34 °C Rethymno, GR
19/08/2022

Με 254 μόνιμους εκπαιδευτικούς ενισχύονται τα σχολεία του Ρεθύμνου

Με 254 μόνιμους εκπαιδευτικούς θα ενισχυθούν τα σχολεία του Ρεθύμνου τη νέα σχολική χρονιά μετά και την ανακοίνωση των διορισμών από το υπουργείο Παιδείας. Ο αριθμός αυτός χαρακτηρίζεται ικανοποιητικός τόσο για την πρωτοβάθμια, όπου οι διορισμοί ανέρχονται στους 155 όσο και στην δευτεροβάθμια που ο αριθμός τους φτάνει τους 99.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά από δέκα και πλέον χρόνια αδιοριστίας αποτελούν μια σημαντική ανάσα για την εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου περιορίζοντας σημαντικά τα λειτουργικά κενά στα σχολεία, τα οποία φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να καλύπτονται με αναπληρωτές.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού ο αριθμός των μόνιμων διορισμών αφορά σε 64 καθηγητές γενικής παιδείας, 6 καθηγητές μουσικών οργάνων και 19 ειδικοτήτων.

Αναλυτικά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι διορισμοί αφορούν σε:

– 3 θεολόγους,

– 10 φιλολόγους,

– 26 μαθηματικούς,

– 3 φυσικούς,

– 6 χημικούς,

– 8 βιολόγους,

– 5 γεωλόγους,

– 2 γερμανικών,

– 2 αγγλικών,

– 1 μουσικής,

– 6 καθηγητές μουσικών οργάνων,

– 1 γερμανικών,

– 1 πολιτικός μηχανικός,

– 4 μηχανολόγοι

– 4 ηλεκτρολόγοι,

– 1 ηλεκτρονικός,

– 2 νοσηλευτές,

– 4 αισθητικοί,

– 3 φυσικοθεραπείας,

– 5 βρεφονηπιοκόμοι,

– 1 γεωπόνος,

– 2 φυτικής παραγωγής,

– 1 διατροφολόγος

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης, Γιάννης Γαζανός, μιλώντας στα «Ρ.Ν» για τους νέους διορισμούς επεσήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα, καθώς μόνιμες προσλήψεις καθηγητών Γενικής Παιδείας δεν είχαν γίνει τα τελευταία 12 χρόνια, με αποτέλεσμα -λόγω και των συνταξιοδοτήσεων- η εκπαίδευση να έχει πολλά κενά, τα οποία καλύπτονται κάθε χρόνο με αναπληρωτές, όχι όμως και χωρίς δυσκολίες.

«Συνολικά οι διορισμοί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόνιμου προσωπικού ανέρχονται σε 99. Εμείς είχαμε ζητήσει 102, δηλαδή έστειλαν τρεις λιγότερους.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, καθώς θεωρούμε ότι η ενίσχυση στις σχολικές μονάδες με μόνιμο προσωπικό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Περιμένουμε να δημοσιευτεί το ΦΕΚ, προκειμένου στην συνέχεια να έρθουν οι συνάδελφοι να παρουσιαστούν με τα δικαιολογητικά τους και ορκιστούν. Σίγουρα τα κενά στα σχολεία είναι πολύ περισσότερα, θα καλύψουν όμως οι μόνιμες προσλήψεις ένα σημαντικό ποσοστό γιατί μην ξεχνάμε ότι είχαμε και αδιοριστία τόσα χρόνια και ταυτόχρονα πολλούς συνταξιούχους. Ότι όμως δε καλύπτονται τα κενά, δεν καλύπτονται, θα χρειαστούμε πάλι πολλούς αναπληρωτές. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη λίστα με τα λειτουργικά κενά των σχολείων που θα αποστείλουμε στο υπουργείο Παιδείας, ώστε μετά τις 20 του Αυγούστου να καταρτιστούν οι λίστες με τους αναπληρωτές».

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ρεθύμνου, ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών που θα ενισχύσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ανέρχεται στους 154.

Από αυτούς οι 98 είναι δάσκαλοι, οι 28 νηπιαγωγοί, οι 4 καθηγητές φυσικής αγωγής, οι 9 καθηγητές αγγλικών, οι 3 μουσικής, οι 4 θεατρικών σπουδών, οι 6 εικαστικών, οι 3 γερμανικών.

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α/Βαθμιας εκπαίδευσης, Λάμπρος Καρβούνης, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους μόνιμους διορισμούς, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση στα σχολεία με μόνιμο προσωπικό, που θα δώσει μια «ανάσα» και θα βοηθήσει πολύ» επεσήμανε, τονίζοντας όμως πως ο αριθμός αυτός δεν είναι αρκετός για να καλύψει το σύνολο των κενών στην εκπαίδευση που θα καλυφτούν από τους αναπληρωτές.

Ήδη η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ολοκληρώσει τις λίστες με τα λειτουργικά κενά που θα αποσταλούν στα σχολεία, σύμφωνα με τα οποία απαιτείται η κάλυψη 24 κενών θέσεων δασκάλων, 40 νηπιαγωγών, 27 καθηγητών αγγλικής, 16 καθηγητών εικαστικών, 9 μουσικής αγωγής, 16 πληροφορικής, 8 θεατρικής αγωγής και 16 φυσικής αγωγής.

Παράλληλα τα λειτουργικά κενά στην ειδική αγωγή είναι 12, προκειμένου να καλυφτούν οι θέσεις στο ειδικό σχολείο.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τις σχολικές καθαρίστριες

Εν τω μεταξύ έξω από το δημαρχείο βρέθηκαν για δεύτερη μέρα χθες οι σχολικές καθαρίστριες διαμαρτυρόμενες για τις αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο συμβασιούχων καθαριστριών νομού Ρεθύμνου αναφέρει: «Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο σχολικές καθαρίστριες με το σωματείο μας εξέφρασαν τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και Δήμου για περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας τους.

Καταγγέλλουμε ότι παρά την προγραμματισμένη μας κινητοποίηση δεν βρέθηκαν δέκα λεπτά από τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο για να συναντηθεί με εκπροσώπους του σωματείου μας και να δοθούν απαντήσεις για το μέλλον δεκάδων καθαριστριών και των οικογενειών τους. Ας είναι. Εμείς δηλώνουμε αποφασισμένες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να εισακουστούμε επιτέλους. Απαιτούμε:

  • Να επιστρέψουν όλες οι σχολικές καθαρίστριες στα σχολεία χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά μας δικαιώματα. Να μονιμοποιηθούν χωρίς πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις.
  • Να αντικατασταθούν όλες οι συμβάσεις μερικής και ελαστικής απασχόλησης από συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Να προσληφθούν επιπλέον σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη διαπιστωμένων κενών και το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμπαραστέκεται στον αγώνα των σχολικών καθαριστριών και μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η ΕΛΜΕΡ καταγγέλλει την απαράδεκτη εγκύκλιο της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους Δήμους, τη νέα σχολική χρονιά, να αυξήσουν το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Παράλληλα, εν μέσω πανδημίας, αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η μείωση του μισθού τους και η ακόμα περισσότερο ελαστικοποίηση της εργασίας τους.

Θεωρούμε επίσης εξωφρενική την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ρεθύμνου να μετατρέψει όλες τις σχολικές καθαρίστριες από πλήρους σε μερικής απασχόλησης μειώνοντας δραματικά έτσι το εισόδημα εργαζομένων με 10, 15 ή ακόμα και 20 χρόνια υπηρεσίας στον Δήμο.

Η ΕΛΜΕΡ καταδίκαζε πάντα απερίφραστα τέτοιες αποφάσεις, περισσότερο όμως τώρα, που η καθαριότητα των σχολικών κτιρίων αποτελεί, λόγω κορονοϊού, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Καταγγέλλουμε τέλος τη στάση του Δημάρχου κ. Μαρινάκη, ο οποίος αρνείται να συναντήσει αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστριών».