30 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΚ

Ξεκίνησε η άρδευση των πρώτων εκτάσεων με νερό από το Φράγμα των Ποταμών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου έργου που αφορά στην άρδευση των περιοχών του ανατολικού Ρεθύμνου. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις καταγράφονται το έργο εξελίσσεται και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πενήντα συνδέσεις και εκκρεμούν ακόμα 150 αιτήσεις σύνδεσης κατοίκων με το νέο δίκτυο για να αρδεύονται με νερό από το Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου. Αύτη την περίοδο, όπως ανέφερε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής μιας δεξαμενής στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής προκείμενου να αρδεύεται η περιοχή του Άδελε. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα υπάρξει διακοπή νερού στην περιοχή αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη. Αντίστοιχες δεξαμενές θα γίνουν και σε άλλα σημεία, ενώ ακολούθως το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του κεντρικού αγωγού που θα ξεκινά από την Πηγή και θα φτάνει μέχρι και τον Πρίνο.

Πρόκειται για έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» που έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.

Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το έργο που θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί προς χρήση τον Αύγουστο του 2022 ανέφερε:

«Ουσιαστικά μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι που αφορά στα δίκτυα, όπου έχει γίνει η σύνδεση και παρέχεται νερό στους καταναλωτές στην περιοχή Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό, Αλμπάν Μετόχι και Μισίρια. Αυτές οι περιοχές παίρνουν τώρα νερό από το Φράγμα των Ποταμών για να αρδεύουν τις εκτάσεις τους. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 50 συνδέσεις και σταδιακά συνδέουμε περισσότερους καταναλωτές. Στη συνέχεια έχει ετοιμαστεί ο χώρος για την κατασκευή μιας δεξαμενής στο Γιαννούδι, η οποία δεξαμενή θα συγκεντρώνει το νερό για να το παρέχει στα ψηλά σημεία του Γιαννουδίου. Αυτή την περίοδο δουλεύουμε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπου θα γίνει μια σύνδεση για την άρδευση της περιοχής του Άδελε και για το λόγο αυτό την Τετάρτη και την Πέμπτη η περιοχή δεν θα έχει νερό άρδευσης για να γίνει η οριστική σύνδεση. Μετά την Πηγη δουλεύουμε τα κομμάτια προς Λούτρα, όπου συνδέονται με δεξαμενές και δίκτυα της ΔΕΥΑΡ και μετά θα γίνει ο κεντρικός αγωγός που ξεκινά από την Πηγή και θα καταλήξει στον Πρίνο» και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα έργο προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ, με το οποίο θα εξασφαλίσουμε την άρδευση επιπλέον 14.000 στρεμμάτων στην περιοχή του κάμπου και του δήμου Ρεθύμνης και θα έχει έμμεση ωφέλεια και για την ύδρευση, διότι ένα κομμάτι καταναλωτών χρησιμοποίει σήμερα νερό ύδρευσης για να αρδεύει. Αυτό το νερό τώρα θα εξοικονομηθεί».

Παραμένει σε εκκρεμότητα το έργο του διυλιστηρίου του Γιαννουδίου

Εν τω μεταξύ παραμένει σε εκκρεμότητα του μεγάλο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, που αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας. Εδώ και δυο χρόνια περίπου μετά την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω ένστασης που κατατέθηκε και τις επιπλέον μελέτες που απαιτήθηκαν εξασφαλίστηκε συμπληρωματικό κονδύλιο από την Περιφέρεια Κρήτης, ύψους 2 εκ. ευρώ, που μαζί με τα 20 εκ. ευρώ, που είχαν διατεθεί από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» ανέβασαν το κόστος στα 22 εκ. ευρώ. Πλέον απαιτήθηκε η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΑΚ και της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία προϋποθέτει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μπορέσει το έργο να δημοπρατηθεί. Από πλευράς ΟΑΚ έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. η προγραμματική, εκκρεμεί να γίνει το ίδιο και από την περιφέρεια για να αποσταλεί στην συνέχεια στο Εκλεκτικό και να τρέξουν οι διαδικασίες.

Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.