20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ-ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Νέα κινητοποίηση στο Ρέθυμνο για την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας

Υγειονομικοί,σωματεία και συνδικάτα του Ρεθύμνου συμμετέχουν στην πανυγειονομική απεργία της στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου

Στην απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου,κατέληξαν ομόφωνα τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου με τα Δ.Σ.του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου,της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου,του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου,του Συλλόγου Εργαζομένων Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Συλλόγου Σχολικών Καθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ρεθύμνου,στην συνάντηση που είχαν στις 2 Φεβρουαρίου με σκοπό την από κοινού ανάδειξη των προβλημάτων των κλάδων τους, την δυναμική διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, την προστασία και την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Τα Σωματεία συμφώνησαν σε κοινές κοινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας, την προστασία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και τα σχολεία, την ακρίβεια και τη μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων και συνταξιούχων, την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση ενάντια στις πολιτικές που θυσιάζουν την υγεία και το εισόδημα των εργαζομένων.

Στην συνάντηση,ψηφίστηκε ομόφωνα το διεκδικητικό πλαίσιο και η από κοινού συλλογική δράση με κινητοποίηση και συμμετοχή όλων στην

Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων απαιτούν:

-Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης.

-Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού σε Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία – ΕΚΑΒ, στην Πρόνοια, στην εκπαίδευση,στην καθαριότητα, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

Μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων με κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

-Ουσιαστική,στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση  και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους με ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ TEST (ράπιντ και μοριακά) σε όλους.

-Ανάκληση  των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

Κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάταξης που προβλέπει για την αναστολή της λειτουργίας ενός σχολικού τμήματος την νόσηση του 50% + 1 των μαθητών.

Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας,στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία.

-Δημιουργία  εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άνοιγμα παιδικών εμβολιαστικών γραμμών Covid-19 στην ΠΦΥ με υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών Παιδιάτρων.

-Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με κρατική αστική ευθύνη των υγειονομικών του ΕΣΥ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα.

-Κατάργηση των Νόμων-εκτρώματα Χατζηδάκη και Χουλιαράκη

-Νέο Νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού

-Αναβάθμιση Κέντρου Υγείας της πόλης με ενίσχυση-ενοποίηση των δομών ΠΦΥ.

Καμία απόλυση υγειονομικού. ΌΧΙ σε συγχωνεύσεις, σε μετατροπές και κλείσιμο των Δημόσιων Μονάδων Υγείας. ΌΧΙ στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας. ΌΧΙ στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης.

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά μισθών στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Στην συνάντηση της 2 Φεβρουαρίου,την συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΝΡ, κ. Χριστοδουλάκης αναφέροντας ότι «η Δημόσια Υγεία (Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια – Τριτοβάθμια) απέδειξε το ρόλο της ως ακρογωνιαίος λίθος στην προστασία της υγείας του πληθυσμού. Η προστασία και η ενίσχυσή της δεν είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών καθώς δεν αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής και στρατηγικής, αντιθέτως ανάγεται σε μείζον θέμα η ατομική ευθύνη. Η Δημόσια Υγεία έχει πολλές πτυχές, είναι φυσικά η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου – Κέντρα Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία), το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο αλλά πρόσθετα είναι και τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ο επιδημιολογικός έλεγχος του πληθυσμού που θα πρέπει να είναι δωρεάν, τα μέσα προστασίας που θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν και ο εμβολιασμός. Επισήμανε την αντίθεση των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ, των συγχωνεύσεων – καταργήσεων κλινικών και νοσοκομείων στο όνομα της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας που θα οδηγήσει σε μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και κλείσιμο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Η κοινωνία πρέπει να μπει μπροστά ώστε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές του Συστήματος Υγείας, να ενισχυθεί το νοσοκομείο στα τμήματα που πάσχει (ΤΕΠ – Αναισθησιολογικό – ΜΕΘ) με αντίστοιχη βελτίωση των υπηρεσιών και να απαιτήσει την δημιουργία ενός ΝΈΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού με ένα απαρχαιωμένο νοσοκομείο μέσα στην πόλη. Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία -εν όψει Ταμείου Ανάκαμψης και νέου ΕΣΠΑ όπου πάνω από 70 δις € θα μπούνε στην ελληνική οικονομία- να μπουν οι βάσεις για το Νέο Νοσοκομείο. Είναι απαράδεκτο με τέτοια ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία να μην συζητιέται η βελτίωση της υγείας του λαού, η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, η βελτίωση του επιπέδου ζωής εργαζομένων και υγειονομικών. Αντίθετα ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών για την υγεία». Κλείνοντας, ζήτησε από τους εκπροσώπους των Σωματείων και των Φορεών να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα ανάδειξης των προβλημάτων στους χώρους εργασίας τους και στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.

Ακολούθησε η Αντιπρόεδρος του ΣΥΓΕΝΙΑΡ, κα Αντωνοπούλου η οποία ανέδειξε τη σημασία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέροντας συγκεκριμένα: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τα τρία Σωματεία των υγειονομικών του ΕΣΥ μαζί γιατί τα προβλήματα όλων των  υγειονομικών, όλων όσοι ασχολούμαστε με τη Δημόσια Υγεία είναι κοινά. Ως δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διεκδικούμε την ενίσχυση και την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην περιφέρεια και στην πόλη. Γνωρίζουμε όλοι ότι η πόλη έχει σοβαρά προβλήματα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και ότι οι δομές της είναι κατακερματισμένες. Θέλουμε την ενοποίηση, την ανάπτυξη, τη στελέχωση, τον κοινωνικό χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Απαιτούμε σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό. Θα πρέπει να το στηρίξουμε όλοι αυτό. Εμείς ήδη το στηρίζουμε, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τις δράσεις μας παντού. Ζητάμε την ανάπτυξη των εμβολιασμών στην Πρωτοβάθμια με ένταξη και των ιδιωτών ιατρών διότι ο εμβολιασμός είναι πρόληψη, άρα είναι θέμα της Πρωτοβάθμιας και όχι του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο πρέπει να αυξήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις, να επικεντρωθεί στη νοσηλεία, φροντίζοντας τόσο τους ασθενείς με Covid-19 αλλά και όλους τους ασθενείς με τα υπόλοιπα νοσήματα. Να κάνει τη δουλειά του απρόσκοπτα. Μείζον θέμα για εμάς, γιατί μας αφορά άμεσα, είναι και οι διακομιδές προνοσοκομειακά αλλά και διανοσοκομειακά. Το ΕΚΑΒ στην Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω. Είμαστε σε αρχέγονα στάδια και δεν θέλω να μιλήσω για την κατάσταση των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου.  Πονεμένη ιστορία. Σε ότι αφορά τις υποδομές, αυτό που θέλουμε να παρουσιάσουμε είναι ότι για να έχουμε μία ισχυρή Δημόσια Υγεία απαιτείται να έχουμε ισχυρές δημόσιες Πρωτοβάθμιες δομές υγείας και ισχυρό νοσοκομείο, μακριά από πολιτικές απαξίωσης του Δημόσιου χαρακτήρα τους και ενίσχυσης του Ιδιωτικού τομέα μέσω των ΣΔΙΤ (γνωστό και ως Κίνητρα Ιδιωτικής Χρηματοδότησης/Private Finance Initiatives – PFIs), των ιδιωτικοποιήσεων – συγχωνεύσεων – αναδιαρθώσεων Οργανισμών με επιχειρηματικούς όρους, διαδικασίες αποδεδειγμένα αποτυχημένες σε προηγμένα Συστήματα Υγείας της Ευρώπης που έχουν ήδη εφαρμοστεί με εκτόξευση των δαπανών και σοβαρή μείωση της ποιότητας παροχών υγείας και ισότιμης πρόσβασης των πολιτών. Απαραίτητα λοιπόν είναι το Νέο Δημόσιο Νοσοκομείο και το αναβαθμισμένο και ισχυρό Κέντρο Υγείας στην πόλη του Ρεθύμνου».

