18 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ξεκινά ο καθαρισμός σε φοίνικες και φυτά στην παραλία

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις συντήρησης των δένδρων στον δημοτικό κήπο

Μια μεγάλη «επιχείρηση» για τον καθαρισμό και γενικά τη συντήρηση των μικρών και μεγάλων δένδρων, αλλά και των φοινίκων που υπάρχουν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που αφορά στον καθαρισμό και το ψέκασμα όλων των φοινίκων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, αρχής γενομένης από το παραλιακό μέτωπο.
«Η παρέμβαση που προγραμματίζουμε θα ξεκινήσει από τους φοίνικες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στην παραλία και αμέσως μετά θα επεκταθούμε ανατολικότερα. Στο πρόγραμμα μας είναι να καθαρίσουμε και να ψεκάσουμε προληπτικά -για το κόκκινο σκαθάρι- τους φοίνικες, διότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επεκράτησαν στην διάρκεια του χειμώνα, δεν μας άφησαν πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους παρεμβάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου.
Σύμφωνα με την κα Γκολφινοπούλου, παράλληλα με τον καθαρισμό των φοινίκων στην παραλία, άλλα συνεργεία της υπηρεσίας θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τις φυτεύσεις που θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις πλατείες και τα μνημεία του δήμου, στα οποία θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου από τη Μάχη της Κρήτης.
«Ήδη τα συνεργεία μας έχουν ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις τους στα δένδρα και στους φοίνικες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του εργατικού κέντρου, ενόψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και στο παραλιακό μέτωπο, σειρά θα πάρουν και άλλα σημεία πρασίνου της πόλης μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου.

Στο «μικροσκόπιο» της υπηρεσίας και ο δημοτικός κήπος
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και οι πρώτες παρεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο πράσινο του δημοτικού κήπου. Συγκεκριμένα έγινε ο καθαρισμός, τα κλαδέματα, ο ψεκασμός και η συντήρηση των δένδρων και των φυτών, ενώ έγιναν και νέες φυτεύσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο.
Παράλληλα, με χρηματοδότηση του δήμου που αφορά στην πυροπροστασία, αυξήθηκε η παροχή του νερού με την εγκατάσταση ειδικών συστημάτων, ενώ βελτιωτικές παρεμβάσεις έγιναν και στις πυροσβεστικές φωλιές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία εντός του δημοτικού κήπου.
«Η συντήρηση του δημοτικού μας κήπου, που σημειωτέον δεν είναι εύκολη υπόθεση, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την υπηρεσία μας. Μάλιστα οι παρεμβάσεις μας είχαν ξεκινήσει από την διάρκεια του χειμώνα όταν φυσικά, μας το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, όμως τώρα νομίζω πως όλα έχουν πάρει την τελική τους μορφή. Βέβαια έπεται και συνέχεια. Επίσης, αυτή την περίοδο έχουμε ήδη ολοκληρώσει και την διαδικασία της τοποθέτησης των ενημερωτικών πινακίδων σε όλα τα φυτά του κήπου, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα τόσο από τους έλληνες όσο και από τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Σας θυμίζω ότι η παρέμβαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει συνάψει ο δήμος Ρεθύμνου με τον βοτανικό κήπο του πανεπιστημίου Κρήτης και μάλιστα οι ενημερωτικές αυτές ταμπέλες αναγράφουν την ονομασία κάθε φυτού στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες», υπογράμμισε με έμφαση στην εφημερίδα μας η Νικολέτα Γκολφινοπούλου.
Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών συντήρησης των δένδρων και των φυτών του δημοτικού κήπου έχει ήδη ολοκληρωθεί, η προϊσταμένη της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου, απευθύνει για πολλοστή φορά έκκληση σε όσους επιθυμούν να οργανώσουν εκδηλώσεις εντός του δημοτικού κήπου, να καταθέσουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους στον δήμο, ώστε να αξιολογηθούν και να πάρουν το «πράσινο φως» για την διεξαγωγή τους.
«Οι διοργανωτές, αλλά και οι επισκέπτες θα πρέπει ακόμα και στις ώρες τις ψυχαγωγίας τους να συμβάλουν στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του δημοτικού κήπου της πόλης μας. Για τον λόγο αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους τους φορείς και τους συλλόγους που σκοπεύουν να ζητήσουν την παραχώρηση του δημοτικού κήπου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αυτό να γίνεται κάθε χρόνο στη  διάρκεια του Μαΐου και όχι στην τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γκολφινοπούλου.