26 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Νωρίτερα φέτος ξεκίνησε η δακοκτονία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης, που φέτος για πρώτη φορά ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι ήταν σε ισχύ τριετείς διαγωνισμοί και άρα οι εργολάβοι ήταν οι ίδιοι, ενώ έχουν αγοραστεί και τα απαραίτητα φάρμακα, ήδη μάλιστα στις βόρειες και τις νότιες παράλιες περιοχές του νομού ο πρώτος δολοματικός ψεκασμός έχει ολοκληρωθεί.

Χθες στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου με τους δυο εργολάβους, την διευθύντρια της Διεύθυσης Αγροτικής Οικονομίας και εκπροσώπους των πέντε δήμων του νομού συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος με την αντιπεριφερειάρχη να ζητά τη συνεργασία και τον συντονισμό των δήμων, ώστε εγκαίρως να ενημερώνουν τους κατοίκους για τις ημέρες των ψεκασμών, ώστε και οι παραγωγοί από την πλευρά τους να είναι έτοιμοι να συνεργάζονται είτε παρακολουθώντας τη διαδικασία είτε διευκολύνοντας τα συνεργεία δίδοντας την απαραίτητη πρόσβαση στις καλλιέργειές τους, όπως επεσήμανε η κα Λιονή από πλευράς περιφέρειας υπάρχει ετοιμότητα, ενώ στη διάθεση των υπηρεσιών βρίσκονται και οι νέες τεχνολογίες, καθώς υπάρχουν GPS, τα οποία παρακολουθούν ηλεκτρονικά τις διαδρομές των τρακτέρ και τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν. Όταν αυτή δεν γίνεται σωστά, τότε επιβάλλονται πρόστιμα όπως έγινε και πέρυσι, τα οποία όπως ανέφερε κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 2000 ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσει της η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ανέφερε: «Φέτος είναι από τις σπάνιες χρονιές που ξεκίνησε τόσο νωρίς το πρόγραμμα της δακοκτονίας διότι υπήρχαν οι εργολάβοι και είχαμε προμηθευτεί εγκαίρως τα φάρμακα. Επομένως από πλευράς περιφέρειας είμαστε πανέτοιμοι και ξεκινήσαμε πάρα πολύ γρήγορα για να πιάσουμε το δάκο στη γέννησή του. Κάναμε μια σύσκεψη σε συνεργασία με τους δυο εργολάβους και εκπρόσωπους των δήμων, αρμοδίους του πρωτογενή τομέα και δόθηκε το μήνυμα αυστηρών ελέγχων της διαδικασίας της δακοκτονίας. Σαν περιφέρεια θέλουμε όμως και τη βοήθεια των δήμων για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Θα πρέπει ο κάθε τοπικός σύμβουλος να ενημερώνει τους κατοίκους του χωριού του για την πραγματοποίηση της δακοκτονίας, ώστε αφενός να επιβλέπουν τους ψεκασμούς αλλά κυρίως να ανοίγουν τα χωράφια και τα κτήματά τους, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν εγκαταλελειμμένα χωράφια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει το τρακτέρ μέσα και να μη γίνεται σωστός ψεκασμός. Μέσα από καλή και συντονισμένη συνεργασία θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, γιατί υπάρχουν τα φάρμακα, υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν εργολάβοι, υπάρχουν και gps, άρα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις. Αυτό που απομένει είναι οι παραγωγοί να είναι αρωγοί και συνεργάτες των συνεργείων, να ανοίγουν τα κτήματά τους και να αν κάτι δεν γίνεται σωστά να παρεμβαίνει η υπηρεσία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης υπάρχει επιβολή προστίμου σε συνεργεία που δεν τηρούν το πρόγραμμα του ψεκασμού, όπως έχει ήδη συμβεί».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Ροδινός, γεωπόνος, υπεύθυνος δακοκτονίας της εταιρίας που έχει αναλάβει την δακοκτονία στον Δήμο Ρεθύμνου, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και Δήμο Αμαρίου, τόνισε: «το πρόγραμμα της δακοκτονίας ξεκίνησε και για πρώτη φορά στα χρονικά, δόθηκε εντολή ψεκασμού στα τέλη Μαΐου και ήδη έχει ολοκληρωθεί στις βόρειες παραλιακές και νότιες παραλιακές περιοχές του νομού μας. Η συλλογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς είναι μια οικολογική διαδικασία που μας βοήθα τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας που είναι ο δάκος. Είναι συλλογική και πρέπει να είναι συλλογική, γιατί ο δάκος ως έντομο πολλαπλασιάζεται τόσο συχνά και τόσο πολύ που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι αργά να αντιμετωπιστεί όταν το πρόβλημα διευρυνθεί πολύ. Για τον λόγο αυτό τα συνεργεία της δακοκτονίας και οι ίδιοι παραγωγοί που βοηθούν με τον τρόπο τους τα συνεργεία να κάνουν τη δουλεία τους αλλά και οι τοπικές κοινωνίες που ελέγχουν τα συνεργεία βοηθούν να διατηρηθεί ο δακοπληθυσμός σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην υπάρχει ζημιά σε υψηλό ποσοστό έτσι ώστε αν ο καιρός βοηθήσει να μη χρειαστεί επιβάρυνση του ίδιου του παραγωγού και του ελαιολάδου, κατ’ επέκταση με ψεκασμούς και χημικά για να παραχθεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο είτε με παρέμβαση επαγγελματιών παραγωγών με μεγάλες καλλιέργειες να πετύχουν με ελάχιστο κόστος το παραγόμενο προϊόν. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται συνήθως είναι είτε ένα συνεργείο από την δική μας την πλευρά να μη κάνει καλά τα δουλειά του, θέμα για το οποίο υπάρχει πλέον έλεγχος είτε δια ζώσης είτε με gps, τα οποία παρακολουθούν ηλεκτρονικά τη διαδικασία και ταυτόχρονα το άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι εγκαταλελειμμένοι αγροί από ιδιοκτήτες που δεν μένουν εδώ και αποτελούν εστία μόλυνσης για όλη την τοπική κοινωνία. Η έκκλησή μας είναι να υπάρχει συνεργασία των καλλιεργητών με τα συνεργεία, μαζική συμμετοχή στην διαδικασία καταπολέμησης».