@import url(https://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
@import url(https://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι δεν εφημερεύουν πλέον των ωρών που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν. Οι γιατροί που βρεθήκαν στην παρέλαση, αναρτώντας σχετικό πανό, διαμαρτύρονται για τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, που όπως λένε θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και την εξυπηρέτηση των ασθενών και ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να λάβει έκτακτα μέτρα και να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, το λουκέτο είναι προ των πυλών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγνώρισε το πρόβλημα και παραδέχτηκε ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Σημείωσε ωστόσο ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν, ενώ κάλεσε γιατρούς και διοίκηση αυτή την δύσκολη περίοδο να δώσουν τη δική τους μάχη, ώστε όπως είπε να μπορέσει το δημόσιο σύστημα υγείας να σταθεί στα πόδια του. Τόνισε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ξεκαθάρισε πως συλλογικά θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Ξανθός τόνισε: «Το σύστημα υγείας έχει τεράστια προβλήματα και το ξέρουμε. Είμαστε άνθρωποι της δημόσιας περίθαλψης, έχουμε υπηρετήσει για χρόνια και έχουμε αγωνιστεί για να σταθεί στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας. Όντως υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης, είναι σωρευτικές οι ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα και των εργαζομένων αλλά και των ασθενών. Προσπαθούμε με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες από αυτά τα κενά του συστήματος υγείας. Αυτό δυστυχώς δεν δημιουργεί πολύ γρήγορα αισθητή βελτίωση στις υπηρεσίες. Μας ενδιαφέρει βεβαίως να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο λουκέτου είτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου είτε σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Νομίζω, ότι πραγματικά οι δυνάμεις που αγωνιούν και αγωνίζονται χρόνια για τη δημόσια περίθαλψη, σήμερα πρέπει με μεγάλη ωριμότητα να δώσουν μια μάχη για να κρατηθεί όρθια η υγεία των πολιτών σε μια περίοδο φτωχοποίησης, σε μια περίοδο υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το δημόσιο σύστημα υγείας όσο γίνεται ποιο προσβάσιμο στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Υπάρχουν δρομολογημένες διαδικασίες ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και όσον αφορά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όσον αφορά την αυξημένη χρηματοδότηση για την αύξηση του ορίου δαπανών».
«Παρά τις δυσκολίες μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη»
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην απογύμνωση του Νοσοκομείου από ειδικευόμενους γιατρούς, τονίζοντας ότι είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να μεταβληθεί με μαγικό ραβδί, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με συλλογική προσπάθεια και εντός των δημοσιονομικών περιορισμών και τα όσα προβλέπει η συμφωνία θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση: «Το μεγάλο πρόβλημα των νέων γιατρών είναι ότι δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα μεταναστευτικό, νέων επιστημόνων και ιδιαίτερα γιατρών, τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει αδειάσει τις λίστες των ειδικευομένων και έχει δημιουργήσει τεράστια κενά σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία. Δυστυχώς η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με άμεσα μέτρα, διότι πρέπει να πείσουμε τους νέους γιατρούς ότι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές επαγγελματικό μέλλον στη χώρα μας, να μείνουν εδώ και να παλέψουν στα δημόσια νοσοκομεία με αντίξοες συνθήκες, με προβλήματα εργασιακών πιέσεων, με χαμηλούς μισθούς. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να την μεταβάλλουμε με ένα μαγικό ραβδί. Υπάρχουν δυσκολίες συγκεκριμένες και γνωστές, υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, όμως, πιστεύουμε ότι ακόμα και μέσα στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, μπορούμε να δώσουμε μια πραγματική προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με πρωτοβουλία του υπουργείου, ώστε με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ ο κ. Ξανθός ανέφερε πως προχωρούν οι προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν λόγω κρίσεων επί σειρά ετών τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για αυτά τα θέματα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, καθώς προχθές με τη δική μας παρότρυνση ήρθε ο υποδιοικητής της ΥΠΕ, ο οποίος είχε συνάντηση με γιατρούς, με τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου, με το Σωματείο Ειδικευόμενων Γιατρών και γίνεται μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις αξιοποιώντας αυτό το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Δεν έχει το υπουργείο δεξαμενή με γιατρούς, με τους οποίους να καλύψει τα κενά άμεσα. Προσπαθούμε να τρέξουμε διαδικασίες προσλήψεων από παλιές κρίσεις και ήδη έχουν τοποθετηθεί 437 επικουρικοί μέσα στο 2015, έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες μόνιμοι γιατροί του Ε.