24 °C Rethymno, GR
14/08/2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ KAI ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς αποδοχές για τις σχολικές καθαρίστριες

Τα μέλη της Ένωσης Γονέων και Μαθητών Δ. Ρεθύμνου Σταυριανή Ξιφαρά και Ελένη Δραμιτινού συνυπογράφουν την παρακάτω επιστολή:

«Έπειτα από πολλές προσπάθειες για συζήτηση (η οποία δεν κατέστη ποτέ δυνατή) καλούμε την Ένωση Γονέων να συνεδριάσει και να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία που φέτος πλασάρεται από Δήμο και κυβέρνηση ως ενισχυμένη ενώ στην πραγματικότητα μειώνεται δραματικά.

Καθώς οι μέρες προχωρούν και δεν απομένουν ούτε 15 μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χτυπάει για άλλη μία φορά «καμπανάκι» για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αποκαλύπτοντας την σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης την στιγμή που τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη «Δ» δείχνουν ότι προσβάλλονται ταχύτερα και μαζικότερα οι νεαρότερες ηλικίες.

Το σενάριο να λειτουργήσει και φέτος η τηλεκπαίδευση είναι εφιαλτικό για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί απειλή όσο δεν υλοποιούνται μέτρα όπως αυτά που διεκδικούν απ’ την αρχή της πανδημίας τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι Σύλλογοι γονέων, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες γονέων, τα συντονιστικά των μαθητών.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών, η οποία «λύνει τα χέρια» στους Δήμους και τους επιτρέπει τη νέα σχολική χρονιά να ελαστικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την εργασία, να αυξήσουν το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Άμεσο αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, είναι η μείωση του μισθού των εργαζομένων.

Οι γονείς δεν θα ανεχτούμε τα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας να επιστρέψουν στα σχολεία με λιγότερο προσωπικό καθαριότητας, κακοπληρωμένο, που να τρέχει από το ένα σχολείο στο άλλο για να καλύψει τα κενά ή να τρέχει να καθαρίσει και να απολυμαίνει ένα σχολικό συγκρότημα σε τρεις – τέσσερις ώρες! Δεν θα ανεχτούμε να μην υπάρχει προσωπικό κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για συχνή και επαναλαμβανόμενη καθαριότητα και απολύμανση σε τουαλέτες, αίθουσες κλπ. Για ακόμη μια χρονιά στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία – υγειονομικές βόμβες, όπου το μόνο μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση είναι το «άνοιξε- κλείσε» των σχολικών μονάδων με δραματικές επιπτώσεις για αυτά!

Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη στάση του Δήμου Ρεθύμνου και του Τμήματος Παιδείας όπου αντί να αντιδράσει στις κυβερνητικές προθέσεις και να ενημερώσει με ειλικρίνεια την σχολική κοινότητα για το τι τους περιμένει τον Σεπτέμβρη βιάστηκε αρχικά να καλέσει τις εργαζόμενες με προκήρυξη για πρόσληψη στα μέτρα του Βορίδη: ελάχιστη αύξηση προσωπικού με μειωμένο όμως το σύνολο ωρών και σε δεύτερο χρόνο να κάνει λόγο για «υποχρηματοδότηση».

Από τον Ιούνιο (έχοντας άμεση επικοινωνία με διευθυντές και συλλόγους γονέων) προσπαθούμε να εφιστήσουμε την προσοχή στους αρμόδιους του Τμήματος Παιδείας για τις ελλείψεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς σε ώρες καθαριότητας σε σχολεία του δήμου, το κλίμα τρομοκρατίας σε εργαζόμενες-ους με τους» ελέγχους» σε σχολεία που οι διευθυντές τους δηλώνουν ικανοποιημένοι, τις μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα σχολείο στο άλλο για να βουλωθούν «τρύπες», τα σπαστά ωράρια για λίγη δουλειά και τόσα άλλα όμως δεν γίναμε δεκτοί ώστε να συζητηθούν έγκαιρα.

Είναι πολλοί οι δήμοι που επέλεξαν να κρατήσουν έστω το περσινό επίπεδο καθαριότητας στα σχολεία τους από ιδίους πόρους.

Είναι και πολλά τα Δ.Σ. γονέων δυστυχώς που ήδη είπαν ή θα πουν « τι να κάνει κι ο Δήμος… για τα παιδιά μας θα πληρώσουμε εμείς τις απαιτούμενες έξτρα ώρες…».

Αυτό ακριβώς είναι και το πνεύμα που διατρέχει και το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Παιδεία: απαλλαγή τους κράτους από τις ευθύνες του και οι ελλείψεις να καλύπτονται εκ των ενόντων δηλ. από την τσέπη των δημοτών και των γονιών.

Αυτό δυστυχώς φαίνεται να συμμερίζεται και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου μας όταν κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού υποβαθμίζοντας την καθαριότητα, προτείνει κάμερες να ελέγχουν την κτιριακή φθορά και όχι φύλακες που θα επέβλεπαν το ασφαλές παιχνίδι και είναι έτοιμοι να καταργήσουν και ιστορικά σχολεία με την μετατροπή τους σε Πρότυπα και Πειραματικά συστιχιζόμενοι με τις απόψεις περί «αριστείας» της κ. Κεραμέως (να έχουμε ένα υποδειγματικό να το δείχνουμε) ενώ η πλειονότητα των σχολείων να κοστίζει όσο λιγότερο γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση που αυτοαναγορεύται με χαρακτηριστική άνεση το μακρύ χέρι του κράτους.

Φτάνει πια! Ως εδώ!

Η μοναδική ρεαλιστική λύση τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με πλήρη εργασία και επιπλέον προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία.

Η καθαριότητα των σχολείων δεν αφορά μόνο τις καθαρίστριες-στές, αφορά όλη τη σχολική κοινότητα. Μαζί με τους καθηγητές και τους δασκάλους που χρόνια χιλιάδες από αυτούς αναπληρώνουν τον εαυτό τους και εκτός από εκπαιδευτικό έργο βάφουν τάξεις, πλένουν τζάμια και κουρτίνες, μαζεύουν το βρόχινο νερό την ώρα του μαθήματος κτλ, και τώρα καλούνται να δουλέψουν σε 25άρια τμήματα χωρίς απολύμανση την ώρα που δουλεύουν με τους εκατοντάδες μαθητές τους…

Μαζί με τους γονείς που χρόνια τώρα πληρώνουν εκτός από τα σχολικά και το φωτοτυπικό χαρτί, το μαρκαδόρο για τον πίνακα, το ρολό χαρτί, τα έξοδα για την εκδρομή και το μουσείο, πληττόμενοι 2 χρόνια τώρα με αναστολές εργασίας και ακρίβεια..μαζί λοιπόν είναι ανάγκη να δυναμώσουμε σήμερα τον κοινό αγώνα για σταθερή-μόνιμη δουλειά.

 Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και των Εκπαιδευτικών να απαιτήσουμε δυναμικά από το Δήμο να στηρίξει τόσο τον αγώνα των εργαζομένων του όσο και το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων!

Διεκδικούμε

  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων.
  • Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν ως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ’ αυτά το 2020).
  • Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Ζητάμε προσυπογραφή του κειμένου από ΟΛΑ τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Εκπαιδευτικών δυναμώνοντας τον αγώνα και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!».

 

Η Στυλιανή Ξιφαρά είναι αναπληρώτρια γραμματέας της Ε.Γ.

Η Ελένη Δραμιτινού είναι μέλος του Δ.Σ.».