27 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Έναρξη της τουριστικής σεζόν στο Ρέθυμνο με το 20% των ξενοδοχείων ανοιχτά

-Παρά το δειλό άνοιγμα οι ξενοδόχοι αισιοδοξούν για μια καλύτερη σεζόν

 

Άνοιξε χθες επίσημα η αυλαία για τη νέα τουριστική περίοδο στη χώρα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση ως ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας.
Στο Ρέθυμνο η νέα σεζόν γίνεται μόλις με το 20% των ξενοδοχείων του μητροπολιτικού δήμου, καθώς η απουσία κρατήσεων οδήγησε τους περισσότερους επιχειρηματίες στην απόφαση να μεταθέσουν την επαναλειτουργία των μονάδων τους για τις αρχές του Ιουνίου.
Οι πρώτοι επισκέπτες του Ρεθύμνου είναι ελάχιστοι και προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Πολωνία και τη Γερμανία και θα φιλοξενηθούν σε 25 μονάδες, ενώ ο αριθμός τους σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων θα φτάσει τους 500 μέχρι και τη Δευτέρα.
Μέχρι και τις 10 Ιουνίου θα έχει ανοίξει ένα ακόμα ποσοστό της τάξεως του 10% των ξενοδοχείων ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα έχουν προγραμματίσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία την επανέναρξη της λειτουργία τους οι ξενοδοχειακές μονάδες. Προϋπόθεση, όπως λένε, για την επαναλειτουργία μιας μονάδας είναι υπάρχουν πελάτες.
Όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την πορεία της σεζόν αφού και οι ίδιοι δεν μπορούν να έχουν καμιά ολοκληρωμένη εικόνα με δεδομένο ότι η πολιτική των ακυρώσεων είναι πολύ ευέλικτη, αφενός και αφετέρου η τουριστική περίοδος θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Αισιοδοξούν ωστόσο ότι με την προϋπόθεση τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στον νομό αλλά και σε όλη την Κρήτη, καθώς και με την εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας καθώς και με την άρση των περιορισμών από τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας, κάτι που αναμένεται να γίνει σταδιακά, η τουριστική κίνηση θα ενισχυθεί. Παράλληλα, προσδοκούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τον Νοέμβριο προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των τεράστιων απωλειών που έχουν συσσωρευτεί από την περσινή χρονιά.
Ο στόχος για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι η φετινή σεζόν να κλείσει με το 30-40% του τζίρου και των αφίξεων στου 2019 .
Οι ξενοδόχοι πάντως αναγνωρίζουν το σοβαρό διακύβευμα της φετινής σεζόν και ποντάρουν στην υγειονομική ασφάλεια γνωρίζοντας καλά πως η τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο εντός ξενοδοχείων όσο και στους άλλους χώρους της πόλης αποτελούν βασικά κριτήρια για την επιλογή του τόπου μας από τους επισκέπτες ως προορισμό διακοπών.
«Το τουριστικό άνοιγμα για τον νομό μας γίνεται με δειλά βήματα. Ο αριθμός των πρώτων επισκεπτών είναι πολύ μικρός, όμως, ευελπιστούμε σταδιακά με την άρση των περιορισμών και των απαγορεύσεων και τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του τόπου μας να αναστραφεί το κλίμα και η σεζόν να εξελιχτεί σε ικανοποιητικές πληρότητες. Ποντάρουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γιατί γνωρίζουμε ότι όλη η σεζόν θα κινηθεί έτσι και εννοείται ότι ευελπιστούμε και προσδοκούμε στην επέκτασή της προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις τεράστιες απώλειες που έχουν καταγραφεί στον κλάδο τον τελευταίο χρόνο» ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο Μπάμπης Μπιρλιράκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.

