18 °C Rethymno, GR
22/05/2022

Νέες υπουργικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του δημοτικού πάρκινγκ και του ειδικού σχολείου Ρεθύμνου

Νέες υπουργικές δεσμεύσεις έλαβε χθες κατά τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, για την ένταξη των δυο μεγάλων για τον δήμο έργα, του υπόγειου παρκινγκ και το ειδικό σχολείο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι φάκελοι και των δυο έργων βρίσκονται εδώ και μήνες στο αρμόδιο γραφείο και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη εκφράσει κατά την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο, τη θετική του ανταπόκριση στη χρηματοδότη των δυο έργων. Χθες στη διάρκεια της συνάντησης των δυο, παρουσία και της διευθύντριας του γραφείου του υπουργού κ. Γκόγκου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, ο υπουργός του ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα υπογράψει την ένταξη του έργου κατασκευής του υπουργείου πάρκινγκ στους Τέσσερις Μάρτυρες και λίγους μήνες αργότερα θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ, στο οποίο έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν οι δομές ειδικής αγωγής του νομού Ρεθύμνης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του πάρκινγκ έχει – συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ και ο βασικός στόχος του είναι η απόδοση μεγάλου ελεύθερου χώρου προς χρήση στην πόλη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Με βάση την μελέτη του έργου, προτείνονται η πλήρης υπογειοποίηση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων σε 2 ορόφους 400 συνολικά θέσεων, ενώ ο ελεύθερος χώρος στην οροφή θα διαμορφωθεί στο μεγαλύτερό του τμήμα σε θεματικό πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση, σχετικό με την ιστορία του χώρου και της πόλης. Παράλληλα προβλέπεται η ανέγερση ενός νέου κτιρίου, που θα στεγάσει τις υφιστάμενες χρήσεις του ΚΑΠΗ, των γραφείων του συλλόγου ΑΜΕΑ, των αποδυτηρίων και τις νέες χρήσεις που είναι: Χώρος συνάθροισης κοινού υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσια WC, περίπτερο και Info-Kiosk με πληροφοριακό ρόλο.

Παράλληλα, θετική είναι η εισήγηση του υπουργού και για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ, ώστε εκεί να στεγαστούν τα ειδικά σχολεία του νομού. Το έργο αυτό είναι εκτός του πλαφόν, καθώς καλύπτει τις ανάγκες όλων των δήμων του νομού του προγράμματος, ενώ κατατέθηκε στον άξονα που αφορά την «Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος δήμων» και ο ανάδοχος θα κάνει τόσο τη μελέτη όσο και την κατασκευή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο προϋπολογισμός του έργου, που αρχικά είχε προεκτιμηθεί στα 5.5-6 εκ. ευρώ, με την προσθήκη επιπλέον τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να φτάσει τα 9 εκ. ευρώ.

«Το θέμα είναι βέβαιο και τελειωμένο, καθώς ο υπουργός μου είπε ότι θα υπογράψει την ένταξη του έργου του δημοτικού παρκινγκ τον Μάρτιο και ακολούθως θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο. Παράλληλα μου υποσχέθηκε ότι στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης θα ενταχθεί και η χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του ειδικού σχολείου για να στεγαστούν εκεί τα ειδικά σχολεία» ανέφερε χαρακτηρίστηκα ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των δήμων και των ΔΕΥΑ

Παράλληλα, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία οδηγεί σε κατάρρευση τους ΟΤΑ και τις δημοτικές τους επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης, ο υπουργός του μετέφερε ότι εξετάζονται μέτρα ανακούφισης των δήμων και των ΔΕΥΑ. «Εξέθεσα στον υπουργό με πολύ αρνητικό τρόπο το μεγάλο ενεργειακό ζήτημα που παρουσιάζεται στους δήμους και ιδιαίτερα στις ΔΕΥΑ. Ο υπουργός μάλιστα συνομολόγησε ότι αυτά του τα έχω πει από το φθινόπωρο. Εκείνος ξέρω ότι εισηγήθηκε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Τώρα μου ανακοίνωσε ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να δουν πως μπορούν να απαλύνουν αυτό το τεράστιο κόστος. Με συγκεκριμένο τρόπο, με ειδικά τιμολόγια για τις ΔΕΥΑ που από τον Γενάρη παίρνουν το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, οπότε επιβαρύνονται κατά το ήμισυ, αλλά έχουν ήδη συσσωρευτεί πολύ μεγάλα ποσά και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών. Του εξήγησα ότι σε λίγο η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο. Όπως μου είπε έχει συστηθεί μια επιτροπή με την οποία θα προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις, μου υποσχέθηκε ότι θα με φωνάξουν και εμένα να πω τις απόψεις μου για να αντιμετωπιστεί το θέμα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.