23 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΝΕΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου οργανισμού λειτουργίας του Δήμου Ρεθύμνου

-Τις επόμενες μέρες η τοποθέτηση διευθυντών, τμηματαρχών

Τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά η υλοποίηση του νέου οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου Ρεθύμνου. Ο νέος οργανισμός έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ και οι διαδικασίες προχωρούν, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο γραμματέας του Δήμου, Μαρίνος Ρουσσιάς. Ήδη, όπως είπε αναφορικά με την συγκρότηση των νέων διευθύνσεων, που θα είναι 9 στον αριθμό, τις προσέχεις ημέρες ο δήμαρχος θα τοποθετήσει προσωπικούς διευθυντές με κριτήριο την αρχαιότητα και μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δυο νομικών προσώπων -ΚΕΔΗΡ και Νομικό Πρόσωπο Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας, θα προκύψουν με βάση τις κρίσεις που θα γίνουν από ειδική επιτροπή οι διευθυντές που θα συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών, οι νέοι διευθυντές και τμηματάρχες.

Εκ του νόμου πρέπει να οριστούν διευθυντές στις διευθύνσεις. Επειδή δεν έχουν γίνει οι κρίσεις και δεν υπάρχει επιτροπή, δεν έχει γίνει ακόμα κατάργηση – συγχώνευση των νομικών προσώπων, έτσι ώστε όλοι οι υπάλληλοι να έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα, ο νόμος ορίζει ότι μέχρι τότε λοιπόν μπαίνουν αναπληρωτές διευθυντές και αναπληρωτές τμηματάρχες οι οποίοι είναι αρχαιότεροι. Όταν συσταθεί η επιτροπή του ΥΠΕΣ θα συλλέξει τις υποψηφιότητες για την θέση των διευθυντών σε πρώτη φάση και στη συνέχεια των τμηματαρχών και θα τους κάνει πέρα από τα τυπικά προσόντα και θα αποφασίσει, με βαθμολογία βέβαια, ποιοι από αυτούς θα γίνουν διευθυντές και ποιοι τμηματάρχες, όταν θα γίνει η συγχώνευση όμως των νομικών προσώπων να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και να προχωρήσει η διαδικασία, εξήγησε ο γραμματέας του δήμου Μαρίνος Ρουσσιάς.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση ο ένας οργανισμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι στον νέο οργανισμό του Δήμου Ρεθύμνου προβλέπεται κατάργηση της ΚΕΔΗΡ και του Νομικού Προσώπου Μουσικής Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής που πλέον οι υπηρεσίες των Νομικών προσώπων θα υπάγονται στην Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και τη διεύθυνση Πολιτισμού – Μουσικής Παιδείας – Τουρισμού – Αθλητισμού.

Η εξέλιξη αυτή σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπου υπήρχαν πολλές και διάσπαρτες υπηρεσίες, θα προσφέρει καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, αφού θα περιοριστούν σε μια Διεύθυνση, η οποία και θα έχει τον συντονισμό τους. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί και αυτοτελές τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας.

Στον νέο οργανισμό περιλαμβάνονται συνολικά εννέα διευθύνσεις, με νέες τις διευθύνσεις πολιτισμού αθλητισμού και τουρισμού και τη διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών, να αντικαθιστούν τα δύο νομικά πρόσωπα που θα καταργηθούν: την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Ρεθύμνου – ΚΕΔΗΡ αλλά και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Κοινωνική Πολιτική και Μουσικής Παιδείας δήμου Ρεθύμνου». Επιπλέον, μετά από τη διαβούλευση προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας μίας ακόμα διεύθυνσης «προγραμματισμού και πληροφορικής», που κρίθηκε κρίσιμη στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

«Ο δήμος και η δημοτική αρχή προσπάθησε να ενσωματώσει το όραμά της για την νέα περίοδο όσον αφορά τον Δήμο Ρεθύμνης να κάνει ένα νέο, αναπτυξιακό, χρηστικό και λειτουργικό δήμο, φιλικό προς τους δημότες με τις δυνατότητές του πλέον να μπορεί να ενσωματώνει νέα πράγματα, να μπορεί να ενσωματώνει τέλος πάντων νέες προκλήσεις τις εποχής και τον επόμενων ετών εν πάση περιπτώσει, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός σαφώς και πιο επαγγελματικός ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και πιο λειτουργικός εν γένει» ανέφερε ο κ. Ρουσσιάς.

Δημόσια πρόσκληση του δήμου για τη στελέχωση της δημοτικής αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο γραμματέας του Δήμου Μαρίνος Ρουσσιάς, ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα σε δημόσια πρόσκληση για την στελέχωση της δημοτικής αστυνομίας.

