράκη διαιτολόγος και Ελένη Καρτσωνάκη ψυχολόγος παιδιών.
Ο Νίκος Βαράκης είναι παιδίατρος και Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο. Έχει γράψει το βιβλίο «Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα», μια συλλογή διηγημάτων με αντικείμενο την εκλαϊκευμένη επιστημονική παιδιατρική γνώση.
Η Ειρήνη Θεοδωράκη είναι διαιτολόγος και η μαμά του Ορφέα. Τα τελευταία εννέα χρόνια ζει στο Ρέθυμνο. Συνεργάζεται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες που προσπαθούν να αλλάξουν τις συνήθειες, αλλά και την οπτική τους, σε σχέση με τη διατροφή.
Η Ελένη Καρτσωνάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ειδικευτεί με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων στα Πανεπιστήμια Parίs Χ και Frαncois Rabelais της Γαλλίας. Είναι Μη-Κατευθυντική Ψυχοθεραπεύτρια και έχει εκπαιδευτεί στο μοντέλο του Thomas Gordon για Συμβουλευτική Γονέων. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πρόγραμμα
18.00: Προσέλευση – Εγγραφές.
18.15: Χαιρετισμοί.
18.30: Ασπασία Σταυρουλάκη – Υπεύθυνη Διαχείρισης του ΚΚΓ: «Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη – Παρουσίαση του Μαθητικού Διαγωνισμού Σχεδίου για την δημιουργία λογοτύπου του ΚΚΓ».
Ομιλίες
18.40: Νίκος Βαράκης – παιδίατρος, Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, «Διατροφή στα παιδιά, μια σωστή αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
19.00: Ειρήνη Θεοδωράκη – κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, «Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή των παιδιών. Πως το διατροφικό μας πρότυπο μπορεί να γίνει τρόπος ζωής στην Κρητική οικογένεια».
19.20: Ελένη Καρτσωνάκη – ψυχολόγος παιδιών και εφήβων Msc ψυχοθεραπεύτρια, «Ψυχική και συναισθηματική ωρίμανση παιδιών: πώς σχετίζεται με τον τρόπο που τρώνε».
19.40: Ερωτήσεις – Συζήτηση.
20.00: Βράβευση Μαθητών – Παρουσίαση του Λογότυπου.
Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας
Η περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της τοπικής παραγωγής, των τοπικών προϊόντων και της Κρητικής Διατροφής, δημιούργησαν και λειτουργούν από το 2013 το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης.
Σκοπός του κέντρου είναι η ανάδειξη της Κρητικής Γαστρονομίας μέσα από εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες.
Οι δράσεις που υλοποιούνται στο Κέντρο Γαστρονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι οι ακόλουθες:
• Χώρος προβολής – εκθετήριο πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «Κρήτη».
• Γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων.
• Γαστρονομικές επιδείξεις, μαθήματα μαγειρικής και σεμινάρια ελαιολάδου σε ολιγομελή γκρουπ.
• Φιλοξενία σχολείων. Οι μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά, βιωματικά προγράμματα με Θεματική την Κρητική Διατροφή και τα οφέλη της, καθώς και την γνωριμία τους με τα Κρητικά Προϊόντα.
• Info point – πληροφορίες για την Κρητική Διατροφή, τις παραδοσιακές συνταγές και τον γαστρονομικό πολιτισμό της Κρήτης. Γαστρονομικές και τουριστικές διαδρομές.
• Βιβλιοθήκη και ελεύθερη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας μπορείτε να βρείτε στο www.agrocrete.com ή στο facebook/cretan gastronomy center. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28313 40705 – 28310 81252.