 

Στο Ρέθυμνο βρίσκονται από χθες οι πρώτοι τουρίστες εγκαινιάζοντας τη νέα τουριστική σεζόν, η οποία και φέτος ξεκινά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης αλλά και στους χώρους αναψυχής. Μετά από μια χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από μια πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση με σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown, η έναρξη της τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα πάντα με μέτρα προστασίας, με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει . Άλλωστε η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως λένε οι επιχειρηματίες σε συνδυασμό με την εξέλιξη των εμβολιασμών αποτελούν τις βασικές προϋπόθεσες για μια καλή τουριστική περίοδο.

Περίπου 25 ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου θα ανοίξουν μέχρι και τη Δευτέρα στον δήμο Ρεθύμνου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων, συνολικά θα φιλοξενηθούν περί τους 500 τουρίστες κατά κύριο λόγο από την Γερμανία και την Πολωνία. Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου ένα ακόμα 10% των ξενοδοχειακών μονάδων θα επαναλειτουργήσουν και σταδιακά έως το τέλος του μήνα θα ανοίξουν όλες οι μονάδες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπη Μπιρλιράκη «Το τουριστικό άνοιγμα για το νομό μας γίνεται με δειλά βήματα. Από τα στοιχεία που έχουμε σαν σύλλογος περίπου 25 ξενοδοχεία στον δήμο μας θα ανοίξουν ως και τη Δευτέρα και θα υποδεχτούν περί τους 500 επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός, όμως, ευελπιστούμε σταδιακά με την άρση των περιορισμών και των απαγορεύσεων και την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του τόπου μας να αναστραφεί το κλίμα και η σεζόν να εξελιχτεί σε ικανοποιητικές πληρότητες. Ποντάρουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γιατί γνωρίζουμε ότι όλη η σεζόν θα κινηθεί έτσι και εννοείται ότι ευελπιστούμε και προσδοκούμε στην επέκτασή της προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις τεράστιες απώλειες που έχουν καταγραφεί στον κλάδο τον τελευταίο χρόνο».

Στ. Αρναουτάκης: «Σήμερα ο τόπος μας γυρίζει σελίδα. Η Κρήτη κάνει το πρώτο καθοριστικό βήμα»

Με αφορμή τη σημερινή επίσημη έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα και την Κρήτη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε μήνυμά του τόνισε πως οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους πρώτους τουρίστες της φετινής χρονιάς στηρίζοντας το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Τους τελευταίους μήνες η πανδημία εξελίχθηκε σε μια υγειονομική κρίση με μεγάλο κόστος. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Οι περιορισμοί ήταν ασφυκτικοί. Η καθημερινότητά μας, οι ανθρώπινες σχέσεις, η επικοινωνία όλων, κρατήθηκε σε απόσταση, γιατί αυτό ήταν το καθήκον μας. Είχαμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες.

Σήμερα ο τόπος μας γυρίζει σελίδα. Η Κρήτη κάνει το πρώτο καθοριστικό βήμα.

Ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με σωστό προγραμματισμό, αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, στηρίζοντας το πρόγραμμα του εμβολιασμού, το νησί μας, οι άνθρωποί του, οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους πρώτους τουρίστες της φετινής χρονιάς.

Ο τουρισμός για την Κρήτη είναι συνυφασμένος με την αυθεντικότητα: ευγένεια, φιλοξενία, σεβασμός στον επισκέπτη, υψηλές υπηρεσίες, υπευθυνότητα, χρώματα, εικόνες, γεύσεις, αρώματα, εμπειρίες. Αυτές είναι οι σταθερές αξίες που κατοχυρώνουν την Κρήτη στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.

Η ασφάλεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Η φιλοξενία κομμάτι της ζωής μας.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο».