«Είναι σημαντικό για εμάς το υπουργείο να φέρει καινούρια φουρνιά των δημοτικών αστυνομικών, όπως γίνεται με τους αστυνόμους που τους παίρνει και τους εκπαιδεύει, αλλά επειδή η δημοτική αστυνομία για τον δήμο είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό την επανίδρυσε προχωράει με δημόσια προκήρυξη για μετάταξη υπηρετούντων δημοτικών αστυνομικών εν ενεργεία από άλλη δημοτική αστυνομία της χώρας, από δήμους δηλαδή που έχουν δημοτική αστυνομία και είναι ενεργή».

Γ. Μαρινάκης: Ο νέος οργανισμός είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες του Δήμου

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε πως ο νέος οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας του δήμου είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες του δήμου, ενώ, όπως πρόσθεσε, η ενοποίηση των κοινωνικών δράσεων θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να λειτουργούν ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Ο νέος οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας του δήμου προσαρμόζεται προς τις ανάγκες του δήμου και ταυτόχρονα προβλέπει καταστάσεις γι’ αυτό και ενσωματώνει τα νομικά πρόσωπα που υπάρχουν, δημιουργούμε δημοτική αστυνομία ξανά, αυξάνουμε και ενοποιούμε διευθύνσεις και ενοποιούμε τομείς που νομίζουμε ότι σήμερα είναι συναρμόδιοι, όπως είναι τα νομικά πρόσωπα και η ΚΕΔΗΡ. Έπρεπε αυτά να μπούνε σε μία ισχυρή διεύθυνση, η οποία δημιουργήθηκε. Είναι δεδομένη η υποστελέχωση των δήμων, είναι δεδομένη η πίεση που δέχεται από την κοινωνία, χωρίς να μπορεί να κάνει προσλήψεις και χωρίς να μπορεί να έχει άμεση ανταπόκριση και είναι φανερό ότι πρέπει να κάνουμε μια οικονομία κλίμακος και αυτή κάνουμε και σε προσωπικό αλλά και σε πόρους. Εμείς τον οργανισμό θα τον βάλουμε υπό την κατάσταση του σημερινού δήμου. Αμέσως θα τον εφαρμόσουμε, τις επόμενες μέρες, θα ορίσουμε τους διευθυντές, προϊσταμένους κλπ. και θα λειτουργήσει ο δήμος. Θα περιμένω όμως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και των νομικών προσώπων (συγχώνευση, κατάργηση) οπότε τότε θα γίνουν οι κρίσεις».

Οι 9 διευθύνσεις του δήμου Ρεθύμνου

Συνολικά ο δήμος Ρεθύμνου θα έχει εννέα διευθύνσεις, έναντι έξι που είχε ως σήμερα.

Οι διευθύνσεις είναι οι εξής: Στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών εντάσσονται το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Τμήμα Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης, το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού, το Τμήμα Πληροφορικής.

Στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, εντάσσονται το Τμήμα Προϋπολογισμού και Λογιστικής Παρακολούθησης, το Τμήμα Προσόδων και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, το Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας, το Τμήμα Εκκαθάρισης Δαπανών και Μισθοδοσίας, το Τμήμα Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικών και Αποθεμάτων.

Στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εντάσσονται το Τμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Τμήμα Μελετών, το Τμήμα Τεχνικών Έργων, το Τμήμα Κατασκευών και Συντήρησης.

Στη Διεύθυνση Κ.Ε.Π. περιλαμβάνονται το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών και το Τμήμα Εσωτερικής Ανταπόκρισης.

Στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών περιλαμβάνεται το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας, το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Τρίτης Ηλικίας, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Α’, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Β’, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Γ.

Στη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού περιλαμβάνεται το Τμήμα Πολιτισμού και Μουσικών Συνόλων, το Τμήμα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ‐ Εικαστικά Εργαστήρια, το Τμήμα Αθλητισμού και το Τμήμα Τουρισμού.

Στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Δόμησης περιλαμβάνεται το Τμήμα Οικοδομικών Αδειών, το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών και το Τμήμα Εφαρμογής Σχεδίου Πόλεως.

Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται το Τμήμα Αποκομιδής, Ανακύκλωσης και Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων, το Τμήμα Πρασίνου ‐ Αστικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων.

Στη Διεύθυνση Προγραμματισμού πληροφορικής περιλαμβάνεται το τμήμα προγραμματισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και το τμήμα πληροφορικής.

Επίσης, δημιουργούνται πέντε αυτοτελή τμήματα (Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Νέας Γενιάς, Νομικό τμήμα, δημοτικής αστυνομίας που επανασυστήνεται και πολιτικής προστασίας, τμήμα εσωτερικού ελέγχου –  τύπου και εκδηλώσεων και γραφείο εθελοντισμού).