15 °C Rethymno, GR
01/12/2021

Μηνύματα και πορεία στο Ρέθυμνο αύριο για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται  αύριο 17 Νοέμβρη 2021, 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973,μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου.

Αύριο ,τιμάται η μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου,τιμάται η 48η επέτειος ως ημέρα μνήμης για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.Στο Ρέθυμνο,στις 6 το απόγευμα διοργανώνουν πορεία οι φοιτητικοί σύλλογοι με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Ρεθύμνου και καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές,εκπαιδευτικοί,εργαζόμενοι,συνταξιούχοι.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου σε συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, ώρα 18.00, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

«Σε μία περίοδο που τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται, το πνεύμα της εξέγερσης δεν χωράει στα μουσεία της μνήμης αλλά επιβάλλεται να μείνει ζωντανό και διεκδικητικό.Χωρίς αγώνες δεν μας χαρίζεται ούτε το Ψωμί, ούτε η Παιδεία, ούτε η Ελευθερία»σημειώνει η ΕΛΜΕΡ.

H Nομαρχιακή Eπιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί όλα τα μέλη του κόμματος και όλους τους πολίτες σε συμμετοχή στην πορεία,αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: «48 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι ο αγώνας  για δημοκρατία και ελευθερία , για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στο φασισμό και τον κρατικό αυταρχισμό, είναι περισσότερο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους , τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, τηρώντας  τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα».

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 6.30 στο Δημαρχείο,με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείο,απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου.Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«48 χρόνια μετά τα συνθήματα από το ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, γιατί επίκαιρος παραμένει ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς!

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, με τις – μόνο κατ’ όνομα – «αμυντικές», στην πραγματικότητα άκρως επιθετικές Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά, με τη στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων του συστήματος, μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, εγκυμονώντας νέες επεμβάσεις, νέες αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού μας σε επικίνδυνες περιπέτειες. Δεν «προστατεύουν» τους λαούς, τους δολοφονούν!

Η κυβέρνηση μπροστά στο έγκλημα που διαπράττει ενάντια στην δημόσια υγεία, νιώθει την οργή του λαού να μεγαλώνει και να πνίγει την πολιτική της.

Αυτή την πολιτική που έκανε το δημόσιο σύστημα Υγείας ένα χάρτινο πύργο έτοιμο προς κατάρρευση. Γνωρίζουν ότι τα θύματά από τον κορονοϊό έχουν την υπογραφή τους, την υπογραφή του κέρδους για τους λίγους και φτώχεια και θάνατος για τους πολλούς. Δεν πήραν γιατρούς, νοσηλευτές, δεν άνοιξαν εντατικές από συνειδητή επιλογή.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό έχει ένα παράδειγμα, τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπου η τακτική είναι παρόμοια. Όμως γνωρίζει ότι η συνεπής στάση των υγειονομικών και των συνδικάτων, τα ρεαλιστικά αιτήματα που προβάλουν και σώζουν ζωές και όχι κέρδη έχουν αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας και το επιχείρημα «πεθαίνουν και αλλού, αλλού είναι χειρότερα» δεν περνάει.

Το Πολυτεχνείο θα σας στοιχειώνει, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα και συναντιούνται με τους σύγχρονους αγώνες, γιατί ενώνονται με τις φωνές των υγειονομικών, των εργαζομένων. Γιατί το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, αυτά τα τρία ταπεινά και πολύτιμα αγαθά το σάπιο σύστημά σας αδυνατεί να τα εξασφαλίσει. Πόσο μάλλον την υγεία, τη στέγη, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού.

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» μεταφράζεται στα σημερινά αιτήματα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο, απαγορεύει την πραγματοποίηση της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.

Το Νοέμβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματα της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χθες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός με τους αγώνες του και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα».

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου,με αφορμή την 48η Επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου,σε ανακοίνωση του σημειώνει:

«Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη και Δημοκρατία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά. Διαχρονικά, είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς ελαστικότητα και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά συνεχίζουμε να μην ξεχνάμε τα ιδανικά για μια καλύτερη ζωή της Εργατικής τάξης. Η φετινή επέτειος μας βρίσκει ακόμα μέσα στη δίνη της πανδημίας που διακυβεύει την δημόσια υγεία και τις ζωές των αγαπημένων μας ανθρώπων. Με σύνεση και αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η Κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, καθήκον ωστόσο της Εργατικής τάξης είναι να μην το επιτρέψει.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων του νόμου Χατζηδάκη

  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης όλων των εποχιακά απασχολούμενων στον τουρισμό,χωρίς όρους και προυποθέσεις

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους

  • Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

  • Μισθούς,μεροκάματα,συντάξεις και παροχές σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων

  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση

  • Σεβασμό στους Δημοκρατικούς θεσμούς

  • Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Χρέος μας αλλά και υποχρέωσή μας, να θυμόμαστε και να συνεχίζουμε τον αγώνα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Ζήτω το Πολυτεχνείο».