«Κοιτάξτε μας στα μάτια»

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης καλωσορίζει τη νέα τουριστική χρονιά και τους επισκέπτες του νησιού με το βίντεο – μήνυμα «κοιτάξτε μας στα μάτια», που εστιάζει στο θετικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται στο νησί με την προετοιμασία των ανθρώπων του, για την υποδοχή και την φιλοξενία των επισκεπτών, τηρώντας τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και με την ελπίδα πως με τη συμβολή όλων, σύντομα θα ολοκληρωθεί η δοκιμασία της πανδημίας.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στη σελίδα:

https://www.facebook.com/CreteRegion/videos/809362566674184

Παραγωγή: Mitos Productions

Μουσική: Κωνσταντίνος Σκουλούδης

Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης από τη Δευτέρα 17 Μαΐου ξεκινά την υλοποίηση της φετινής τουριστικής καμπάνιας «Crete. Sense the Authentic» σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) σε συνεργασία με το Travel Channel International που θα διαρκέσει 2 μήνες σε συνδυασμό και με στοχευμένη προβολή στις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες και τα social media.

Ξεκίνησαν οι πτήσεις και ανοίγουν 89 συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην Κρήτη

Χθες τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, επισκέφθηκαν με αφορμή την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν στην Κρήτη και την Ελλάδα, ο περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου (Regional Director East Mediterranean), Ian Hay και ο γενικός διευθυντής της Robinson στην Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Κύπρο, Μιχάλης Πεδιαδιτάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι παράγοντες του τουρισμού έκαναν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον των τουριστών για την Κρήτη. Εξέφρασαν δε την αισιοδοξία τους για μια ευοίωνη προοπτική της τουριστικής χρόνιας.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι έχουμε ξεκινήσει και σήμερα έχουμε τις πρώτες πτήσεις από τη Γερμανία. Θα ανοίξουμε αυτή την εβδομάδα 89 ξενοδοχεία στην Κρήτη με τους συνέταιρούς μας για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Ian Hay.

Από την πλευρά του ο κ. Πεδιαδιτάκης σημείωσε πως η κατάργηση της καραντίνας στις χώρες προέλευσης των τουριστών, έδωσε πολύ θετικά μηνύματα. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία που ακύρωσε την πενθήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους, δεδομένο που έδωσε «απίστευτη ώθηση στις κρατήσεις. Εμείς σήμερα, ως Robinson ανοίγουμε και τα τρία ξενοδοχεία της Ελλάδας με 200 – 220 άτομα και στις επόμενες μέρες θα έχουμε πληρότητα που θα ξεπερνά το 60-70%», δήλωσε.

Για μια σημαντική συνάντηση μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, εξηγώντας πως «είναι απολύτως θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό στην Κρήτη. Πιστεύουμε πως με τη ροή που δείχνουν οι κρατήσεις, με το εμβόλιο και με την προοπτική της ανοσίας, στην Κρήτη θα έχουμε αύξηση τουριστών τη φετινή χρονιά», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους του τουρισμού για τη συνεργασία τους.

TUI Cruises: «Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι η φυσική μας επιλογή όταν μιλάμε για homeporting στην Ανατολική Μεσόγειο»

Εν τω μεταξύ, το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 5 της TUI Cruises, ξεκίνησε χθες με αφετηρία το Ηράκλειο, επταήμερες κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά μέχρι τα τέλη της σεζόν 2021.

Στο πρώτο δρομολόγιο τα λιμάνια προσέγγισης θα είναι η Ρόδος, ο Πειραιάς και η Σούδα της Κρήτης, ενώ το πλοίο στη διάρκεια της κρουαζιέρας θα πλεύσει στον κόλπο του Αδάμαντα/Μήλο και στην Καλντέρα της Σαντορίνης, προκειμένου οι επιβάτες του να θαυμάσουν από τα καταστρώματα του πλοίου τα δύο μοναδικής φυσικής ομορφιάς αυτά Ελληνικά νησιά.

Η περυσινή ψήφος εμπιστοσύνης της TUi Cruises στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία των δύο οργανισμών, κατά το δύσκολο λόγω της πανδημίας φθινόπωρο του 2020, επαναλαμβάνεται φέτος, σφραγίζοντας την μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία των δύο οργανισμών, με την εκ νέου επιλογή του Ηρακλείου Κρήτης ως homeport της TUI Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο και για το 2021.

Το πλοίο της TUI Cruises, Mein Schiff 5, το οποίο θα εκτελεί με αφετηρία (homeport) το Ηράκλειο Κρήτης, 7ημερες κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2021, κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, πρώτες απογευματινές ώρες, προερχόμενο από το Bari της Ιταλίας, δένοντας στον προβλήτα 4-5.

Οι 1.000 περίπου Γερμανοί στην πλειοψηφία τους επιβάτες του πλοίου, (στις άλλες εθνικότητες συγκαταλέγονται Αυστριακοί και Ελβετοί), έφτασαν χθες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νικόλαος Καζαντζάκης» με πτήσεις της TUI fly, θυγατρικής της TUI και θα κατευθυνθήκαν κατευθείαν στον Επιβατικό Σταθμό του Λιμένος Ηρακλείου, όπου ακολουθήθηκε με απόλυτα συντονισμένο τρόπο η contactless διαδικασία ελέγχου των απαραίτητων εγγράφων/πιστοποιητικών και επιβίβασής τους στο πλοίο.

Όλοι οι επιβάτες τηρούν με προσήλωση και σοβαρότητα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων της TUI Cruises, οι προοπτικές της φετινής χρονιάς για την επιβατική κίνηση του συγκεκριμένου πλοίου χαρακτηρίζονται ως πολύ καλές αυτή την στιγμή, όπως και για την Κρήτη ειδικότερα, με αυξητική τάση για τους επόμενους μήνες και κυρίως το φθινόπωρο, όσο προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ελλάδα και στην Γερμανία.

Το κρουαζερορόπλοιο Silver Moon εγκαινίασε τη νέα σεζόν στα Χανιά

Το ολοκαίνουργιο κρουαζιερόπλοιο «Silver Moon» της εταιρίας SilverSea υποδέχθηκε το λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, ξεκινώντας ουσιαστικά τη νέα σεζόν για τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Το πλοίο ήρθε χωρίς επιβάτες, καθώς θα μείνει λίγες ημέρες για εφοδιασμό και θα ξεκινήσει για το παρθενικό του ταξίδι. Ανάμεσα στους σταθμούς της κρουαζιέρας θα είναι τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Μαζί του ήταν και το μικρότερο «Silver Explorer» της ίδιας εταιρίας. Η SilverSea έχει ως έδρα το πριγκιπάτο του Μονακό και πραγματοποιεί κρουαζιέρες για… υψηλά βαλάντια, προσφέροντας τις κορυφαίες υπηρεσίες μέσα στα πλοία της.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, ο κάθε επιβάτης -κυρίως Αμερικανοί- ξοδεύουν σε κάθε σταθμό του ταξιδιού περίπου 300 με 400 δολάρια. Και μόνο αυτό δείχνει ότι η άφιξη της συγκεκριμένης εταιρίας αποτελεί σημαντικό «χαρτί» για την τοπική οικονομία τη φετινή, εξίσου δύσκολη, σεζόν.

Να σημειωθεί η εταιρία είχε προσφέρει πριν από λίγα χρόνια στον Δήμο Χανίων τον εξοπλισμό του πλοίου της «Silver Spirit», προκειμένου να προχωρήσει στην πλήρη αντικατάσταση του εσωτερικού του.

Πώς έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας

Υπενθυμίζεται πως τα πέντε σημεία άμυνας, όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού, είναι τα εξής:

  1. Πρωτόκολλο εισόδου. Για να εισέλθει κάποιος ταξιδιώτης στη χώρα θα πρέπει:

α. Να συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού ταξιδιωτών (Passenger Locator Form – PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρηση.

β. Να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν ή

δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Από την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και το «πράσινο διαβατήριο».

  1. Λειτουργία συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας με rapid test.
  2. Ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάσει των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
  3. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό.
  4. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.