22 °C Rethymno, GR
24/09/2022

ΕΝΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Με 153 «ναι» πέρασε το Μνημόνιο 3

Με 153 «ναι», 128 «όχι» και 18 παρόντες, υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε συνολικά 14 ώρες, και το Μνημόνιο 3 είναι πλέον νόμος του κράτους.

• Εκτός ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. όσοι δεν ψήφισαν τα μέτρα • Έξι βουλευτές διέγραψε ο Ε. Βενιζέλος και ένα ο Α. Σαμαράς • Εύθραυστη η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Το Νομοσχέδιο πέρασε τελικά δια πυρός και σιδήρου από τις ψήφους μόνο των βουλευτών των δυο κομμάτων που μετέχουν στην συγκυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗ.ΜΑ.Ρ., όπως αναμενόταν, ψήφισαν «παρών» (δυο καταψήφισαν το νομοσχέδιο).
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέτει νέα ζητήματα στις ισορροπίες μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση και σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό κυρίως του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο της Ν.Δ., αφού μετρήθηκαν έξι «διαρροές» στο πράσινο στρατόπεδο και μια -μη αναμενόμενη- στο γαλάζιο.
Εκτός ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Ε. Βενιζέλος τον Θόδωρο Παραστρατίδη και τον Μιχάλη Κασσή που ψήφισε «Όχι» στο πολυνομοσχέδιο, τον Γιώργο Κουτσούκο και τον Μάρκο Μπόλαρη που ψήφισαν «παρών», την Άντζελα Γκερέκου που ψήφισε «παρούσα» και τον Κώστα Σκανδαλίδη που απείχε της ψηφοφορίας.
Επίσης, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασσαπίδη που ψήφισε «παρών».
Οι έξι διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι το κίνημα αριθμεί πλέον κοινοβουλευτική ομάδα μόλις 27 βουλευτών. Αν ληφθεί υπ’ όψιν η χθεσινή στάση της ΔΗΜΑΡ και ο ένας «αντάρτης» της Ν.Δ., γίνεται σαφές ότι καθίστανται στο εξής ιδιαίτερα εύθραυστη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ψηφοφορία κινδύνευσε να ματαιωθεί λόγω της απεργίας, στην οποία προχώρησαν οι υπάλληλοι της Βουλής.
Να σημειωθεί επίσης ότι, το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα κρίθηκε χθες το απόγευμα ως συνταγματικό από την Ολομέλεια της Βουλής, με 170 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 47 κατά. Ακολούθησε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, την ώρα που στην Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, διαδήλωναν κατά του Νομοσχεδίου στο Σύνταγμα αλλά και σε κεντρικές πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας.
 
Αναλυτικά
 
ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το Μνημόνιο 3
• Έξι διαγραφές βουλευτών από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μία στη Ν.Δ.
 
Με 153 «ναι», 120 «όχι» και 18 «παρών» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε συνολικά 14 ώρες. «Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα. Η ψήφιση των μέτρων ήταν προϋπόθεση για την ανάκαμψη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» ήταν το πρώτο σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, βγαίνοντας από τη Βουλή, καθώς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει ο αγώνας για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι» και «παρών», δηλαδή τους κ.κ. Κασσή, Γκερέκου, Κουτσούκο, Μπόλαρη, Παραστρατίδη και Σκανδαλίδη.
Επίσης, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασσαπίδη που ψήφισε «παρών».
«Όχι» στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν συγκεκριμένα ο Θόδωρος Παραστρατίδης και ο Μιχάλης Κασσής, «παρών» ψήφισαν ο Γιώργος Κουτσούκος και ο Μάρκος Μπόλαρης, «παρούσα» ψήφισε και η Αντζελα Γκερέκου, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης απείχε της ψηφοφορίας.
Παρόντες δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκτός από τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά, οι οποίοι καταψήφισαν.
Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα κρίθηκε το απόγευμα ως συνταγματικό από την Ολομέλεια της Βουλής, με 170 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 47 κατά. Ακολούθησε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Αντ. Σαμαράς: «Ψήφος για την παρουσία μας στο ευρώ»

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ψηφίζουμε για το αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρωζώνη, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αφεθούμε στην απόλυτη χρεοκοπία και αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή αν θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έβαλε στο στόχαστρό του το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει.
Όπως είπε, το Κοινοβούλιο βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρει εδώ και 37 χρόνια, ενώ μίλησε για μέτρα που είναι «σωστά», αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές και για μέτρα που είναι «άδικα», κάνοντας αναφορά στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Πρόσθεσε όμως πως «Και τα σωστά και τα άδικα είναι συμβατικές υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει η χώρα». Επανέλαβε πάντως πως πρόκειται για τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή μειώσεις, μισθών και συντάξεων.
Όπως ανέφερε, για να σωθεί ένας λαός, πρέπει να το θέλει ο ίδιος και για να τον εμπιστευθούν οι όποιοι σύμμαχοι, πρέπει ο ίδιος να είναι ενωμένος προς τα μέσα και αξιόπιστος προς τα έξω.
Πέρα από τη μάχη της αξιοπιστίας, ο ορωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη για την ανάκαμψη.
Επισημαίνοντας την αξία της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ., είπε ότι από τα 31,5 δισ. ευρώ, μόνο τα 3,2 δισεκ. θα επιστρέψουν στους δανειστές ως τοκοχρεολύσια ενώ, άμεσα, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να σωθεί τραπεζικό σύστημα και να ενισχυθεί η ρευστότητα. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα προχωρήσει η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους που θα ζεστάνει την αγορά.
Με τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος θα απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα επιστρέψουν οι καταθέσεις, θα υπάρξει ρευστότητα και έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις στην επόμενη φάση, συμπλήρωσε.
Επιπλέον, είπε ότι θα απομακρυνθεί οριστικά η «δραχμοφοβία» και θα αλλάξει την ψυχολογία, ώστε να υπάρξει στροφή των επενδυτών στην Ελλάδα.
Όλα αυτά, συνέχισε, είναι μια αληθινή επανάσταση. Επανάσταση δεν είναι τα πύρινα συνθήματα και οι άναρθρες κραυγές. Επανάσταση είναι η ανατροπή όσων κρατούσαν τη χώρα πίσω, η κατάργηση όσων προνομίων απομυζούσαν τον εθνικό πλούτο, τόνισε.
Για ακόμα μία φορά, επανέλαβε πως στη δανειακή συμφωνία υπάρχει για πρώτη φορά ρήτρα να είναι αυτά τα μέτρα τα τελευταία επώδυνα που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από μείωση της δημόσιας σπατάλης.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ένταση που προκάλεσε νωρίτερα η τροποποίηση του υπουργείου Οικονομικών για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, αφήνοντας αιχμές κατά κομμάτων που «χαϊδεύουν αυτιά … ψαρεύοντας ψήφους».
Καταλήγοντας ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη στήριξή τους, αλλά και τον ελληνικό λαό. «Εδώ και τέσσερις μήνες, από την ώρα που ανέλαβε η τρι-κομματική κυβέρνησή μας, αλλάζουμε τα πάντα: τρέχουμε να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις, να σπάσουμε την απομόνωση στο εξωτερικό, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στο εσωτερικό, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, να διαπραγματευθούμε μια διέξοδο με Ανάκαμψη. Να βρούμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Να σωθούν θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Ευ. Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε πολιτικές αθλιότητες»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας τον για φτήνια και ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων. Αναφερόμενος στον Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως προστατευόμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει σε πολιτικές αθλιότητες στις οποίες εγκλωβίζεται, ενώ υποστήριξε πως δίνεται μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στην εμμονή με το παρελθόν.
Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στο λαό αλλά προσπαθεί να επιλύσει τον εσωτερικό διχασμό του κόμματός του.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, χρησιμοποιείται από κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες βιώνουν την κρίση και δίνουν τη μάχη της οπισθοφυλακής.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε το παιχνίδι της δημαγωγίας. «Ας αναλογιστούν όλοι τι θα συνέβαινε αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε και πάλι το βάρος των αποφάσεων στην κυβέρνηση συνεργασίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος το 2010 η πολιτική επιλογή του μοναχικού δρόμου, καθώς το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στο πρώτο μνημόνιο.
Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε λάθος τη συγκρότηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου το 2010 από τη Ν.Δ. μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
Τέλος, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά αλλά συνεργάζονται γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.

