14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

Μηνύματα για την σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 αρχές και φορείς με ανακοινώσεις τους αναφέρονται στη σημασία της σημερινής ημέρας

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του αναφέρει:

«Αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Υπερασπίστηκαν αξίες και ιδανικά, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τουςΟι αγωνιστές της Δημοκρατίας με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο έθεσαν γερά τα θεμέλια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής».

Σε μήνυμα του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει: “Πριν από 48 χρόνια φοιτητές και πολίτες που στάθηκαν απέναντι στη βία και την τυραννία του καθεστώτος άνοιξαν τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσα από τον αγώνα και τη θυσία τους. Η σημερινή επέτειος δίνει σε εμάς, τις νεότερες γενιές, το μήνυμα της διαρκούς εγρήγορσης για τη δημοκρατία και την ελευθερία αλλά και για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τίποτε από αυτά δεν είναι αυτονόητο χωρίς τη δική μας στάση. Γιατί η δημοκρατία είμαστε κάθε ημέρα εμείς, οι πολίτες της. Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί. Και στην πατρίδα μας η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ενωμένοι, μακριά από φανατισμούς και μισαλλοδοξίες, μπορούμε ως Έλληνες να βαδίζουμε στον δρόμο της κοινής προόδου και της ευημερίας”.

Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανολης Καρτσωνάκης ,τονίζει:” Τον Νοέμβριο του 1973, επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς.H κατάληψη του Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου εξέφρασε τη μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στην Χούντα. Η καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και η επιβολή της βίας αποτυπώθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο στην εικόνα της εισβολής του τανκ στην κεντρική πύλη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η γνώση της ιστορίας μας είναι η δικλείδα ασφαλείας που διαθέτουμε ως χώρα για να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας, και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου πάντα είχε ιδιαίτερο νόημα για την εκπαιδευτική κοινότητα. καθώς συνδέεται στενά με αυτήν και τις αξίες που πρεσβεύει. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες αξίες και συμπεριφορές όπως η δημοκρατικότητα, η παρρησία και η κοινωνική υπευθυνότητα, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, ιδανικά που κατεξοχήν προάγονται και τιμώνται στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα”.

Με αφορμή την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην ηρωική γενιά του Πολυτεχνείου στρέφουμε σήμερα το νου και τη σκέψη μας. Οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, της περιόδου εκείνης έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, όρθωσαν περήφανα το ανάστημά τους απέναντι σε ένα ανελεύθερο, οπισθοδρομικό αλλά και αδίστακτο καθεστώς. 

Με την ηρωϊκή τους εξέγερση, το 1973, άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και έστειλαν διαχρονικά μηνύματα της ομοψυχίας, του αγώνα, της ελευθερίας και της προόδου.

Τα μηνύματά αυτά, που είναι και σήμερα επίκαιρα οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε, να τα ακολουθούμε και να τα προβάλλουμε.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε μήνυμα του αναφέρει: «Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών που στήριξε και αγκάλιασε ο λαός της Αθήνας στέλνει το μήνυμα ότι κανένα καθεστώς, όση βία και αν επιστρατεύσει, δεν είναι ανίκητο. Η 17η Νοεμβρίου υπενθυμίζει ότι ο δρόμος για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες του λαού. Αγώνες κόντρα σε αυταρχικά καθεστώτα και τα κάθε λογής αντιδραστικά στηρίγματα τους.
Σήμερα ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή! Να προστατεύσουμε την κοινωνία από τη φονική πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει! Να θωρακίσουμε την κοινωνία από το τρομακτικό κύμα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος! Να βγούμε όρθιοι κ νικητές!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας. Δουλειά της είναι η προστασία των συμφερόντων των λίγων, των κλινικαρχών, του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κολεγίων. Η βία και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα μίας κυβερνητικής πολιτικής που είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ξανά την ΕΥΠ σε μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών, αναζητώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Είναι πλέον φανερό ότι το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση!
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!
Η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας εμπνέει ενάντια στην μοιρολατρία, ενάντια στην αποδοχή της παρακμής. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου καλεί όλα τα μέλη και του κόμματος και όλους τους πολίτες σε συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, ώρα 18.00, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Κινητοποιήσεις που αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξης του ηρωικού αγώνα των υγειονομικών μας. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία»