24 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Νέα μέλη, νέο αίμα, νέα ατζέντα, στη Γ.Σ. του ΣΗΠΕ

• Προσκλητήριο σε συντονισμένη δράση όλων των επιχειρήσεων περιφερειακού και κλαδικού Τύπου απευθύνει η γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων. • Νέα μέλη, νέα πρόσωπα, νέα ατζέντα, γόνιμος διάλογος και πλήθος προτάσεων συνθέτουν την ατμόσφαιρα της συνέλευσης που έγινε την Κυριακή.

Με την συμμετοχή των νέων μελών, ιδιαιτέρως της νέας γενιάς των Εκδοτών των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 25, 26 και  27 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων(ΣΗΠΕ).

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν  με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 25/6, και κορυφώθηκαν με τις εργασίες της ετήσιας, τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΗΠΕ, την Κυριακή.

Το Σάββατο μεσολάβησε ημερίδα με δυο θέματα. Πρώτα για την αναβάθμιση της θεσμικής συνεργασίας του ΣΗΠΕ με την  Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) και την Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), με εισηγητές εκπροσώπους των τριών διοικητικών συμβουλίων. Και δεύτερον την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιεχομένου, με εισηγητή τον ειδικό επιστήμονα του χώρου, Μίλτο Εφεντάκη.  

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν εκτός των μελών του ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ, ΕΔΙΠΤ,η εκπρόσωπος της ΝΔ, Έλενα Σώκου, του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και Κυριάκος Αργυρόπουλος, ο δ/ντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), Γιώργος Ζάννος, ο νομικός σύμβουλος εκδοτικών και περιφερειακών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, Τρύφωνας Δάρας. Παρόντα και τα νέα μέλη του ΣΗΠΕ, εκπροσωπούμενα μάλιστα από τη νέα γενιά Εκδοτών ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα του χώρου της μαζικής επικοινωνίας κυριάρχησε στην συζήτηση της γενικής συνέλευσης. Αφού ενέκρινε χωρίς αντίρρηση την έκθεση των πεπραγμένων του Δ.Σ. της περιόδου Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2021, αποφάσισε να οργανώσει ανοικτή διαβούλευση για την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΗΠΕ και να προκηρύξει έκτακτη, καταστατική συνέλευση σε ημερομηνία του Φθινοπώρου του τρέχοντος έτους και πάντως πριν από την εκπνοή του.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε κατ’ αρχήν την έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση Κέντρου Περιεχομένου ως πεδίο δικτύωσης και συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις ΣΗΠΕ, αναβάθμισης της εικόνας της ελληνικής περιφέρειας και διαρκούς ενημέρωσης για τις εξελίξεις στα πεδία της ψηφιακής δημοσιογραφίας, διοίκησης και εμπορίου, υπό το κράτος των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.

Η γενική συνέλευση καλύφθηκε τηλεοπτικά και μεταδόθηκε στο κανάλι του ΣΗΠΕ στο διαδίκτυο.

 

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας

Την απόφασή τους να συνεργαστούν, υλοποίησαν την Παρασκευή το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων. 

Με το μνημόνιο αυτό γίνεται δεκτή από το Πάντειο η πρόταση του ΣΗΠΕ ως αντικείμενο της συνεργασίας για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Τύπου.  Μιας κοινής επιτροπής από ακαδημαϊκούς καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές και εκπροσώπους των επιχειρήσεων περιφερειακού τύπου, με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο της  μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου υπό το κράτος των νέων τεχνολογικών εφαρμογών σε συνδυασμό με την υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών στην επικοινωνία και την ενημέρωση.

Στην τελετή υπογραφής, παρέστησαν από πλευράς Παντείου η πρύτανης Χριστίνα Κουλούρη, η αντιπρύτανης, Πηνελόπη  Φουντεδάκη και ο Καθηγητής Νίκος Λέανδρος και από πλευράς ΣΗΠΕ ο πρόεδρος του Γιώργος Κατσαΐτης (Ενημέρωση Κέρκυρας), ο αντιπρόεδρος Μανώλης Χαλκιαδάκης (Ρεθεμνιώτικα Νέα), η γενική γραμματέας Νατάσσα Βαφειάδου, (Παρατηρητής Θράκης – Κομοτηνή) και η πρώην αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ, Ελένη Διαφωνίδου (Εμπρός Ξάνθης).

Το μνημόνιο συνεργασίας αυτό, είναι το δεύτερο σε μία σειρά συνεργασιών, που ξεκίνησε ο ΣΗΠΕ.

Το πρώτο μνημόνιο υπεγράφη  με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη κατατεθεί πρόταση του Πανεπιστημίου για την ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου των εφημερίδων και την παραγωγή αρχειακού υλικού μεταφρασμένο σε πάνω από 5 γλώσσες.