Φ. Κουβέλης: «Επιλέξαμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης επανέλαβε στη δική του ομιλία την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία, τονίζοντας πως αυτή τη στάση υπαγορεύει η σταθερή θέση του κόμματος στα εργασιακά.
Ο κ. Κουβέλης εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής επισημαίνοντας πως το κόμμα του είχε καταστήσει σαφές με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα. Μάλιστα διευκρίνισε πως η θέση αυτή παραμένει αμετακίνητη.
«Επιλέξαμε ήδη και δεν το αναιρούμε να υπάρξει κυβέρνηση να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ευρώ και όχι την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή η επιλογή μας παραμένει στο ακέραιο κι όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Αλ. Τσίπρας: «Ο λαός θα επιβάλλει εκλογές»

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας την κατηγόρησε πως συνεχίζει «Τον καταστροφικό εκβιασμό για την επιστροφή στη δραχμή», ενώ έχει τη λογική του «Θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν αρκεί να μη θυμώσουν και μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη».
Χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο λαιμητόμο, προέβλεψε πως μέχρι το Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να φέρει νέα μέτρα αν περάσουν αυτά τα μέτρα. «Δική μας ευχή είναι να μην περάσουν τα μέτρα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το ίδιο το μεσοπρόθεσμο προεξοφλεί την αποτυχία του.
Καταλήγοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «Ο λαός θα επιβάλει εκλογές για να σωθεί η χώρα».

 
Αλ. Παπαρήγα: «Με τα μέτρα αυτά δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση»


Την αντίθεση της στο πολυνομοσχέδιο και τα «βάρβαρα μέτρα» του που περιέχει εξέφρασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στη Βουλή, ενώ κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους όσα συνέβησαν σχετικά με την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα βρει προσχήματα για να χτυπάει τους διαδηλωτές και αν δεν βρει θα τα δημιουργήσει.«Η βαρβαρότητα των μέτρων έχει καινούργια στοιχεία πιο έντονα. Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πιο έντονη και ενιαία. Κανείς δεν θα μείνει απ’ έξω από τις περικοπές», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο.Όπως ανέφερε, όντως η κυβέρνηση με το μνημόνιο αφαιρεί παροχές και κατακτήσεις που είχε παραχωρήσει σε ορισμένα τμήματα εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο για «συμμαχίες που σπάνε» αλλά και εργατική αριστοκρατία που αναζήτησε και βρήκε πολιτική στέγη σε διάφορα κόμματα και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει την αντιπαράθεση του 89 μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ποτέ δεν συμφωνήσαμε στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε ρετιρέ και κατώτερα, γιατί αυτή η πολιτική απέβλεπε στη διαίρεση τους», σημείωσε.Ακόμα, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι όταν μιλά για δύο άκρα, εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση η Χρυσή Αυγή με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.Επικριτική ήταν και για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει τον διαχωρισμό που κάνει με τα εργασιακά, καθώς το πακέτο με τα μέτρα είναι ενιαίο.

Αποσύρθηκε τροπολογία που μείωνε τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής

Απεσύρθη μετά από το σάλο που προκάλεσαν στην κοινοβουλευτική αίθουσα με τις αντιδράσεις τους ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και τη στάση εργασίας που κήρυξαν οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, η νομοτεχνική αλλαγή που κατέθεσε αιφνιδίως ο Γιάννης Στουρνάρας και σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εντάσσονταν από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ειδικότερες ρυθμίσεις του κανονισμού της Βουλής για τις αποδοχές τους.Τη νομοτεχνική αλλαγή επέφερε λίγο πριν από τις 7:00 το απόγευμα με παρέμβασή του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου η διατύπωση είχε ως εξής:«Στο μισθολόγιο, βαθμολόγιο του Δημοσίου εντάσσονται οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της, το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας».Με την παρέμβασή του ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε πως από το εδάφιο διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής».Στην αίθουσα επικράτησε σάλος και πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο της Βουλής για να διευκρινίσει ο υπουργός ότι με την διαγραφή της φράσης το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις και στους υπαλλήλους της Βουλής.Αποτέλεσμα της τροπολογίας Στουρνάρα ήταν οι υπάλληλοι της Βουλής να κηρύξουν στάση εργασίας με διαδικασίες – εξπρές!Η συνεδρίαση διεκόπη μέσα σε κλίμα έντασης και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε προς το Σώμα ότι ύστερα και από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθούσε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στην τοποθέτησή του, και προ του κινδύνου να ακυρωθεί η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, απέσυρε την διάταξη λέγοντας:«Η τροποποίηση που κατέθεσα μόλις πριν είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή και απαίτηση της κοινωνίας. Είναι ψευδές, άθλιο και λαϊκίστικο ότι το επέβαλε η τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αγκάλιασαν μια προνομιούχα τάξη και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας.Είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Θα επανέλθουμε με νέα διάταξη με την οποία θα εναρμονίζουμε τον Κανονισμό με ότι ισχύει για τα μισθολόγια του δημόσιου τομέα».

Ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε να παραιτηθεί ο κ. Στουρνάρας «Διότι προκαλεί την Βουλή και τον ελληνικό λαό». Έκανε λόγο για αντιδημοκρατικό έκτρωμα ίδιο με την ρύθμιση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το ταμείο των δημοσιογράφων. Ζήτησε ακόμη να σταματήσει το παιχνίδι που παίζεται έξω από τη Βουλή εναντίον των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι με την διάταξη αυτή επιχείρησε να καταλύσει το άρθρο 65 του Συντάγματος και του αυτοδιοίκητου της Βουλής και ανέφερε ότι δεν έκανε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το μισθολογικό των υπαλλήλων, παρά ζητάει ακόμη και απολύσεις συγγενών και διορισμένων από τους προέδρους της Βουλής. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες του κ. Στουρνάρα και ζήτησε να παραιτηθεί από υπουργός «Ο διορισμένος από την Goldman Sachs».Σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Λαφαζάνη και του κ. Καμμένου εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος αφού τόνισε πως τιμά την εργασία των υπαλλήλων της Βουλής, όμως πρέπει να ενταχθούν κι αυτοί στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ζήτησε μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να εξηγήσουν σε κείνους που διαδηλώνουν εκτός του Κοινοβουλίου γιατί ζητούν μια εξαιρετική ρύθμιση για τους υπάλληλους της Βουλής κατηγορώντας τους πως κρύβονται πίσω από το συνταγματικό ζήτημα. «Οι διαδηλώσεις εντός του Κοινοβουλίου νίκησαν τις διαδηλώσεις εκτός του Κοινοβουλίου» είπε χαρακτηριστικά.Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αφού είπε πως θα τοποθετηθεί το κόμμα της όταν επανέλθει η ρύθμιση, διερωτήθηκε γιατί έφερε αυτή τη στιγμή το θέμα ο κ. Στουρνάρας «Μήπως αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν κόμματα που λειτουργούν σαν πασαρέλα και γυρνάμε στην αλήστου μνήμης εποχή του 89-91». «Παιχνίδι κάνετε κι εσείς, παιχνίδι και η αντιπολίτευση» ανέφερε η κυρία Παπαρήγα. «Και το αξιοποιεί η Χρυσή Αυγή, αυτό το ναζιστικό μόρφωμα», είπε η κα Παπαρήγα.Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε από τα δύο κόμματα να απαντήσουν αν θέλουν οι υπάλληλοι της Βουλής να εξισωθούν με τους υπόλοιπους. «Περίσσεψε ο λαϊκισμός και αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί η χώρα πρέπει να πάρει τη δόση. Είναι ντροπή να υπερασπίζεστε το άδικο την ώρα που έξω χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν. Σήμερα αποκαλυφθήκατε και πρέπει να πάτε έξω για να απολογηθείτε» ανέφερε.Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών γιατί απέσυρε την διάταξη φοβούμενος όπως είπε δύο-τρεις υπαλλήλους της Βουλής. «Τι θα πείτε τώρα στον υπόλοιπο λαό που διαδηλώνει απ’ έξω; Κάνατε Κολοσσαίο, χάβρα τη Βουλή. Απολαύσαμε την Αριστερά να χειροκροτεί τη δεξιά γιατί δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή».