15 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ

Νέα Διοίκηση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Την ετήσια εκλογική Συνέλευση πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης με την στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, τα οποία είναι οι Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας και η Παγκρήτια Ένωση Αθηνών, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και η Αδελφότητα Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια» και η Παγκρήτια Ένωση Νότιας Αφρικής.

Μετά την προσέλευση των αντιπροσώπων και μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην τηλεδιάσκεψη, την Συνέλευση άνοιξε με το καλωσόρισμά του ο απερχόμενος πρόεδρος του Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο οποίος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι επίσημοι καλεσμένοι, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν και χαιρετισμό μέσω Ζοομ. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, η διευθύντρια του ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Μαρία Κιούση και ο υπεύθυνος των Αποδήμων της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κώστας Φασουλάκης.

Μετά την αποχώρηση των επισήμων καλεσμένων άρχισαν οι εσωτερικές εργασίες της Συνέλευσης. Την συνέλευση προέδρευσε ο πρώην προέδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ενώ χρέη γραμματέα έκανε η κα. Εύα Γκότση στα Αγγλικά και ο Μανώλης Βανταράκης στα Ελληνικά.

Αφού έγινε η ανάγνωση και η επικύρωση των 34 αντιπροσώπων των μελών Σωματείων από το Προεδρείο της Συνέλευσης τον λόγο πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος του Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και έκανε την εκτεταμένη και λεπτομερή αναφορά του στον απολογισμό του για την τετραετία 2017-2021 δίνοντας σε όλους μια εικόνα για τα έργα που κατάφεραν. Εκ μέρους της Ελεγκτικής Επιτροπής τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος κ. Γιώργος Μανδαλενάκης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του ελέγχου της Επιτροπής μετά την σύντομη αναφορά της ταμία κ. Αλεξάνδρας Σαριδάκη.

Στην συνέχεια οι πρόεδροι των Κρητικών Ομοσπονδιών ανά τον κόσμο έκαναν μια σύντομη αναφορά στις δράσεις και τα πεπραγμένα των οργανισμών κατά το τελευταίο έτος που πέρασε. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, Ευτυχία Σαβιολάκη-Olowson, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Ιάκωβος Μπούτζουκας, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας, Αντώνης Τσουρδαλακης, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αθηνών, Γεώργιος Μαριδάκης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια», Θεόδωρος Τσόντος και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης. Απουσίαζε από την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Νότιας Αφρικής Δρ. Μιχαήλ Παυλάκης.

Στη συνέχεια το Προεδρείο της Συνέλευσης σύμφωνα με το καταστατικό ανακοίνωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την θητεία 2021 έως και 2024.

Πρόεδρος: Γιάννης Νικολακάκης (Ωκεανία)

Αντιπρόεδρος: Μιχάλης Φραντζεσκάκης (Ωκεανία)

Γραμματέας: Εύα Γκότση-Γαγάνη (Ωκεανία)

Ταμίας: Νίκος Μαρκογιαννάκης (Ωκεανία)

Αντιπρόεδρος Αμερικής: Γιάννης Μάνος

Αντιπρόεδρος Ευρώπης: Βαγγέλης Βουρβαχάκης

Αντιπρόεδρος Ελλάδος: Πέτρος Πετρακάκης

Κοσμήτορας: Ιπποκράτης Μπελαδάκης (Αμερική)

Υπεύθυνος Τύπου: Σταύρος Περδίκης (Ευρώπη)

Μέλος: Γιάννης Μαρακης (Αμερική)

Μέλος: Γιωργος Olowson (Ευρώπη)

Ο νέος πρόεδρος κ. Γιάννης Νικολακάκης, αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την εκλογή του και την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, εκ μέρους των Κρητικών της Ωκεανίας, ανάφερε τους στόχους και τον προγραμματισμό του για την νέα τριετία, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους απερχόμενους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για τις υπηρεσίες που προσέφεραν βάζοντας τα θεμέλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Νικολακάκης ανάφερε ότι στους άμεσους στόχους της νέας Διοίκησης είναι η άμεση δραστηριοποιήσει και προσέγγιση στις Νεολαίες των Κρητικών Σωματείων ανά τον κόσμο με την επαναλειτουργία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών, το οποίο ιδρύθηκε το 1998, την συνεχή επιτυχημένη αντιπροσώπευση στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Ομογενειακών Οργανισμών, την συνεχή έκδοση του περιοδικού ΚΡΗΤΑΕΙΣ, τον προγραμματισμό του επόμενου Παγκοσμίου Συνεδρίου στον Νομό Λασιθίου το 2023 γιορτάζοντας τα 40 Χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κρητών, την παγκόσμια μάζωξη Κρητικής Νεολαίας στην Ευρώπη και την συνεχή στήριξη στα θέματα που αφορούν την Κρήτη και όχι μόνο.

Βιογραφικά

  • Γιάννης Νικολακάκης

Ο Γιάννης Νικολακάκης γιος του Νικολάου και της Πολύμνιας Νικολακάκη με καταγωγή από τα Νεριανά Κισσάμου και Βρύσες Αποκορώνου αντίστοιχα γεννήθηκε το 1969 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με αδέλφια την Ευτυχία και τον Σπύρο.

Απόφοιτος του Λυκείου, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τα κοινά με συμμετοχή στο χορευτικό και την Νεολαία της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μελβούρνης. Αργότερα υπηρέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης από την θέση του Προέδρου το 2006 έως το 2008, το 2012 έως και το 2014 και το 2018 έως και το 2020.

Το 2010 οι Κρήτες της Ωκεανίας των εκλέγουν πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας μέχρι και το 2012.

Ο Γιάννης είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Σταμπουλάκη και έχουν δυο κόρες την Πολύμνια και την Έλενα. Και οι δυο κόρες του Γιάννη συμμετέχουν στα Κρητικά Δρώμενα της ομογένειας, η δε Πολύμνια είναι πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και η Έλενα είναι γραμματέας της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Είναι πετυχημένος επιχειρηματίας διατηρώντας οικογενειακά μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία εισαγωγής και διανομής αντικείμενων σε όλο τον κόσμο.

  • Μιχάλης Φραντζεσκάκης

Ο Μιχάλης Φραντζεσκάκης του Στυλιανού και της Έλλης με καταγωγή από το Σέμπρωνα Χανίων και Ζουρνάκι Χανίων αντίστοιχα γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1966 και έχει μια αδελφή την Βασιλική.

Από νεαρή ηλικία συμμετέχει στα παραδοσιακά δρώμενα των Κρητικών με συμμετοχή στο Χορευτικό και στην Νεολαία της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης. Αρκετά χρόνια αργότερα συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της Κρητικής Αδελφότητας, ενώ το 2012 εκλέγεται αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης. Το 2015 διορίζεται αντιπρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Ο Μιχάλης ασχολήθηκε με μεγάλο ζήλο στον τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού.

Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου με πτυχίο στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο ο Μιχάλης διατηρεί δική του επιχείρηση ως διευθύνων προγραμματιστής και διευθύνων σύμβουλος σε προπονητικά κέντρα ποδοσφαίρου.

Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα Κατόπα και έχουν δυο παιδιά τον Στέλιο και την Έλενα, τα οποία και αυτά συμμετέχουν δυναμικά στις Νεολαίες και τα χορευτικά της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

  • Εύα Γκότση-Γαγάνη

Η Εύα Γκότση κόρη του Σταύρου και της Ελευθερίας Γαγάνη με καταγωγή από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνης και Μουρνιές Χανιων αντίστοιχα γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1965 και έχει ένα αδελφό τον Βασίλη.

Απόφοιτη Πανεπιστημίου σε κοινωνικές επιστήμες συμμετείχε δυναμικά στα Κρητικά δρώμενα της Μελβούρνης με την παρότρυνση των γονέων της από πολλή μικρή ηλικία, ενώ έχει εργαστεί στην Ελλάδα για ένα αρκετό χρονικό διάστημα διδάσκοντας Αγγλικά.

Διατηρεί δική της επιχείρηση με συμβουλευτικό Γραφείο βοηθώντας νέους επισκέπτες στην Αυστραλία στον τομέα της Διεθνούς Εκπαίδευσης και σε αιτήσεις χορήγησης Βίζας. Είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Γκότση και έχουν δυο κόρες την Καλλιόπη και την Ελευθερία, όπου συμμετέχουν στα κοινά των Κρητικών Σωματείων και όχι μόνο. Συγκεκριμένα η Ελευθερία είναι και πρόεδρος της Νεολαίας της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης. Σήμερα κατέχει την θέση της αντιπροέδρου της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας.

  • Νίκος Μαρκογιαννάκης

Ο Νίκος Μαρκογιαννάκης γιος του Ευάγγελου και της Φλώρας με καταγωγή από το Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης, γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1967. Μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με αδέλφια την Πελαγία, τον Μανώλη και την Δήμητρα. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά με συμμετοχή στο χορευτικό και την Νεολαία της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης, ενώ αργότερα υπηρέτησε το Συμβούλιο από την θέση του Γραμματέα το 1995.

Σήμερα ο Νίκος είναι ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της οικοδομής με ειδικότητα στις πισίνες.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Ανδρουλιδάκη και έχουν τρία άξια παιδιά τον Ευάγγελο, την Ελπίδα και τον Χαράλαμπο.