10 °C Rethymno, GR
31/01/2023

ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου

Ικανοποιητικός φέτος ο αριθμός του προσωπικού στις έξι κρατικές δομές

Περιορισμένο αριθμών αιτήσεων, μεγαλύτερη δυναμικότητα κυρίως στα βρέφη και ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν σήμερα την εικόνα που επικρατεί στους έξι παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων για μία θέση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και το ενδιαφέρον παραμένει μειωμένο, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαΐου.
Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου δείχνουν ότι φέτος ολοένα και λιγότερα θα είναι τα νήπια, αλλά και τα βρέφη που θα μείνουν εκτός δομών, καθώς αφενός αυξήθηκε η δυναμικότητα των βρεφονηπιακών σταθμών και αφετέρου θα υπάρξουν επιπλέον θέσεις για τα νήπια λόγω της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας του δήμου, Γιώργος Μοτάκης, ανέφερε ότι από φέτος θα λειτουργήσει ένα ακόμα βρεφικό τμήμα στις εγκαταστάσεις του Β’ παιδικού σταθμού που βρίσκεται πλησίον του μουσικού σχολείου. «Ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός -είπε- είναι δυναμικότητας 25 βρεφών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν φέτος να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα με τα βρέφη που θα μείνουν εκτός δομών».
Συνολικά σήμερα η δυναμικότητα των έξι δημοτικών παιδικών σταθμών είναι 300 νηπίων, ηλικίας από 25, έως 4 ετών. Μάλιστα από τους έξι παιδικούς σταθμούς, στους τέσσερις λειτουργούν και βρεφικά τμήματα, δυναμικότητας σχεδόν 70 βρεφών. Συγκεκριμένα, στον παιδικό των Μισσιρίων θα φιλοξενηθούν 20 βρέφη, στον παιδικό που βρίσκεται κοντά στο μουσικό σχολείο θα φιλοξενηθούν 25, στον παιδικό της Λούτρας 8 και στον παιδικό του Μασταμπά άλλα 16, ενώ οι παιδικοί σταθμοί σε Ατσιπόπουλο και Επισκοπή, δεν δύναται ακόμα να φιλοξενήσουν βρέφη ηλικίας από 18 μηνών έως και 2,5 ετών.
Ικανοποίηση όμως επικρατεί και για το γεγονός ότι φέτος το προσωπικό που στελεχώνει τις εν λόγω δομές είναι σχετικά αυξημένο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοτάκης, δεκαοκτώ άτομα είναι σήμερα το μόνιμο προσωπικό των δομών και άλλα πενήντα μέσω ΕΣΠΑ.
«Θα πρέπει επίσης να πω στους ενδιαφερόμενους ότι καλό είναι να μην αμελήσουν να υποβάλλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους, διότι εκτιμώ ότι όλοι θα σπεύσουν περίπου το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Το ίδιο έγκαιρα όμως, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και όταν θα «ανοίξει» το σύστημα για το ΕΣΠΑ, γύρω στα τέλη Ιουνίου, το πολύ αρχές Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλλει νωρίτερα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ώστε να μην υπάρξουν κενά στις αιτήσεις τους. Σε γενικές γραμμές πάντως, πιστεύω ότι φέτος θα πάμε αρκετά καλά, καθώς εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό παιδιών που θα μείνουν εκτός των κρατικών δομών», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μοτάκης.
Η διαδικασία
Η υποβολή των αιτήσεων για τις εγγραφές και τις επανεγγραφές των νηπίων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ρεθύμνου, υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 31 Μαΐου. Μάλιστα όπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία, η υποβολή γίνεται στην ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνου, www.rethymno.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι απευθείας θα λαμβάνουν γνώση της μοριοδότησής τους. Η αίτηση γίνεται στο όνομα της μητέρας ή του πατέρα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας.
Επίσης, όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται στον παιδικό ή στον βρεφονηπιακό σταθμό της πρώτης τους επιλογής ή στα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. επί της οδού Ζυμβρακάκη 12, ώστε με την βοήθεια των αρμοδίων υπαλλήλων, να συμπληρώνονται ορθά οι αιτήσεις τους.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις επανεγγραφής υπάγονται στο σύστημα μοριοδότησης και συνεπώς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα μοριοδοτούνται όπως μοριοδοτούνται και οι αιτήσεις εγγραφής.
Επιπλέον, οι εκπρόθεσμες αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εκκρεμούν εμπρόθεσμες αιτήσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στους δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, θα φιλοξενηθούν βρέφη γεννημένα από 01.04.2017 έως 30.03.2018 και νήπια γεννημένα από 01.01.2016 έως 30.03.2017. Επισημαίνεται ότι το 80% της δυναμικότητας των θέσεων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Ν.Π.Δ.Δ. θα δοθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».