18 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η Α.Α.Δ.Ε. ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ

Νέο σαφάρι ελέγχων σε «ύποπτα» Α.Φ.Μ. ξεκινά η Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…

 

Σ’ ένα νέο σαφάρι ελέγχων «ύποπτων» -για φοροδιαφυγή- Α.Φ.Μ. ετοιμάζονται προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι ελεγκτές της Εφορίας στο Ρέθυμνο, έπειτα από τις εντολές ελέγχου που έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό προέκυψε έπειτα από τις διασταυρώσεις στοιχείων που έκανε η υπηρεσία στα κεντρικά και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που διενήργησε σε συγκεκριμένα Α.Φ.Μ., τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα», καθώς θα ερευνηθεί εάν εμπίπτουν σε σοβαρά φορολογικά αδικήματα ή όχι.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται κυρίως περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την έκδοση φορολογικής ενημέρωσης, κληρονομιές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ εάν τελικά διαπιστωθούν αδικήματα, τότε το αμέσως επόμενο βήμα είναι η επιβολή των αντίστοιχων προστίμων στους παραβάτες φορολογούμενους, σύμφωνα με τα όσα είπε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα.

Παράλληλα όμως με τους νέους ελέγχους, τις τελευταίες ημέρες εστάλησαν και στην Εφορία Ρεθύμνου τα στοιχεία των φορολογουμένων που κατέθεσαν μεταξύ άλλων εκπρόθεσμα τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος αλλά και τις δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την επιβολή των αντίστοιχων προστίμων. «Για τον λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φροντίζουν να τακτοποιούν έγκαιρα τις οφειλές τους, προκειμένου να γλιτώνουν τα πρόστιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Βαρνάβα.

Ωστόσο, με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται και αυτή την περίοδο οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων που δεν έχουν ακόμα «νοικοκυρέψει» τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, με την προϊσταμένη της Εφορίας να καλεί τους πολίτες να σπεύδουν για να κάνουν ρυθμίσεις, ώστε τα χρέη τους να μην συσσωρεύονται.

«Παρατηρούμε για παράδειγμα ότι οι πολίτες προσπαθούν να ανταποκριθούν κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων που ορίζει ο νόμος. Μάλιστα βλέπουμε ότι ο κόσμος προσπαθεί και ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έχουν χαθεί οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Και αυτό κάτι σημαίνει, κάτι δείχνει. Πάντως, αυτό που δεν θα κουραστώ να παροτρύνω τους φορολογούμενους που έχουν ακόμα και μικρές οφειλές προς την Εφορία, είναι να κάνουν ρυθμίσεις διότι έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα και οι οφειλές τους δεν θα συσσωρεύονται επικίνδυνα. Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι εμείς -και εγώ προσωπικά- είμαστε στην διάθεσή τους για να τους βοηθήσουμε να βρουν λύσεις και να καταφέρουν να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, φυσικά πάντα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας», υπογράμμισε με έμφαση η Ελένη Βαρνάβα.

Εν τω μεταξύ, μπορεί ο Δεκέμβριος να είναι ο μήνας των εορτών και των δώρων, εντούτοις, οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανταποκριθούν στο φορολογικό τους ραντεβού και να μην αφήσουν πίσω τους οικονομικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου οι βασικότερες υποχρεώσεις που θα συμβάλλουν ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία είναι: η πληρωμή του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, τα τέλη κυκλοφορίας, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και οι τρέχουσες δόσεις των ρυθμίσεων που έχει κάνει κάθε φορολογούμενος.

 

Ξεκινά η καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων

Όπως έγινε γνωστό μόλις τις προηγούμενες ημέρες σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας μέσω σχετικής διάταξης που εξεδόθη από την Α.Α.Δ.Ε., στο εξής οι παλιές πινακίδες αυτοκινήτων που έχουν παραδοθεί από τους κατόχους τους στην Εφορία, θα καταστρέφονται με πρωτόκολλο καταστροφής. Αυτό θα ισχύσει από τις αρχές του 2020, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα σταλεί διευκρινιστικές οδηγίες ως προς τον χρόνο που θα πρέπει να διατηρούνται στις Δ.Ο.Υ. οι κατατεθειμένες πινακίδες των οχημάτων.

«Περιμένουμε να μας αποσταλούν οι σχετικές οδηγίες γι’ αυτή τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου χρόνου», ανέφερε η κα Βαρνάβα, ενώ ερωτηθείσα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Εφορία σχετικά με τους ρεθυμνιώτες φορολογούμενους που θέλουν να αποδεσμευτούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τόνισε πως η γενικότερη εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων παραδίδει τις πινακίδες των οχημάτων που έχει θέσει σε ακινησία, ενώ πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που σπεύδουν να τις πάρουν πίσω.

«Επειδή όμως ο Έλληνας πάντα λειτουργεί την τελευταία στιγμή, θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα κυρίως την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οπότε και θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα τι ακριβώς θα γίνει φέτος. Το σίγουρο πάντως είναι πως στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας μας υπάρχει ήδη ένα μεγάλο γραφείο το οποίο είναι γεμάτο πινακίδες, κατά συνέπεια κάτι θα πρέπει να γίνει και με αυτό το θέμα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Οι φετινοί στόχοι της Εφορίας Ρεθύμνου

Βελτιωμένοι ωστόσο αν και συνεχώς μεταβαλλόμενοι εμφανίζονται αυτό το διάστημα, στην εκπνοή του έτους, οι οικονομικοί δείκτες της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας αν και τα έσοδα ήταν αισθητά μειωμένα κυρίως μέχρι τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω του ότι οι περισσότεροι δήμοι του νομού είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών, εντούτοις από τον Αύγουστο και έπειτα παρατηρείται μια βελτιωμένη εικόνα.

«Θεωρώ ότι και φέτος θα καταφέρουμε σαν Εφορία να πιάσουμε τους στόχους που μας έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, δεν κρινόμαστε μόνο από την απόδοσή μας στην συγκέντρωση εσόδων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και από την ποιότητα των παροχών μας», κατέληξε μεταξύ άλλων η κα Βαρνάβα.

Σημειώνεται τέλος ότι η Εφορία Ρεθύμνου ήταν σε πολύ καλό επίπεδο πέρυσι, ενώ και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.