17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

«Μεταμορφώνοντας τον κόσμο»

Από τις Εκδόσεις Ακρίτας κυκλοφορεί το βιβλίο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο», Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Λόγοι και Διάλογοι.

Όπως αναφέρουν οι Εκδόσεις σε ενημερωτικό τους σημείωμα: «Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος (Γαλανάκης) υπήρξε άριστος «ιερουργός του διαλόγου». Στις ομιλίες του τονίζει την άμεση σχέση που έχει η θεία Λειτουργία με την καθημερινή ζωή και για τον λόγο αυτόν τη Θεολογία δεν την αντιλαμβάνεται ως μία φωνή από το παρελθόν, αλλά ως μία ζωντανή, δημιουργική πρόταση για τον άνθρωπο της κάθε εποχής σε όλα τα επίπεδα, ως έκφραση και αποστολή της εκκλησιαστικής σύναξης.

Στον παρόντα Τόμο καταγράφεται, μέσα από τις ομιλίες του και τις παρεμβάσεις του στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ο λόγος της Εκκλησίας στον δημόσιο χώρο, στην πορεία της ανθρώπινης ζωής και στον αγιασμό του όλου κόσμου, τη φτώχεια, τον πλούτο, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον πόλεμο, την ειρήνη, τη βία, τις διαθρησκειακές σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την επιστήμη και το φυσικό περιβάλλον, αποτυπώνοντας τον γνήσιο πατερικό και ευαγγελικό λόγο με τόλμη και παρρησία».

Στοιχεία βιβλίου

Συγγραφέας: Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης

Επιστημονική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Εκδόσεις: Ακρίτας

A’ έκδοση: Iούνιος 2021

ISBN: 9786188504295

Διαστάσεις: 14 εκ. x 21 εκ.

Σελ: 295-Λ.Τ: 13€

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης (πρώην Κισάμου και Σελίνου) γεννήθηκε το 1911 στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων, σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης, στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και την Κοινωνιολογία στη Γαλλία. Εργάστηκε ως Καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 – 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Χρημάτισε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης τον εξέλεξε δια κλήρου επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας όπου επέδειξε πλούσιο κοινωνικό έργο μέχρι την παραίτησή του το έτος 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Επί αρχιερατείας του οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Επί των ημερών του, με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Ήταν ισόβιος Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος και είχε τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007 το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος ονομάστηκε «Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» προς τιμήν του ανθρώπου που οραματίστηκε τη δημιουργία του Ιδρύματος. Το έτος 2008 ιδρύθηκε Σωματείο με την επωνυμία «Ένωση προβολής του έργου του από Κισάμου και Σελίνου Μητροπολίτη Ειρηναίου». Τον Οκτώβριο του 2009 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης», τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις 6 Οκτωβρίου 2009. Η εργογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 25 τίτλους βιβλίων μεταξύ 1949-1999.

Απεβίωσε την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 σε ηλικία 102 ετών, και ετάφη στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου.