23 °C Rethymno, GR
16/08/2022

Νέα παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού

Με αναφορές στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας,στις απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στην χώρα μας και στην μάχη που συνεχίζουν να δίνουν στις ΜΕΘ κυρίως ανεμβολίαστα άτομα,ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου με νέα ανακοίνωση -παρέμβαση του καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι του Covid,κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των εργαζομένων και κυρίως των υγειονομικών τονίζοντας ότι:« Η άρνηση ενός μέρους των υγειονομικών να εμβολιαστούν είναι σεβαστή αλλά όχι κατανοητή».

Αναλυτικά,στο κείμενο-παρέμαση του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου αναφέρει:

Η πανδημία,σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και τους γιατρούς στα Nοσοκομεία μας,εξελίσσεται σε πανδημία των ανεμβολίαστων, των παιδιών και των εφήβων.

Οι περιπτώσεις των παιδιών αποτελούν το 25% των νέων μολύνσεων ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 90% και ένας μεγάλος αριθμός απ αυτούς χάνει την μάχη καθημερινά.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αυξάνονται συνεχώς.Πάνω από 14.000 συνάνθρωποι μας έχουν καταλήξει σε 18 μήνες και πάνω από 800 από τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα και μόνο θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει όλους τους διστακτικούς ώστε να επιλέξουν να εμβολιαστούν.

Η άρνηση,ο φόβος,η προκατάληψη,η παραπληροφόρηση, έχουν κρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 15 με 20% του ενήλικου πληθυσμού μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα με τίμημα την ανάγκη επέκτασης των εμβολιασμών σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες και την σταθερή πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας εις βάρος της κανονικής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Η ασφάλεια των εμβολίων και των δύο τύπων- και όχι του εμβολίου γενικά- τεκμηριώνεται καθημερινά από πολλές έγκυρες μελέτες. Όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μπαίνουν στην βάσανο της επιστημονικής μελέτης και παρακολούθησης ώστε και τα δεδομένα και οι ενδείξεις από τον πραγματικό κόσμο ( real world data και real world evidence ) να επιβεβαιώνουν τα πολύ μικρά ποσοστά παρενεργειών των εμβολίων συγκριτικά με τις επιπτώσεις της νόσησης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και γενικότερα την συμπεριφορά τους.

Θα αναφερθούμε αναλυτικά στις μελέτες αυτές σε επόμενη ανακοίνωση μας.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν είναι επαγγελματικά σωματεία και σκοπό έχουν από την ίδρυση τους κατά το νομοθέτη «τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού να εξυπηρετήσει με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς». Η άρνηση ενός μέρους των υγειονομικών να εμβολιαστούν είναι σεβαστή αλλά όχι κατανοητή.

Η φράση των απλών ανθρώπων «ας τα βρουν καταρχήν μεταξύ τους οι γιατροί και μετά μας δίνουν οδηγίες» φανερώνει την σύγχυση και την αβεβαιότητα που καλλιεργείται στην κοινωνία από την αντιπαράθεση στους κόλπους των υγειονομικών.

Δεν αμφισβητούμε βέβαια την προσφορά των εργαζομένων στον χώρο της υγείας,την υπερπροσπάθεια,την κόπωση,τους κινδύνους και τις συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν να δουλεύουν όλοι και ιδιαίτερα οι νοσοκομειακοί γιατροί τους τελευταίους 18 μήνες. Θυμίζουμε ότι δεν έχουν ενταχθεί ούτε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα!

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αναστολή εργασίας,απώλεια εισοδήματος,κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα για τους συναδέλφους μας,αλλά και την δυσλειτουργία που προκύπτει αναπόφευκτα για τα ήδη βεβαρημένα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Πραγματικά θέλουμε να κλείσει αυτή η παρένθεση όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ας μας δώσει όμως κάποιος από τους ανεμβολίαστους και όσους τους στηρίζουν για τους δικούς του λόγους ο καθένας,μια απάντηση στα ερωτήματα που γεννιούνται από την άρνηση εμβολιασμού σε κάθε χώρο εργασίας γενικά και ειδικά βέβαια στα νοσοκομεία:

1.Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για να εργάζονται ή ανεμβολίαστοι σε κάθε χώρο εργασίας όντας αντιμέτωποι με έναν υπερμεταδοτικό ιο;