Σ.Υ. από παλιές κρίσεις που «ξεπάγωσαν». Ενισχύουμε τα νοσοκομεία με προσλήψεις των οποίων οι προκηρύξεις έχουν ολοκληρωθεί μέσω ΑΣΕΠ τις προηγούμενες ημέρες. Κάνουμε ότι μπορούμε πραγματικά, γιατί πάνω από όλα βάζουμε τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της δημόσιας περίθαλψης. Θα είμαστε σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ήμασταν και εμείς οργανικό μέρος αυτού του Νοσοκομείου, ξέρουμε τις αγωνίες του και τις ανάγκες του, σεβόμαστε την κοινωνική διαμαρτυρία. Δεν έχουμε αλλεργία απέναντι στις κινητοποιήσεις και στις διαδηλώσεις τις θεμιτές των πολιτών. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον αγώνα της κοινωνίας, για να καταφέρουμε σε σύντομο διάστημα να υπάρξει μια αισθητή ανακούφιση».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων θα αναδείξει το θέμα και ερωτώμενος σχετικά σε δηλώσεις του είπε: «Έχω ήδη αναλάβει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και θα αναλάβω και το επόμενο διάστημα και άλλες. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε στενότητα οικονομική αλλά αυτή η κατάσταση των τελευταίων εννέα μηνών είναι πρωτόγνωρη και νομίζω ότι όλη η κοινωνία θα πρέπει να συμπαρασταθεί στον αγώνα που κάνουν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Νοσοκομείου προκειμένου να έχουμε υπηρεσίες ιατρικές που χρειάζεται ο τόπος».
Σε ασφυξία το νοσοκομείο
Από την πλευρά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί εμμένουν στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνει το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο. Ο Ανέστης Κατσιαβός ειδικευόμενος παθολόγος Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ανέφερε: «Τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία του και να μένει ανοιχτό όλες τις μέρες του μήνα, αναγκαζόμαστε να εφημερεύουμε υπερβαίνοντας τα όρια ασφάλειας, όπως αυτά ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα και την εθνική νομοθεσία. Επίσης εξαιτίας της υποστελέχωσης πάρα πολλές εφημερίες είναι ακάλυπτες από βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν κάποια συγκεκριμένα περιστατικά και να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι περίπου τις μισές μέρες του μήνα δεν εφημερεύει ειδικός γιατρός στο ΤΕΠ, με αποτέλεσμα να κρατάμε την εφημερία ουσιαστικά μόνοι μας οι ειδικευόμενοι με την συνεπικουρία των ειδικών από τις κλινικές. Όλο αυτόν τον καιρό δεχόμαστε αυτή την κατάσταση, αντιλαμβανόμενοι την αξία που έχει το κοινωνικό αγαθό, που ονομάζεται δημόσια υγεία και την ανάγκη να παραμείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό κάνοντας υπομονή προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η κατάσταση χειροτερεύει, διότι όποιος τελειώνει τη θητεία του δεν αναπληρώνεται. Δεν υπάρχουν άτομα στις λίστες νέων ειδικευόμενων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται και το αποτέλεσμα είναι ότι από τον μήνα Νοέμβριο να μην φτάνουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του Νοσοκομείο για να ‘ναι ανοιχτό όλες τις μέρες».
Από την πλευρά της η κυρία Μαρία Κουρούση, ειδικευόμενη γιατρός στην Παιδιατρική Κλινική είπε: «Θέλουμε να μπει ένα φρένο στην κατρακύλα. Όλοι εδώ και πολύ καιρό δουλεύουν πολύ πέραν από τις δυνάμεις τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι επισφαλής εργασία και για μας και για τους ασθενείς. Δεν μπορεί να συνεχίσει το Νοσοκομείο να λειτουργεί με τέτοιους ρυθμούς. Απαιτούμε να δοθούν άμεσες λύσεις».
Προκηρύχθηκαν 759 θέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία
Προκηρύχθηκαν χθες, οι υπόλοιπες 759 θέσεις τακτικού προσωπικού ΤΕ και ΔΕ για τη στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας. Είχε προηγηθεί στις 16 Οκτωβρίου η προκήρυξη 226 θέσεων ΠΕ και ΥΕ. «Ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης για την πρώτη δέσμη προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό μετά από έξι χρόνια. Το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων, οι οποίες θα αφορούν σε μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των Νοσοκομείων της χώρας, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης αλλά και την στήριξη των εργαζόμενων, που όλα αυτά τα χρόνια υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.