Επιπρόσθετα ο κ. Σονέα, Ταμίας της ΕΓΕΣΥΝΡ, παρουσίασε την εμπειρία με συγκεκριμένα παραδείγματα από παρεμφερείς προσπάθειες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συγχωνεύσεις που εφαρμόστηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δημοσιονομικούς περιορισμούς όπως η Ελλάδα οι οποίες απέτυχαν, καθώς οδήγησαν σταδιακά τα δημόσια νοσοκομεία σε λουκέτο και στη θέση τους την ανάπτυξη ιδιωτικών με παράλληλη μείωση νοσοκομειακών κλινών και προσωπικού, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο την υγειονομική περίθαλψη από «κοινωνικό αγαθό» σε «εμπορεύσιμο προϊόν».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Πρόεδρος κ. Γεωργιακάκης Πρόεδρος και κ. Τέμπελος Γραμματέας τόνισαν τις κοινές προσπάθειες για τα προβλήματα του νοσοκομείου. «Μας ανησυχούν οι απανωτές παραιτήσεις στο προσωπικό καθαριότητας λόγω υπερκόπωσης και εντατικοποίησης της δουλειάς. Αυτή τη στιγμή, σε αναστολή βρίσκονται 13 άτομα από τα οποία 10 είναι από το νοσηλευτικό προσωπικό και 3 από το διοικητικό. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Όλο το επικουρικό προσωπικό πρέπει να μονιμοποιηθεί καθώς από την πρόσληψή τους καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Να έρθουν και νέοι μόνιμοι υπάλληλοι γιατί η δουλειά στο νοσοκομείο δεν είναι κάτι απλό. Πέρα από το πτυχίο είναι και ο χειρισμός των μηχανημάτων και αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση να φέρνει κόσμο για τρεις μήνες πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι χρήσιμο. Είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδεύσεις έναν άνθρωπο για τρεις μήνες και αυτός μετά να φύγει. Θεωρούμε επίσης επικίνδυνο να επιστρέφουν οι νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες ακόμα και αν έχουν ακόμα θετικό rapid test. Είναι ανήθικο να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιστρέφουν με θετικό rapid test τη στιγμή που εκείνους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο τους έχει βγάλει σε αναστολή. Ποιο είναι το υγειονομικό όφελος με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας συναδέλφων; Ζητάμε δωρεάν τεστ για όλους. Ζητάμε την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά μας. Τα Εμβολιαστικά Κέντρα πρέπει να βγουν εκτός νοσοκομείου γιατί αυτή τη στιγμή τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, σχεδόν όλα έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα και ο πρώτος όροφος του νοσοκομείου έχει γίνει μία κλινική Covid-19. Ουσιαστικά στο δεύτερο όροφο στριμώχνονται όλες οι κλινικές του νοσοκομείου. Είναι απαράδεκτο ένας χειρουργημένος άνθρωπος να είναι πλάι σε έναν άνθρωπο που έχει πυρετό. Υπάρχουν δωμάτια που είναι μικτά, άνδρες και γυναίκες μαζί γιατί δεν έχουμε πού να τους βάλουμε. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων, κ. Λουκάκης τόνισε τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας για τη μείωση του κόστους ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο εργατικό ατύχημα στην πόλη μας με 2 τραυματίες. Ζήτησε τα Σωματεία να βγούν μπροστά στη διεκδίκηση για βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας και να προβάλλουν το ζήτημα της ακρίβειας που τσακίζει το λαό. Ανέφερε επίσης ότι στηρίζουν ως Σωματείο τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

Ο κ. Μανιαβός, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού ζήτησε δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους και όλο τον πληθυσμό. Τόνισε το ζήτημα των χαμηλών μισθών και της ακρίβειας ενώ απαίτησε με τη σειρά του νέο νοσοκομείο για το Ρέθυμνο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σχολικών Καθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων του νομού Ρεθύμνου, κα Κοτζαμπασάκη κατήγγηλε το καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων στους χώρους εργασίας, ενώ ανέφερε ότι η πανδημία οδήγησε σε εντατικοποίηση της εργασίας με συχνά τα φαινόμενα υπερκόπωσης. Απαίτησε καλύτερη Παιδεία και Υγεία για τους εργαζόμενους. Τόνισε την ακρίβεια που τσακίζει και ζήτησε με τη σειρά της κοινή δράση των Σωματείων για τα κοινά προβλήματα Υγείας – Παιδείας – Ακρίβειας – Μισθών.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, κα Ζουρμπάκη τόνισε τη συμφωνία του Συλλόγου στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και τη συμμετοχή του σε κοινές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕΡ, κος Αδράμης ζήτησε την κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάταξης που προβλέπει για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος την νόσηση του 50%+1 των μαθητών, γεγονός που οδηγεί σε ανοικτά σχολεία με 70 και 80 νοσούντες. Πρόσθετα ζήτησε τη διενέργεια δωρεάν rapid και self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, την επιτακτική ανάγκη για άμεσες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Απαίτησε την επαναφορά των πρωτοκόλλων καραντίνας των θετικών με covid-19 στις 10 ημέρες και κατάργηση των απαράδεκτων διακρίσεων στο θέμα αυτό μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τέλος, ζήτησε αποκλειστικά κρατική και επαρκής χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.