29 °C Rethymno, GR
10/08/2022

ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Με μουσική παρέλαση και φωταγώγηση … ανοίγει η αυλαία των Χριστουγέννων στο Ρέθυμνο!

Περισσότερο φως και χρώμα υπόσχεται να χαρίσει στο Ρέθυμνο ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δήμου! Ο στολισμός ολοκληρώνεται, οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν και η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου, η αντίστροφη μέτρηση δηλαδή για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, θα αρχίσει αυτό το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου: ανήμερα της πολιούχου του Ρεθύμνου, Αγίας Βαρβάρας, θα πραγματοποιηθεί η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη! Η δημοτική αρχή στοχεύει, όπως και πέρσι, στην ανάδειξη «της χριστουγεννιάτικης μαγείας», στην στήριξη της τοπικής αγοράς και στην διασφάλιση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συναυλία και διαφήμιση του Ρεθύμνου

Το εορταστικό κλίμα πάντα λειτουργεί υπέρ της ψυχολογίας μικρών και μεγάλων. «Η όλη προσέγγιση είναι εμπλουτισμένη σε σχέση με πέρυσι με δύο καινούργιες στοχεύσεις» τις οποίες και παρουσίασε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης και αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού της ΚΕΔΗΡ Θωμάς Κρεβετζάκης. «Για πρώτη φορά ενσωματώθηκαν στον χριστουγεννιάτικο στολισμό αρχαιολογικά μνημεία. Μιλάμε για το κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, τη Λότζια και το τζαμί Καρά Μουσά. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί και να αναδειχθεί το υψηλό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό στοιχείο το οποίο διαθέτει η πόλη μας» δήλωσε αρχικά και συνέχισε: «Από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά θα εκδοθεί τοπική κανονιστική, που ξεχωριστά από το δακτύλιο την εορταστική περίοδο, θα απαγορευτεί οποιαδήποτε κυκλοφορία (ακόμα και για την τροφοδοσία) σε ένα σύμπλεγμα δρόμων. Οι δρόμοι θα μετατραπούν σε χριστουγεννιάτικους, υποστηρίζοντας κομμάτι εκδηλώσεων και τη βιώσιμη κινητικότητα που αποτελεί βασική πολιτική του Δήμου Ρεθύμνης».

Μόνιμο δίκτυο, φωταγώγηση και μουσική παρέλαση

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί από το ύψος της περιοχής «Κόρακα Καμάρα» μέχρι και το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», η εγκατάσταση ενός ξεχωριστού δικτύου ρεύματος και ήχου, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτονομία τόσο στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, όπως η κάλυψη των αναγκών του Καρναβαλιού. «Θα είναι κάτι μόνιμο, για να μην μισθώνονται και να στήνονται κάθε χρόνο επιπλέον υποδομές» σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ο κ. Κρεβετζάκης αναγνώρισε ότι «υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση στην τοποθέτηση του διακόσμου η οποία προκλήθηκε από τους ισχυρούς νοτιάδες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας». Εντούτοις μας προετοίμασε για τα καλύτερα που… έρχονται: «Το Σάββατο σε μίας μικρής εκδήλωσης τελετή στις 7μιση το απόγευμα στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη θα γίνει και επίσημα η εορταστικής περιόδου, με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στη συνέχεια η φιλαρμονική θα κάνει μουσική παρέλαση, διασχίζοντας τις οδούς Αρκαδίου, Παλαιολόγου, Τίτου Πετυχάκη και Εθνικής Αντιστάσεως». Συναυλία και διαφήμιση του Ρεθύμνου Η χριστουγεννιάτικη αυλαία μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα, όμως τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει ο κ. Κρεβετζάκης είναι θετικότατα: «Ήδη τα πρώτα σχόλια με το 1/3 του στολισμού στην πόλη είναι πάρα πολύ θετικά και έχουν ξεφύγει από το επίπεδο του Ρεθύμνου και της Κρήτης» θα υπογραμμίσει. Περιμένει μάλιστα ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα κι ακόμη πιο ενθουσιώδεις αντιδράσεις, επάνω στις οποίες θα χτιστεί μία συγκεκριμένη εορταστική ταυτότητα της πόλης · η οποία σε συνδυασμό με το Καρναβάλι, θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης, για την προσέλκυση όλο και πιο πολλών επισκεπτών στο Ρέθυμνο. «Θέλουμε να δημιουργηθεί μία ενδιάμεση εορταστική και εμπορική περίοδος τόνωσης της τοπικής αγοράς» ήταν μία από τις σκέψεις που μοιράστηκε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Κρεβετζάκης. «Αυτό θα γίνει σταδιακά, χτίζοντας κάθε χρόνο και αποκτώντας μία συγκεκριμένη εικόνα πόλης, με το να προσθέτουμε επιπλέον στοιχεία στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο» προσθέτει. Πόλο έλξης και… φωτογράφησης αποτελούν συγκεκριμένα σημεία του Ρεθύμνου, όπως τμήμα της Μεγάλης Πόρτας όπου βρίσκονται μία καλαίσθητη ροδακινιά και ένας ουρανός από λαμπάκια. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αψίδα στην γέφυρα του Πλατανιά, που λάμπει τις νυχτερινές ώρες! Βασική επιδίωξη του Δήμου Ρεθύμνης, εκτός από το να δημιουργηθεί εορταστική ατμόσφαιρα και να τονωθεί η εμπορική κίνηση, είναι και η ανάσχεση του ανεξέλεγκτου πανδημικού κύματος. «Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε εκδηλώσεις και συνθήκες οι οποίες θα συνέτειναν στην επέκταση της πανδημίας» ξεκαθάρισε ο κ. Κρεβετζάκης.

