17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΟΜΑΛΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Με επίδειξη self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε χθες το πρωί στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του Ρεθύμνου. Οι μαθητές προσήλθαν νωρίς το πρωί στα σχολεία έχοντας στα χέρια τους είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή το αποτέλεσμα του self test, το οποίο επιδείκνυαν στους εκπαιδευτικούς για να περάσουν στον αύλειο χώρο του σχολείου. Αντίστοιχα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δυο εργαστηριακά rapid test εβδομαδιαίως, τα οποία πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου. Με εξαίρεση τη χθεσινή ημέρα, που οι μαθητές έκαναν το τεστ Κυριακή ή Δευτέρα πρωί, στο εξής θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Η πρώτη μέρα κύλησε ιδιαίτερα ευχάριστα για μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες. Η χαρά ήταν μεγαλύτερη για τα παιδιά που μετά από πολλούς μήνες είχαν την ευκαιρία να ξανασυναντήσουν τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους, ενώ ευχή όλων είναι η σχολική χρονιά να κυλήσει χωρίς προβλήματα και κυρίως εντός των σχολικών αιθουσών και όχι μέσω του διαδικτύου.

Όπως ανάφεραν οι δυο διευθυντές εκπαίδευσης Α/βαθμιας και Β/βαθμιας, Λάμπρος Καρβούνης και Γιάννης Γαζανός, όλα κύλησαν ομαλά κατά την χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς σε καμία περίπτωση να παρουσιαστεί κάποια δυσλειτουργία. Τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες και παρέλαβαν τα σχολικά βιβλία και από σήμερα ξεκινούν κανονικά τα μαθήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

 • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
 • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται

Μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε γραπτό μήνυμά του τονίζει: «Στις μαθήτριες και στους μαθητές της Κρήτης, σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Με την ελπίδα ότι το νέο εκπαιδευτικό έτος θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στις σχολικές αίθουσες, με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Ύστερα, από τις ιδιαίτερες συνθήκες των δύο τελευταίων σχολικών ετών η σημασία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι αδιαμφισβήτητη. Με αυτό το δεδομένο, ως Περιφέρεια Κρήτης, θεωρούμε πως η σχολική κοινότητα πρέπει να δείξει το δρόμο σε όλη την κοινωνία. Με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, πρέπει να παραμείνουμε ασφαλείς. Υγεία, πρόοδο και δύναμη σε όλες και όλους. Καλή αρχή».

Σε μήνυμά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Γαζανός, αναφέρει:

«Αγαπητές μαθήτριες, Αγαπητοί μαθητές.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Αγαπητοί γονείς.

Κάθε έναρξη της σχολικής της σχολικής χρονιάς δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον για μια κοινωνία της δημιουργίας και της αξιοκρατίας, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Σήμερα και κάτω από δύσκολες συνθήκες για όλους μαθητές, καθηγητές και γονείς, αφού η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει την ανθρωπότητα και με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα η υπευθυνότητα, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι ο στόχος που όλοι θα πρέπει να πετύχουμε. Με οργάνωση, μεθοδικότητα και επιμονή θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που θα παρουσιαστεί.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων σε προσωπικό με το διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών μετά από πολλά χρόνια αλλά και την έγκαιρη πρόσληψη και τοποθέτηση χιλιάδων αναπληρωτών.

Η στενή συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τους Διευθυντές-ντριες των Σχολικών μονάδων, τις εκπαιδευτικές δομές αλλά και την τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, ώστε να υποδεχτούν τους χιλιάδες μαθητές μας.

Εύχομαι ολόψυχα η νέα σχολική χρονιά να είναι για όλους τους μαθητές ένα πραγματικό ταξίδι γνώσης, το οποίο θα ικανοποιήσει κάθε προσδοκία και θα δώσει τη δυνατότητα να οικοδομήσουν μια κοινωνία αξιών και αρχών.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!!!».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινακής, αναφέρει:

«Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά, με επίγνωση των δυσκολιών που τη συνοδεύουν και όσων ενδεχομένως να ανακύψουν μελλοντικά. Οφείλουμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε λοιπόν ότι με τη δύναμη και τη σοφία που αποταμιεύσαμε από τα βιώματα που μοιραστήκαμε καθόλα τα στάδια της πανδημίας αλλά και τη βεβαιότητα πως με τη συνδρομή της επιστήμης, την ενεργοποίηση της ατομικής μας υπευθυνότητας και τον αλληλοσεβασμό, θα καταφέρουμε, όλοι μαζί, ενωμένοι και ψύχραιμοι, να ξεπεράσουμε κάθε ανατροπή.

Το άνοιγμα των σχολείων, μετά από τόσο καιρό αποχής από τη δια ζώσης συμμετοχή στο σχολικό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία, θα σηματοδοτήσει την επαναφορά σας στην οικειότητα μιας καθημερινότητας που τη θεωρούσαμε δεδομένη, κι όμως δεν ήταν.

Είμαι βέβαιος πως ο ενθουσιασμός της επανόδου στους χώρους στου σχολείου, της σμίξης με πρόσωπα που έχουν το δικό τους ξεχωριστό και ωφέλιμο ρόλο στη ζωή σας, θα τροφοδοτήσει με ενέργεια και αποφασιστικότητα την κοινή σας προσπάθεια για συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη και αρμονική συμπόρευση και τούτη τη σχολική χρονιά.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του και παραμένει προσηλωμένος στην αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που άπτονται στης Εκπαίδευσης και της αδιατάρακτης λειτουργίας των σχολείων και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του.

Καταβάλλεται διαρκής και συστηματική προσπάθεια ώστε να επιτυγχάνεται κάθε φορά το καλύτερο δυνατό με τους δικούς του πόρους ενώ διεκδικεί διαρκώς χρηματοδοτικά προγράμματα προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές και μέσα για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είναι αλήθεια βέβαια, ότι φέτος, ο Δήμος δέχθηκε δραστική μείωση ύψους 40%, σε σχέση με πέρυσι, στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διασφαλίσουμε με κάθε δυνατό και θεμιτό τρόπο και μέσο, την υγειονομική ασφάλεια των εκπαιδευτικών και μαθητών στους χώρους του σχολείου.

Είναι αναγκαίο, όμως, να γίνει αντιληπτό πως την ευθύνη για την προστασία της υγείας στο περιβάλλον του σχολείου, μοιράζονται ο Δήμος, η σχολική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας μας. Προϋπόθεση για την προστασία και προάσπισή της είναι ο εμβολιασμός και η πιστή τήρηση των ενδεδειγμένων υγειονομικών μέτρων.

Συνειδητοποιημένα λοιπόν και υπεύθυνα, ας διάγουμε όλοι μαζί τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκινά, επιδιώκοντας, με αίσθημα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, να βγούμε αλώβητοι και πιο δυνατοί από κάθε δοκιμασία, οικοδομώντας το μέλλον που ελπίζουμε και αξίζουμε.

Καλή επιτυχία και καλή σχολική χρονιά!».

Σε μήνυμά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Κρήτης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει:

«Καλή αλλά και ασφαλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς! Αυτή είναι η ειδική ευχή για φέτος. Η επιστήμη και η αποτελεσματική εμβολιαστική εκστρατεία μας δίνουν το δικαίωμα να μην ξαναζήσουμε μια χρονιά όπως την περσινή: με τα σχολεία κλειστά και με περιορισμούς στη μάθηση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Με το 80% των εκπαιδευτικών μας πλέον εμβολιασμένο χάρη στην υπευθυνότητά τους και τα προγράμματα εμβολιασμού για παιδιά από 12 ετών να έχουν ήδη οργανωθεί, μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε, λοιπόν, να ευχηθούμε καλή πρόοδο στους μαθητές και της μαθήτριες, με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, για μια Παιδεία αλληλεγγύης που ξεκινά από το μάθημα της προστασίας για εμάς και της φροντίδας για τον διπλανό μας».

Εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη από το σύλλογο δασκάλων – νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Κινητοποιήσεις με φόντο τα πλημμελή όπως λένε μέτρα προστασίας και ασφάλειας για την σχολική κοινότητα προγραμματίζουν την Τετάρτη το απόγευμα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕΡ. Η από κοινού κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί στις 7:00 το απόγευμα έξω από το δημαρχείο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Μια ακόμη δύσκολη χρονιά αρχίζει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου μέσα στο οποίο καλούνται να οι εκπαιδευτικοί να επιτελέσουν το έργο τους.

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς καμιά ουσιαστική προετοιμασία, με την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να στέλνουν αντικρουόμενα και αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και του ΥΠΑΙΘ.

Όλα τα προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν τον προηγούμενο χρόνο είναι ακόμα εδώ χωρίς να έχει πάρει η κυβέρνηση κανένα μέτρο για την επίλυσή τους. Αντίθετα εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες της πανδημίας επιτέθηκε σε κάθε εργασιακό ή δημοκρατικό δικαίωμα και αγαθό με μια σειρά νόμων (παιδεία, ασφαλιστικό, εργασιακά, κλπ.).

Δε μειώνουν τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, δεν προχωρούν στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών κενών. Δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο αριθμό προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία. Αρνούνται τη διενέργεια δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Με το ξεκίνημα της χρονιάς προωθούν μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων (ανατροπές στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, συρρίκνωση των κενών, κόφτης στις προσλήψεις αναπληρωτών και στην παράλληλη στήριξη κ.ά.).

Καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση των μορφωτικών, κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων των παιδιών και λόγω του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων και της αμφίβολης -σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα- τηλεκπαίδευσης.

Επιδιώκουν την εφαρμογή του αντιδραστικού οπλοστασίου που ψήφισαν εν μέσω πανδημίας (αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, λαιμητόμοι εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Εσπερινά και ΕΝΕΕΓΥΛ, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξετάσεις PISA στα δημοτικά και γυμνάσια, αυτόνομο σχολείο που θα αναζητά έσοδα για να λειτουργήσει και τους γονείς να βάζουν «και με τη βούλα» το χέρι στην τσέπη, πρότυπα σχολεία των «αρίστων», υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ.ά.).

Σηματοδοτούν ολομέτωπη επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και σε ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο Υπ. Υγείας γίνεται μια απαράδεκτη προσπάθεια να δείξουν με το δάχτυλο τους εργαζόμενους με στόχο να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους. Μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την ολόπλευρη ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, των ΜΕΘ επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας) τον επιδημιολογικό έλεγχο στους χώρους εργασίας, τα μέτρα για τα ΜΜΜ, την ουσιαστική οργανωμένη ιχνηλάτηση, τη μέριμνα για ειδικές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, φαντάροι, πρόσφυγες κ.α.) Για να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική της, πολιτεύεται με τα αλλεπάλληλα τυφλά lockdown, την καταστολή και τον αυταρχισμό, το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης.

Απαιτούμε

 • Καμιά περιστολή των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία
 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.
 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
 • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
 • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
 • Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
 • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
 • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15/9 στις 7:00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.