16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑ 30% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Μηδενικό προς το παρόν το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης στο Ρέθυμνο

Μηδενικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο θέρμανσης στο Ρέθυμνο. Η διάθεσή του ξεκινά σήμερα επίσημα με τις τιμές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 1.25 έως 1.30 ευρώ το λίτρο την στιγμή που πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 85 λεπτά το λίτρο.

Η αύξηση της τιμής κατά 25-30% μέσα σε ένα χρόνο σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά έχει ως αποτέλεσμα να γυρνούν την πλάτη στο πετρέλαιο θέρμανσης και να αναζητούν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως είναι το πέλλετ. Η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα χαρακτηριστεί από περιορισμένες παραγγελίες και μικρές ποσότητες.

Οι πρατηριούχοι του Ρεθύμνου ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και επισημαίνουν πως μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής με την ακρίβεια του πετρελαίου είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ. Σχετικά με το ζήτημα των επερχόμενων επιδομάτων θέρμανσης στους δικαιούχους, οι πρατηριούχοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για ημίμετρα και όχι για ουσιαστικά μέτρα προς όφελος των καταναλωτών υποστηρίζοντας ότι «η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 145 ευρώ, ποσά τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ουσιαστική βοήθεια για τους δικαιούχους».

Η μείωση των φόρων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αποτελεί πάγιο αίτημα όχι μόνο των πρατηριούχων καυσίμων, αλλά και των καταναλωτών, καθώς θα αποκαθιστούσε την αδικία για τους Έλληνες που πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι:

  • Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων βελτιώνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο τον χειμώνα.
  • Θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης, ανέφερε: «εκτιμούμε ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα ξεκινήσει στα 1,25 -1,30 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι η τιμή του ήταν στα 85 λεπτά. Προς το παρόν το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μηδενικό. Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν θα υπάρξει κινητικότητα. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διεθνή τιμή πετρελαίου γιατί η τσέπη του καταναλωτή πλέον δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις. Οι περισσότεροι καταναλωτές στο Ρέθυμνο, τα τελευταία χρόνια επιλέγουν άλλες μορφές θέρμανσης, πέλλετ, πυρήνα, τζάκια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος. Εμείς έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το επίδομα θέρμανσης είναι ένα ημίμετρο. Διαρκώς φωνάζουμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μειωθεί και ο ΦΠΑ από 24% που είναι σήμερα αν όχι στο 12% τουλάχιστον στο 16%. Μόνο με τον τρόπο αυτό της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και με διαρκείς έλεγχους στην αγορά για το που καταλήγει το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπει μια τάξη. Σαν πρατηριούχους μας υποχρεώνουν να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία από το ρεύμα, το ΑΦΜ του καταναλωτή, τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής από τη ΔΕΗ και ένα σωρό στοιχεία. Να βγουν οι μηχανικοί να κάνουν έλεγχο στα χωματουργικά μηχανήματα, τα φορτηγά και τα αγροτικά μηχανήματα να δουν τι καίνε. Να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς».

 

Αρχές του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» αλλά και της καταβολής σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου τα νοικοκυριά να προστατευθούν απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου ή ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:

– κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

– είναι κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»

– διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

H βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220 ευρώ αυξάνεται στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

– Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται: Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

– Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

– Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων είχε ανοίξει το Δεκέμβριο. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε σε δύο δόσεις:

  • στις 29 Ιανουαρίου για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • στα τέλη Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε έως τα τέλη Απριλίου. Ειδικά για τη φετινή σεζόν 2021-2022 τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα έως και 68%, σε σύγκριση με το διάστημα 2020–2021 σε περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ακίνητα.