18 °C Rethymno, GR
28/11/2021

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Με αντίπαλο το χρόνο η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019-2020

Η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των δυο προηγούμενων ετών βρίσκεται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, η οποία μέσα από έντεκα διαφορετικές εργολαβίες επιχειρεί το ταχύτερο δυνατόν να θωρακίσει τις περιοχές που έχουν πληγεί και να προλάβει τα χειρότερα. Οι περισσότερες συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του δήμου και οι εργολάβοι έχουν ήδη πιάσει δουλειά δίδοντας έμφαση στην άρση της επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία και περιοχές, έχοντας ως μεγαλύτερο αντίπαλό τους τον χρόνο εν όψει και του χειμώνα. Ήδη η έντονη βροχόπτωση της περασμένης Πέμπτης δημιούργησε προβλήματα σε διάφορους οικισμούς του νομού, ευτυχώς όχι σοβαρά, ικανά όμως να υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και ότι οι ζημιές πρέπει να αποκατασταθούν, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι.

Οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία του 2019 και οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν άμεσα αντιθέτως επιδεινώθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2020 δημιούργησαν αλυσιδωτά προβλήματα και ζημιές την ίδια στιγμή που η κρατική στήριξη ήταν μόλις 5 εκ. ευρώ, ενίσχυση που δεν μπορεί να καλύψει παρά τις επείγουσες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον περιφερειάρχη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, από τον οποίο υπάρχει διαβεβαίωση για δέσμευση ποσού ίσου με 6 εκ. ευρώ, ώστε να μπορέσει ο δήμος να παρέμβει σε περιοχές που έχουν πληγεί.

Ειδικότερα, οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται αφορούν στην αποκατάσταση της βατότητας δημοτικών οδών και υποδομών στους Οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου: Ελεύθερνα, Σκουλούφια, Ρούπες, καθώς και σε γειτνιάζοντες σε αυτούς οικισμούς, στους οικισμούς Σταυρωμένος, Χαμαλεύρι, Αστέρι, Βιράν Επισκοπή, Μαγνησία, Πηγή, Πίκρη, καθώς και σε οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στους προαναφερόμενους και χρήζουν ανάλογων παρεμβάσεων.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται καθαρισμοί δρόμων και τάφρων, ασφαλτόστρωση δημοτικών οδών, αποκατάσταση πρανών με έργα σταθεροποίησής τους και κατασκευή τοίχων αντιστήριξής τους, αποκατάσταση γεφυρών κ.ά.

Παράλληλα στην ΔΕ Νικηφόρου Φωκά οι περιοχές παρέμβασης είναι το Άνω και Κάτω Μαλάκι, η Γωνιά, Κάτω Βαρσαμόνερο, Γεράνι, Ατσιπόπουλο, Ζουρίδα και Ρούστικα, όπου θα εκτελεστούν έργα καθαρισμού και ασφαλτόστρωσης δημοτικών οδών, αποκατάστασης γεφυρών κατασκευής τοίχων αντιστήριξης πρανών κ.α.

Σε ό,τι αφορά στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου του Δήμου Ρεθύμνου η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά στους Οικισμούς: Αγία Ειρήνη, Ξηρό Χωριό, Μικρά Ανώγεια, Αρμένοι, Φωτεινού, καθώς και σε γειτνιάζοντες σε αυτούς οικισμούς οι οποίοι, όπως προέκυψε από την προηγηθείσα καταγραφή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Παράλληλα εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν στους Οικισμούς του Γάλλου, Πλατανιά καθώς και σε γειτνιάζοντες σε αυτούς οικισμούς.

Ξεχωριστή εργολαβία έχει γίνει για τα χωριά του Βρύσινα.

Σε ό,τι αφορά στη Δημοτική Ενότητα Λαππαίων του Δήμου Ρεθύμνου εργασίες θα γίνουν στους Οικισμούς: Μαρουλού, Μυριοκέφαλα, Βιλανδρέδο καθώς και σε οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στους προαναφερόμενους και χρήζουν ανάλογων παρεμβάσεων.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται καθαρισμοί δρόμων και τάφρων, ασφαλτόστρωση δημοτικών οδών, αποκατάσταση πρανών με έργα σταθεροποίησής τους και κατασκευή τοίχων αντιστήριξής τους, αποκατάσταση γεφυρών κ.ά.

Όπως ανάφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, ο στόχος είναι το επόμενο δίμηνο στο σύνολό τους οι έντεκα εργολαβίες να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε ο δήμος να θωρακιστεί.

«Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκουμε να άρουμε την επικινδυνότητα και να δώσουμε προσβασιμότητα στις ιδιοκτησίες και την γεωργική γη. Το έργο είναι υποπολλαπλάσιο του προβλήματος, όμως υπάρχει μια στόχευση και μια κατανομή των δαπανών με κριτήρια αξιολογικά ανάλογα με το πρόβλημα της κάθε περιοχής. Μια κατανομή ανά οικισμό προφανώς ανάλογα με την επικινδυνότητα. Έγινε μια στόχευση, η οποία πρωταρχικό στόχο είχε να μπορούν να τελειώσουν πολύ γρήγορα τα έργα», ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Σημειώνεται ότι από την προχθεσινή κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα στο οδόστρωμα με λακκούβες και φρεάτια τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς, τα οποία η τεχνική υπηρεσία αποκαθιστούσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.