22 °C Rethymno, GR
17/09/2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

Νίκης Τρουλλινού «Ουρανός από στάχτη»

Το βιβλίο της Νίκης Τρουλλινού, με τίτλο «Ουρανός από στάχτη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 8:00 μ.μ. στο καφέ Κιμωλία, πλατεία 25ης Μαρτίου (παλιά πόλη Ρεθύμνου).

Για το βιβλίο θα συζητήσουν με την συγγραφέα ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και η Καίτη Ζαχείλα, ψυχολόγος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από τον ιό.

Το βιβλίο

Η Νίκη Τρουλλινού επανέρχεται στην μυθοπλασία μετά από το πετυχημένο ταξιδιωτικό της για την Μέση Ανατολή (2017). Το νέο της μυθιστόρημα είναι μικρό, όπως και το παλιότερο της «Μ’ ένα καφάσι μπύρες» (2010).

Ως προς το περιεχόμενο το «Ουρανός από στάχτη» συνεχίζει στο δρόμο που χάραξαν τα προηγούμενα βιβλία της. Η αναμέτρηση με τα αισθήματα συντριβής από τις χαμένες ελπίδες, η εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες και τα εσωτερικευμένα βιώματα με τις κοινωνικές συμβάσεις και την ανάγκη μας να δείξουμε ένα πρόσωπο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό, τα μυστικά που μας επιτρέπουν να υπάρξουμε, αλλά και η ανάγκη για ελεύθερη ανάσα που θα μας σώσει από τον πνιγμό.

Το κοινωνικό πολιτικό πλαίσιο είναι παντού παρόν στο κείμενο, ωστόσο έχει διευρυνθεί, αφού οι αναφορές είναι τώρα ευρωπαϊκές, αλλά η ουσία δεν αλλάζει, καθώς οι συμβιβασμοί, οι ιδεολογικές ήττες και παραχωρήσεις υπάρχουν, απλώς τώρα έχουν καταβληθεί με ακριβότερο τίμημα. Η συγγραφέας εμμένει στα θέματα του έρωτα, του θανάτου, της ματαίωσης. Η περιδιάβαση στους δρόμους του Ηρακλείου γίνεται για άλλη μια φορά αφορμή να δηλωθεί η συλλογική κατεδάφιση, όχι μόνο των σημαντικών κτηρίων της πόλης, αλλά της ίδιας της μνήμης. Η Τρουλλινού μπορεί να εφευρίσκει ιδέες παντού. Ένα ηφαίστειο εν δράσει στη βόρεια Ευρώπη είναι αρκετό να καταδείξει τη σκοτεινιά, τη θολούρα στον ουρανό της ηπείρου, άρα και την έλλειψη της δυνατότητας για μια καθαρή και ασφαλή πορεία. Διστακτικά κι ερωτηματικά μας προσγειώνει στη ζοφερή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τοποθετώντας μέσα της την απώλεια σκοπού της προσωπικής μας πορείας, συνυφαίνοντας μαζί το χάος που μας κυκλώνει από παντού.

Η συγγραφέας

Η Νίκη Τρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζει στο Ηράκλειο. Τα πατήματά της: μάχιμη δικηγορία και διδασκαλία, ραδιόφωνο, θέατρο, ποίηση, τουρισμός υπαίθρου.Συλλογές διηγημάτων, ταξιδιωτικά, μυθιστόρημα, θέατρο. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αραβικά.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«…Πολίτης της Ευρώπης με τις πολλές γλώσσες και τον παχυλό μισθό, ξεσφίγγεις τη γραβάτα όταν βγαίνεις το βράδυ από τη δουλειά, πόσο γνωστή η κίνηση· το κεφάλι γυρνάει δεξιά – αριστερά, πέρα δώθε, κίνηση που σηματοδοτεί την ανακούφιση της εξόδου από τα ιερά κτίρια της Επιτροπής, ή το σακίδιο στην πλάτη μετά τη γυμναστική, διασχίζεις αργά το πάρκο, επιστρέφεις σπίτι, ένα ουίσκι μαλτ στο ποτήρι, καθώς σε βλέπω από μακριά και είμαι σίγουρη ότι δεν κάνω λάθος σε καμιά λεπτομέρεια, δεν αγνοώ ούτε την ελάχιστη κίνησή σου, τρομάζω αλλά πρέπει να σε ρωτήσω: πού πάει Τηλέμαχε η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε;

  • Κοίτα, η μάνα σου διάβαζε τα γράμματα που ο Χαράλαμπος από την Πόμπια (αυτός που χάθηκε στις στοές της Μαρσινέλ στο Βέλγιο) έστελνε στην αγράμματη γυναίκα του, την Αρετή, που ήταν και καθαρίστρια στην τράπεζα του διευθυντή Δράκου Βυθούλκα και παραστάτης, η Αρετή, σε κάθε δυσκολία της κυρίας της. Έγραφε ο ανθρακωρύχος: «Θα γυρίσω, λίγα λεφτουδάκια να μαζέψω για το μπακάλικο που λέγαμε και θα γυρίσω, δεν θα ’ρθεις εσύ εδώ, θα κάνουμε παιδί που δεν θα γνωρίσει το χιόνι και τον γκρίζο ουρανό της βόρειας Ευρώπης. Έχουνε δρόμους και νοσοκομεία και σχολειά – θα κάνουμε κι εμείς. Και η Ευρώπη που γίνεται με τη δουλειά μας ακόμα πιο μεγάλη και σπουδαία…».

Διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου: Βιβλιοπωλείο «Το Πλαίσιο», Γερακάρη 104 τηλ. 2831026183.