Οι πιο μικροί φίλοι μας, ως εκ τούτου, θα μείνουν χωρίς την αγαπημένη τους «Παιχνιδοχώρα» στην πλατεία Μικρασιατών. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δημιουργούσε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού» ανέφερε επ’ αυτού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Εξάλλου, οι οδηγίες για όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι σαφείς: θα γίνονται σε ανοιχτές περιοχές, όπως για παράδειγμα το λούνα πάρκ επί της ζώνης επιτήρησης του Λιμενικού, στην παραλιακή, στο ύψος της πλατείας του Αγνώστου Στρατιώτη. Μόνη εξαίρεση, η οποία αποκλίνει κάπως (στο μέτρο του θεμιτού) απ’ την συντονισμένη προσπάθεια αποφυγής του συνωστισμού μέσω των ανάλογων εκδηλώσεων, αποτελεί το τριήμερο στο οποίο θα παρευρεθεί στην πόλη το μουσικό σχήμα «Όρος ensemble» Είναι, όπως λέει ο κ. Κρεβετζάκης, «μία πρόταση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Λυρική Σκηνή. Με συνεργείο της ΕΡΤ θα παρευρεθεί, θα γυριστούν διάφορα πλάνα από τα κτήρια και την αρχιτεκτονική και την όλη φυσιογνωμία της πόλης».Οι μουσικές πρόβες θα καταλήξουν σε μία συναυλία κλασικής αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής, με έντονο το χριστουγεννιάτικο χρώμα, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου.

Ασφάλεια, σεβασμός, πολιτισμός

Κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι, φυσικά, η ασφάλεια των πολιτών «γιατί μιλάμε για φωτεινές εγκαταστάσεις στις οποίες περνάει ρεύμα» συμπλήρωσε ο κ. Κρεβετζάκης αναλογιζόμενος και τις φθορές που προκάλεσαν ορισμένοι σε μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης του Ρεθύμνου. «Βασικό μας στοίχημα είναι ξεκαθαρίσουμε τί εικόνα πόλης θέλουμε» επανέλαβε, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η τοποθέτηση των στολιδιών να γίνει σε σημεία εμφανή και πολυσύχναστα όπου θεωρητικά οι εν δυνάμει παραβάτες θα έμπαιναν σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Μολαταύτα, υπήρξαν ασχήμιες. Ο Δήμος Ρεθύμνης κινήθηκε νομικά, προχώρησε στις απαραίτητες καταγγελίες, με την αστυνομία να συλλέγει υλικό από κάμερες για τον εντοπισμό των δραστών. Για τις ζημιές στην πλατειά Μητροπόλεως, ενημερωθήκαμε ότι ο παραβάτης βρέθηκε κι ότι ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία σε βάρος του.