27 °C Rethymno, GR
25/09/2021

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με παράλληλες δράσεις ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Με σειρά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων από τον δήμο Ρεθύμνου ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για την πόλη.

Οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Μικρασιατών, στο Σπίτι του Πολιτισμού και στον Δημοτικό Κήπο με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις, και Έκθεση φωτογραφίας/προβολή.

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ρέθυμνο: Μια διαφορετική προσέγγιση» της ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Καραταράκη, θα εγκαινιαστεί σήμερα στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου.

Επίσης στην Πλατεία Αγνώστου, τις ίδιες μέρες, η προβολή με τίτλο «Κρουστά», περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία των μουσικών οργάνων των κρουστών και τους καλλιτέχνες, σε σκηνοθεσία / μοντάζ του Γιάννη Ανδρίτσιου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • 20-21 Ιουλίου -Πλατεία Μικρασιατών: Live sessions/Performances

Προσέλευση από τις 19:00

Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο στις σήμερα 20 και αύριο 21 Ιουλίου. Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art- in- progress έργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

Σήμερα,20 του μήνα θα εμφανιστούν: Bombo, Sea Clown Sailing Circus, Λία Κουτελιέρη

Αύριο,21 του μήνα θα εμφανιστούν: The Bucket Boy, Sea Clown Sailing Circus, Λία Κουτελιέρη

  • 20-21 Ιουλίου-Πλατεία Μικρασιατών:Bazaar του Φεστιβάλ Κρουστών

Προσέλευση από τις 19:00

Από ένα πολυπολιτισμικό μουσικό φεστιβάλ που εκπροσωπεί μουσικές από τις τέσσερις Ηπείρους (Αμερική – Ασία – Αφρική – Ευρώπη), δε θα μπορούσε να λείπει το Bazaar, όπως επικράτησε, που έχει τις ρίζες του στο Bazar όπως το έλεγαν οι Πέρσες και που αργότερα επικράτησε ως «παζάρι» εξελληνίζοντας την τουρκική λέξη Pazar, μια «αγορά» που διοργανώνεται στο πλαίσιο ενός τοπικού εορτασμού ή Φεστιβάλ.

Το Bazaar αποτελεί ένα σύνολο εκδηλώσεων και κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν performances από τους Sea Clown Sailing Circus, τον Bucket Boy (Matthew Pretty) τους O Bombo τη Λία Κουτελιέρη, και live sets από τους D.J.s Hipcut και Mackenzie με ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών ενώ ταυτόχρονα και καθ’ όλη τη διάρκεια θα συμβαίνουν παράλληλα δρώμενα όπως εικαστικές εκθέσεις και προβολή με θέμα τα κρουστά.

  • 20-21 Ιουλίου-Πλατεία Μικρασιατών: Εικαστική Έκθεση «Ωδή στο Γαλάζιο»

Προσέλευση από τις 19:00

Η εικαστική έκθεση της ART WAY με τίτλο «Ωδή στο Γαλάζιο» εγκαινιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πλατείας Μικρασιατών. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των εικαστικών: Βίκυς Νομικού, Γιάννη Καμίνη και Νάνσυ Κεφαλινού.

Την έκθεση επιμελείται η Νένα Δημητριάδου – Ο Δρόμος του Μεταξιού.

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων

Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική όσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών: Μαριάννα Τζιράκη, τηλ. 6989870159.

  • 20 Ιουλίου-Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:00

«Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα» από την Ομάδα Σκίουρο5 (από 15 ετών) Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα.

  • 21 Ιουλίου-Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:00-11:30

«Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών» από τον Μάνο Ναζλή (από 10 ετών): Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο. Από τον Μάνο Ναζλή.

  • 21 Ιουλίου -Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:30-12:30

«Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco» από την Ομάδα De Todas Formas: Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών.

  • 22 Ιουλίου- Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:30-12:00

«Street Drumming» από τον Matthew Pretty «The Bucket Boy» (από 15 ετών): Πως να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς.

  • 23 Ιουλίου- Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:30

«Κρουστά για τρεις» από τους Percussion4one (από 15 ετών): Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών.

Κεντρικές συναυλίες

Οι κεντρικές συναυλίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών, που φέρει την του καλλιτεχνικού διευθυντή Τάκη Βασιλείου, θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, στις 22-23-24 Ιουλίου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους. Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: Itamar Doari: (Ισραήλ), The Bucket Boy (Matthew Pretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από Ελλάδα οι: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι Al Hanim Trio, και οι Σκίουρο 5 feat. Μαρία Κώτη.

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€, Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Άνεργοι): 12€, Προσφορά Τριημέρου: 32€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00.

Προπώληση εισιτηρίων: Κιόσκι του Δήμου, πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων (ωράριο: 9:00-14:00).

Σημ. Το Φεστιβάλ τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID – 19.

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευσή τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο της συναυλίας.