16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Νέα σύσκεψη σήμερα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάμεσα στον υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου και της αντιπροσωπείας αγροτών από την Κρήτη, η οποία αποτελείται από τέσσερις τεχνικούς συμβούλους συνεταιρισμών, ένας από κάθε νομό της Κρήτης αλλά και με τη συμμετοχή του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτου.

«Όπως είχαμε δεσμευθεί εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διάλογο θα φτάσουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κεδίκογλου.

Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, «κατατέθηκαν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους ανθρώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ» προσθέτοντας ότι θα τις επεξεργαστούν έως σήμερα το μεσημέρι όταν και θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση όλων των πλευρών.

Για μια «διευρυμένη συζήτηση» έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι από την πλευρά των αγροτών «αφορούσαν το κομμάτι της δομής του νέου θεσμικού πλαισίου της ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, οι περιοχές NATURA, οι διασταυρώσεις επιλεξιμότητας αγροτεμαχίων κ.α.».

«Συζητήσαμε και πήραμε σημείωμα από την αντιπροσωπεία των αγροτών προκειμένου να τα επεξεργαστούμε για να δώσουμε άμεσα λύσεις» είπε και επισήμανε «σήμερα προγραμματίζεται νέα σύσκεψη προκειμένου να δούμε ποια προβλήματα αποκαθίστανται άμεσα».

Λύσεις στα θέματα που τους αφορούν και είναι μεταξύ άλλων το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν από τους δασικούς χάρτες και από την ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε δεκτό το αίτημά τους για τη «πραγματοποίηση διασταυρωτικών ελέγχων σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σε όσα αγροτεμάχια, άνω των 100 στρεμμάτων, έχουν νοικιαστεί και έχει δοθεί εθνικό απόθεμα, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει εμείς ως σύνδεσμος στο γραφείο του υφυπουργού και στην εισαγγελία Καστοριάς είναι συντριπτικά και δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι παίρνουν παράνομα επιδοτήσεις».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο «στο θέμα των περιοχών Natura μπορούν να γίνουν κάποιες τεχνικές διορθώσεις, καθώς άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν μέσα σε αυτούς τους χώρους για χρόνια, με τη νέα ΚΥΑ βρίσκονται εκτός».

Συνάντηση Α. Ξανθού με κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου

Ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε στο Ρέθυμνο με τον κ. Γιώργο Βενιεράκη, πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου και τον κ. Γιώργο Στιρλιγκά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των κτηνοτρόφων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης, συντονιστής της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο κ. Γιώργος Βλαστός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στον κ. Α. Ξανθό τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νομού Ρεθύμνου, με τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, τα καύσιμα, τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, με την αναστάτωση που έφερε η πρόσφατη ΚΥΑ και η σημαντική μείωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης κατά 63 εκατ. ευρώ, καθώς και με τη συνεχιζόμενη βεβαιότητα για την υπόθεση των δασικών χαρτών.

Ο κ. Α. Ξανθός εξέφρασε την συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και επεσήμανε ότι σε μια χρονική συγκυρία που η ακρίβεια υπονομεύει το αγροτικό εισόδημα, είναι απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει αιφνίδια και άδικα το αγροτικό εισόδημα, χωρίς διαφάνεια και συγκεκριμένα κριτήρια ελέγχου.

Ο κ. Α. Ξανθός πρόσθεσε ότι η αδυναμία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για στοχευμένους ελέγχους δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την οριζόντιες περικοπές κοινοτικών επιδοτήσεων, που αποτελούν αναγκαίο «εργαλείο» επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας και ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη απραξία στην επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες και οι περιορισμοί στην ένταξη παραγωγών σε προγράμματα νέων αγροτών, αναγκαστικά επιτείνουν τις δυσκολίες και την ανασφάλεια των ανθρώπων της υπαίθρου.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Α. Ξανθός, έχει αποτύχει στη συνολική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Και ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας και προτεραιότητα στη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου, στη δίκαιη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Ερώτηση Μ. Συντυχάκη στη βουλή

Στα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων αναφέρεται με ερώτηση του στη βουλή ο βουλευτής Μανόλης Συντυχάκης.

Ειδικότερα αναφέρει: «Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, σε πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ειδικότερα τα δίκαια αιτήματά τους αφορούν το κόστος παραγωγής που ανεβαίνει από τις τιμές των ζωοτροφών που έχουν εκτιναχθεί, από το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ, κ.τλ. Το εισόδημά των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων μειώνεται συνεχώς, με τις τιμές παραγωγού να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την επιβίωσή τους. Επιπλέον, κινητοποιούνται για τις ζημιές που δεν αποζημιώνονται, καθώς και για τα προβλήματα που τους δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση, αλλά και εξισωτική αποζημίωση) με την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές, κ.α., ενώ ιδιαίτερα βαριές είναι οι επιπτώσεις σε νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο χωρίς άλλες διατυπώσεις, δίνοντάς τους κάποια ανάσα, επιβάλλει άγριο τσεκούρωμα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμά τους, στο ίδιο μονοπάτι των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

– Τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι ίδιοι και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για: μείωση κόστους παραγωγής, στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους, έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας.

– Την επίλυση με ευθύνη του κράτους των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων».