24 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Νέα 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο

Νέα 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου, προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στην βουλή την Πέμπτη, το οποίο χαρακτηρίζει αντεργατικό και αντιλαϊκό.

Στην απεργία συμμετέχει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση – πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

 1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.
 3. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.
 4. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων.
 5. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Και στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι: «Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και δεν θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και το Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε μαζικά έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας για την Τετάρτη 16 Ιούνη ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

Όλες και όλοι μαζί δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 16ης Ιουνίου και στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 11:30 πμ για να βροντοφωνάξουμε:

 • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
 • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
 • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
 • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας».

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ αύριο, στις 12 το μεσημέρι επίσης στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕΡ και το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων που σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Η πετυχημένη απεργία στις 10 Ιούνη, καθώς και τα ογκώδη συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, έδωσαν «ανάσα» αισιοδοξίας και δύναμη για την αναγκαία κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

Η μαζική μας συμμετοχή των εργαζομένων απέδειξαν στην πράξη ότι όλα τα ψευτοεπιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτών δεν ευσταθούν.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να αποσυρθεί γιατί δεν διορθώνεται, καθώς παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας και στον αέρα την ζωή κάθε λαϊκής οικογένειας. Η κυβέρνηση εμφανίζει ως «πρόοδο» την αύξηση του χρόνου εργασίας, όταν στη σημερινή εποχή, με το τεράστιο άλμα στη τεχνολογία και την παραγωγικότητα, το προοδευτικό θα ήταν να μειώνεται ο χρόνος εργασίας και να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους, με σύγχρονους όρους αμοιβής και δικαιώματα. Προοδευτικό δεν είναι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλείας του προηγούμενου αιώνα για να κερδίζουν περισσότερα οι λίγοι.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε.

 • Να μην ψηφιστεί και να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά, καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή αργία και δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να μας απασχολούν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
 • Να καταργηθούν όλοι οι μέχρι τώρα νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν μέσα στην Πανδημία.
 • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία και να υποστηριχτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 • Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στα αντεργατικά σχέδια που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία, βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων με την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.α.) που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ».