15 °C Rethymno, GR
03/12/2021

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στους δήμους

Δίδεται η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών

Σημαντική «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα, ημιυπαίθριους ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους όπου ανήκουν δίνει διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την διάταξη που ψηφίστηκε χωρίς πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις θα μπορεί να γίνει η δήλωση έως 31 Μαρτίου στον δήμο του σωστού εμβαδού ακινήτων στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται μεν ιδιαίτερα ευνοϊκή εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους δήμους, οι οποίοι μελλοντικά θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έσοδά τους από τα δημοτικά τέλη, ωστόσο φέρεται πως δημιουργεί και κάποια προβλήματα, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη έως το τέλος του έτους σχετική διαδικασία βεβαίωσης και ρύθμισης οφειλών και αρκετοί έσπευσαν να δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά και να ενταχτούν σε ρύθμιση προκειμένου να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με τις ρυθμίσεις που γινόταν μέχρι σήμερα οι δημότες είχαν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα πρόστιμα, όμως, πλήρωναν τη διαφορά των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε προχθές δεν θα καταβάλλονται ούτε τέλη ούτε προσαυξήσεις ούτε πρόστιμα ούτε η διαφορά των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε ότι «χαμένοι» βγήκαν οι δημότες που ανταποκρίθηκαν στις μέχρι τώρα ρυθμίσεις του δήμου, καθώς πλήρωσαν για τα αδήλωτα τετραγωνικά τους.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήρθε σε κακή στιγμή λέει μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, τονίζοντας πως αν και η διάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για δήμους και ιδιοκτήτες ακινήτων εν τούτοις η χρονική στιγμή που αυτή ψηφίστηκε δεν ήταν καλή, σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη άλλη ρύθμιση.

«Μέχρι τώρα καλούσαμε τους πολίτες να έρθουν στην οικονομική υπηρεσία να δηλώσουν τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα και να πληρώνουν μόνο τα τέλη από το 2009. Στον Δήμο Ρεθύμνου με τη διαδικασία της εξακρίβωσης και του έλεγχου που ξεκίνησε από το 2016 μέχρι και το 2019 έχουμε προσθέσει 400.000 τ.μ. επιφάνειας και οι ιδιοκτήτες τους εντάχτηκαν στις δυο ρυθμίσεις που προηγήθηκαν το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Και μέχρι 31 Δεκεμβρίου τρέχει η σχετική ρύθμιση για οφειλές. Ως ρύθμιση είναι εξαιρετική για τους πολίτες, οι οποίοι γλιτώνουν τα πρόστιμα αρκεί βέβαια να έρθουν πλέον να δηλώσουν τα μέχρι σήμερα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους, όμως ηρθει σε μια πολύ κακή στιγμή. Τρέχει ήδη μια ρύθμιση άλλη, η οποία καλεί τον κόσμο να ρυθμίσει και να πληρώσει και πριν ολοκληρωθεί η ρύθμιση αυτή χαρίζουν τα χρήματα σε όσους δεν ήταν συνεπείς. Από ‘κει και πέρα εμάς σαν δήμο, μας ενδιαφέρει φυσικά να έρθουν στο σύνολό τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων και να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους, διότι όσα περισσότερα δηλωθούν τόσο περισσότερα θα είναι τα έσοδα καθαριότητας άρα αυτόματα θα οδηγηθούμε σε νέα μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε, το άρθρο 51 (παράγραφος 2) απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που έχουν δηλώσει λανθασμένα τετραγωνικά μέτρα στους δήμους όπου ανήκουν, από πρόστιμα και αναδρομικά. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβούν οι υπόχρεοι στους δήμους τους και να δηλώσουν τα σωστά στοιχεία, ώστε από το νέο έτος να πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Ο υπολογισμός των δημοτικών τελών θα γίνει από το νέο έτος με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και όχι με αυτά που είναι δηλωμένα τώρα στους δήμους που δεν είναι και τα αντιπροσωπευτικά. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας: τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο αλλά και κάθε είδους ακίνητα:

Κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η εξέλιξη αυτή εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να βοηθήσει όλους τους δήμους της χώρας που θα δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 145 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Η διάταξη που ψηφίστηκε χθες ορίζει ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020».

Με τη ρύθμιση αυτή, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά οποιοδήποτε ακίνητο: κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, και ιδιαίτερα όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα, να σπεύσουν να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους δήμους.