2. Πως γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση σε αυτή την περίπτωση ;

3.Πόσα και ποια τεστ χρειάζονται για την ανίχνευση των θετικών;Καθημερινά ας πούμε. Και μετά την θετική διάγνωση ποια πρέπει να είναι η διαδικασία;

4.Τι γίνεται με τους ασυμπτωματικούς;

5.Τι γίνεται με τους συμπτωματικούς αφού γνωρίζουμε ότι μεταδίδουν τουλάχιστον δυο –τρεις ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων ;

6. Τι γίνεται με τις – αναπόφευκτες – στενές επαφές στην εργασία, στο σπίτι , στις κοινωνικές επαφές ;

7. Πόσοι θα μπουν σε καραντίνα 7,10 ή 14 ημέρες; Και ποιοι θα τους αντικαταστήσουν στην απουσία τους;

8. Ποια είναι η πιθανότητα μετάδοσης σε συναδέλφους ή ασθενείς ;Είναι ηθικά και ιατρικά θεμιτή;

9.Πως συμβιβάζονται όλα αυτά με την ευθύνη των υγειονομικών απέναντι στους συναδέλφους τους και στους ασθενείς; Και βέβαια σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και οι εμβολιασμένοι οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας αφού και μεταδίδουν κα μολύνονται άλλα σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά και τουλάχιστον συμβάλλουν με τον εμβολιασμό τους στη αναχαίτιση του ιού.

10.Γιατί,όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν την ακραία πράγματι αυτή επιλογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού,μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο ενός νέου πανδημικού κύματος;

Η επίκληση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 55 του Συντάγματος για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς και της προσωπικής ελευθερίας και της συμμετοχής στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας… είναι σωστή αλλά το άρθρο δεν τελειώνει εκεί,συνεχίζει … εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων.

Έχουμε λοιπόν δικαίωμα εμείς οι άλλοι, όλοι εμείς δηλαδή, να επιστρέψουμε μια ώρα αρχύτερα στη ζωή που μας έχουν στερήσει;

Έχουν το δικαίωμα όσοι έμειναν από δουλειά και πόρους όλους αυτούς τους μήνες να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειες τους;

Έχουμε το δικαίωμα με τη στάση μας εμείς οι γιατροί που επηρεάζουμε όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται,να τους αφήνουμε εκτεθειμένους στην νόσο και στο θάνατο;;

Είμαστε αντίθετοι,κάθετα,στην συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.Ειδικά στο νομό μας έχουμε επανειλημμένα διεκδικήσει όλοι μαζί, με τους συμπολίτες στο πλευρό μας,καλύτερες συνθήκες περίθαλψης,καλύτερες υποδομές,καλύτερες συνθήκες δουλειάς, επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί από όλους μαζί, για ένα νέο σύγχρονο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου και για το νέο Νοσοκομείο που θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νομού.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία,την οργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας φροντίδας με έμφαση στην πρόληψη που είναι πραγματικά η πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον της υγείας ..

Ως επίλογο,παραθέτουμε το περιεχόμενο της αφίσας των γιατρών του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας,ένα χρόνο πριν,το Σεπτέμβριο του 2020 που κατέκλυσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλου του κόσμου και αναφέρεται βέβαια στις μάσκες αλλά ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τα εμβόλια:

« Προς όλους όσοι παραπληροφορούν για τον COVID, τους αρνητές της μάσκας και τους τρελούς συνωμοσιολόγους…

Ένας χρήσιμος οδηγός
Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά.

Εμείς στο NHS δεν έχουμε βάλει τις ζωές μας στην πρώτη γραμμή εδώ και μήνες για να αρχίσετε εσείς να διοχετεύετε τα ψευδή, επικίνδυνα και αδαή σας … ‘’επιχειρήματα’’ παντού στα social media…

Βγάλτε τον … ευλογημένο σκασμό.

Βάλτε την …. ευλογημένη μάσκα.

Ενηλικιωθείτε»

Μια ασυνήθιστη και ηχηρή αντίδραση των μαχητών της πρώτης γραμμής ενάντια στο επικίνδυνο κύμα ψευδών ειδήσεων και άγνοιας, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός στη μάχη κατά του κορωναϊού.