21 °C Rethymno, GR
24/09/2022

Με βαθιά θλίψη το Ρέθυμνο αποχαιρέτισε το Δημήτρη Αρχοντάκη

Με την σημαία μεσίστια στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και την Φιλαρμονική του Δήμου να παιανίζει  πένθιμα έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου,το Ρέθυμνο είπε πρίν λίγο  το τελευταίο αντίο στον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη που αναπαύεται πλέον στην Ρεθεμνιώτικη γή.

Με δάκρυα  και με φανερή την θλίψη στα μάτια τους,εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες  αποχαιρέτησαν τον άνθρωπο που παρέμεινε στο αξίωμα του πρώτου πολίτη του Δήμου επί 27 χρόνια  και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του.

Το παρόν στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές,ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης,ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο,η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή,ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης,ο αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης,δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του νομού,ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης,ο πρώην υπουργός και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Όθωνας,ο πρώην νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης,εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων.

Η κηδεία του Δημήτρη Αρχοντάκη τελέστηκε με δημοτική δαπάνη,όπως ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση του, ως ελάχιστη  απόδοση ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον τόπο.

Επικηδείους λόγους εκφώνησαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αλλά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής  Γιώργος Κοντάκης ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στα Συλλογικά Όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος να δοθεί το όνομα του Δημήτρη Αρχοντάκη στο νέο κτήριο Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

 

 

 

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου,ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος,Νίκος Αγριμάκης:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Δημητρίου Αρχοντάκη, καθηγητή-τέως Δημάρχου Ρεθύμνης,

Συνήλθε σήμερα, 05 Μαΐου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, παρόντος του κ. Δημάρχου Ρεθύμνης, ο οποίος, διερμηνεύοντας τις σκέψεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εξήρε την προσωπικότητα, την πολιτική συνέπεια, το χαρακτήρα, το ήθος, την ακεραιότητα και την εντιμότητα του θανόντος, ο οποίος επί 27 έτη τίμησε την εμπιστοσύνη των πολιτών με σειρά πράξεων και πρωτοβουλιών, από τη θέση του Δημάρχου Ρεθύμνης.

Ο εκλιπών ενεργούσε με γνώμονα το καλό και το γενικό συμφέρον της πόλης μας, χωρίς ποτέ να υπολογίζει τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές ή ιδεολογικές απόψεις του οποιουδήποτε, γεγονός που του αναγνωρίστηκε από το σύνολο των δημοτών της πόλης μας, και όχι μόνο, και κατόρθωσε με τον τρόπο αυτό να κερδίσει την αναγνώριση, το σεβασμό και την εκτίμηση από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ως γνήσιος οραματιστής, διείδε από πολύ νωρίς τους πυλώνες ανάπτυξης αυτού του τόπου και η προσωπική του πορεία και διαδρομή συνδέεται άμεσα με την πρόοδο του Ρεθύμνου και την εξέλιξή του σε μια σύγχρονη και οικονομικά εύρωστη πόλη, υπερβαίνοντας τα δεδομένα του παρελθόντος. Η ανάπτυξη του τουρισμού, η αξιοποίηση και ανάδειξη της παλαιάς πόλης και η θωράκισή της με βασικά έργα αναβάθμισης του δικτύου ομβρίων και του αποχετευτικού συστήματος, τα έργα υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αργυρούπολης, η απόκτηση της Φορτέτζας, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις στρατηγικές του επιλογές, που ανέδειξαν τον εκλιπόντα σε προσωπικότητα μείζονος εμβέλειας. Κύρια, πρέπει να αναφερθούμε στην άοκνη και διαρκή προσπάθεια του για την ίδρυση, ανάπτυξη και επέκταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και για την εγκαθίδρυση της έδρας του στο Ρέθυμνο, τα προβλήματα και την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, παρεμβαίνοντας με εξαιρετικά εύστοχες δημόσιες τοποθετήσεις.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης εξέδωσε Ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του

Ψήφισμα

Αρ. Ψηφίσματος 3/2021

 1. Να εκφράσει τη θλίψη του για την απώλεια του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης Δημητρίου Αρχοντάκη, ο οποίος υπηρέτησε τα καθήκοντα του επί σειρά ετών με ευαισθησία, ευσυνειδησία, εντιμότητα, διορατικότητα και εργατικότητα.
 2. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο τελετή.
 3. Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα.
 4. Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας.
 5. Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο Δήμαρχος Ρεθύμνης.
 6. Να αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, παιανίζοντας πένθιμα έξωθεν του ναού που θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.
 7. Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 8. Να τιμηθεί προσηκόντως σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Ρεθύμνης.
 9. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στα δημοτικά καταστήματα κατά την ημέρα της κηδείας.
 10. Να τελεστεί η κηδεία του εκλιπόντος με δημοτική δαπάνη.
 11. Να παραχωρηθεί δωρεάν, τιμής ένεκεν, τάφος στον εκλιπόντα, σύμφωνα με την παράγραφο 11.2 του άρθρου 11 του Κανονισμού Κοιμητηρίων του Δήμου Ρεθύμνης.
 12. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης θα έχει πάντα μια θέση στο Δήμο Ρεθύμνης και στις καρδιές μας, ενώ η στάση ζωής και το πολιτικό του ανάστημα θα αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς τους νεότερους.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη στη ρεθεμνιώτικη γη, του τόπου αυτού που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Δήμαρχε, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό. Καλό σου ταξίδι».