18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με προσφορές συνεχίζεται η τουριστική σεζόν

• Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα για τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβριο

Με την λύση των προσφορών, ώστε να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερες πληρότητες στα ξενοδοχεία και στα καταλύματά τους, εξελίσσεται στο Ρέθυμνο η φετινή τουριστική σεζόν, προκαλώντας ουσιαστικά δυσφορία στην πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρηματιών του νομού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτο Μπερέτη, τόσο οι προηγούμενοι τουριστικοί μήνες, (δηλαδή, ο Μάιος και ο Ιούνιος), όσο και ο Ιούλιος, χαρακτηρίζονται -πέρα από τις προσφορές- και από τις λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Γενικότερα πάντως τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, δείχνουν κυρίως πτώση των αφίξεων και περιορισμένες πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού.
«Μέχρι στιγμής, αυτό που παρατηρούμε, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, είναι ότι πρόκειται για μία δύσκολη τουριστική περίοδο που εκτιμώ ότι θα καταγράψει απώλειες και στον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων. Η γενικότερη πτώση πάντως, με την οποία νομίζω ότι θα κλείσει η φετινή σεζόν, θα κυμανθεί γύρω στο 10%. Βέβαια έχουμε ακόμα μπροστά μας τους μήνες, Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και ίσως τότε τα πράγματα να καλυτερεύσουν», σχολίασε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μπερέτης.
Και ενώ ο Ιούλιος δεν φαίνεται να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις στους επαγγελματίες του τουρισμού, ο Αύγουστος δείχνει να εξελίσσεται κάπως καλύτερα από άποψη αφίξεων και πληροτήτων, παρά το γεγονός ότι και πάλι αναμένεται να υπάρξουν κενά στα ξενοδοχεία. Ωστόσο, αρκετά βελτιωμένη αναμένεται να είναι η εικόνα του τουρισμού για τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού χαρακτηρίζουν την φετινή περίοδος, ως μία σεζόν προσφορών.
Άλλωστε κάτι αντίστοιχο είχε επισημάνει πρόσφατα στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων του νομού, Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου σε ό,τι αφορά στα ποσοστά που θα καταγράψει. Μάλιστα είχε αναφέρει πως «οι κενές θέσεις στα αεροπλάνα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, είναι μια πραγματικότητα». Ωστόσο, όπως είχε σχολιάσει, η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη, παρά το γεγονός ότι η «απώλεια» των πρώτων μηνών της φετινής τουριστικής περιόδου, έχει ως συνέπεια την συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν.
Αναζητώντας τότε την αιτία του «κακού», είχε κάνει αναφορά στο εκ νέου άνοιγμα των παλιών αγορών, που λειτουργούν ανταγωνιστικά στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, τονίζοντας ότι παίζουν και αυτές (δηλαδή, οι ανταγωνίστριες αγορές) τον ρόλο τους για την πορεία της τουριστικής σεζόν στην χώρα μας.
«Είναι γεγονός, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά, ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πώς λειτουργούν οι ανταγωνίστριες -σε μας- χώρες. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν και σε όλες τις κυβερνήσεις. Θα πρέπει επιτέλους να αναζητηθεί και να βρεθεί ο τρόπος στήριξης της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας που δεν είναι άλλη πέρα από τον τουρισμό. Αυτό πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας».
Πέρα όμως από τα ξενοδοχεία, απώλειες στον τζίρο τους καταγράφουν ήδη και τα καταστήματα εστίασης του νομού, σύμφωνα με την διοίκηση του σωματείου. Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του σωματείου, Ανδρέας Κλαψινός, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κίνηση στα καταστήματά τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη, κάτι το οποίο ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν.
«Φέτος έχουμε ήδη «χάσει» δύο μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, που αυτό δεν είχε συμβεί πέρυσι, που ήταν μια πολύ καλή περίοδος, μιας και το Ρέθυμνο είχε «κοσμοπλημμύρα» τουριστών. Τώρα όμως είμαστε σίγουροι ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα κλείσει με απώλειες, που με πρόχειρους υπολογισμούς, δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμα και το 20% με 25%. Άρα, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως με λίγους μήνες δουλειάς, δύσκολα θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το θέμα για μας είναι πως θα βγουν τα «σπασμένα» του χειμώνα…», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κλαψινός.