27 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 6 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών στη Δ.Ε. Αρκαδίου

• Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ και ο στόχος είναι αυτές να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο πεντάμηνο

Ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2019 και του 2020 στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, καθώς χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου υπέγραψε δυο διαφορετικές συμβάσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή του ανατολικού Ρεθύμνου. Ήδη πριν δυο εβδομάδες υπεγράφησαν και ξεκίνησαν οι πρώτες αντίστοιχες εργασίες στην δημοτική ενότητα του Νικηφόρου Φωκά.

Οι δυο συμβάσεις που υπεγράφησαν χθες ανέρχονται σε 1 εκ. ευρώ, 500.000 ευρώ έκαστη και αφορούν ουσιαστική στην άμεση θωράκιση της περιοχής και στην αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι δυο θεομηνίες. Οι παρεμβάσεις ουσιαστικά επικεντρώνονται στην άρση επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία, σε τοιχία αντιστήριξης σε μικρά τεχνικά έργα και σε αποκατάσταση οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεις ή τσιμεντοστρώσεις.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για νέα έργα αλλά για αποκατάσταση των ζημιών, ενώ για μια ακόμα φορά υπογράμμισε πως τα χρήματα που δόθηκαν στον Δήμο Ρεθύμνου είναι δυσανάλογα του μεγέθους της καταστροφής που έχει υποστεί. Για το λόγο αυτό όπως επανέλαβε θα υπάρχει συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Σκάλκο και είναι έτοιμο ένα ακόμα τεχνικό δελτίο για αποκατάσταση ζημιών συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «η πιλοτική μας απόφαση ήταν να γίνει από ντόπιους εργολάβους για να μείνουν τα χρήματα στην τοπική κοινωνία, από ανθρώπους που συνεργαζόμαστε, γνωρίζουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχουν, ούτως ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να πάμε σε περιοχές όχι για να δημιουργήσουμε νέα έργα· η φύση αυτών των παρεμβάσεων και από τη χρηματοδότησή τους και από την ουσία τους είναι μόνο για να αποκαταστήσουμε αυτό το ποιο έχει τρωθεί από φυσικές καταστροφές των δυο προηγούμενων χρόνων.

Προφανώς τα λεφτά είναι πολύ λίγα. Ο δήμος Ρεθύμνου είναι αδικημένος, καθώς πήρε μόλις 5 εκ. ευρώ, ενώ οι κοστολογηθείσες από τις υπηρεσίες του υπουργείου ζημίες είναι 25 εκ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να βάλουμε προτεραιότητες και να κάνουμε τα βασικά και τα αναγκαία. Αυτό λοιπόν κάναμε. Παράλληλα διεκδικούμε επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Συνεπικουρούμεθα και από τον περιφερειάρχη στο αίτημα αυτό το οποίο και προφορικά αλλά και με τεχνικό δελτίο το υποβάλλαμε στον κ. Σκάλκο, τον γενικό γραμματέα δημοσίων επενδύσεων, γιατί πραγματικά το Ρέθυμνο το 2019 δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από υπουργείο και τώρα πήρε μόλις 5 εκ. ευρώ. Το θέμα θα το θέσουμε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα ξανά, γιατί πραγματικά όλο αυτό το οποίο έχει υποστεί ο δήμος Ρεθύμνης είναι τεράστιο ως φυσική καταστροφή και παράλληλα ζούμε την κρίση του κορονοϊού που έχει αφυδατώσει τον δήμο Ρεθύμνης από τις δυνατότητες που είχε να διαθέτει δικά του χρήματα για να επουλώνει πληγές. Και την άλλη φορά το κάναμε και τώρα σε μικρότερο βαθμό. Για την επόμενη, που ελπίζω να μην έρθει ποτέ, δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Περίπου 6 εκ. ευρώ και πάλι είμαστε φειδωλοί, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα αυτή την περίοδο είναι λίγα για όλους, αλλά εδώ συγκριτικά με το πώς έχουν δοθεί τα χρήματα μας πλημμυρίζει το αίσθημα αδικίας. Και τα νέα χρήματα με τον ίδιο τρόπο θα κατανεμηθούν, θα αξιολογηθούν οι εργολάβοι πως ενήργησαν, πόσο αξιόπιστο και σωστό έργο έκαναν και έτσι θα αξιολογηθούν. Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν έχει ούτε παιδιά ούτε αποπαίδια, έχει όμως σαφή επίγνωση τι μπορεί να κάνει ο καθένας και αυτό κάνει με απόλυτο πνεύμα δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, είπε: «Το έργο αυτό αφορά την αποκατάσταση μιας περιοχής, όπου είχαμε έντονα φαινόμενα και πέρυσι και πρόπερσι από πλημμύρες. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα για να προλάβουμε τη χειμερινή περίοδο. Γνωρίζουμε ότι έχει γίνει μια αξιολόγηση των προβλημάτων και μια ιεράρχησή τους σε βάση ισονομίας και ισότητας ανάμεσα στις  κοινότητες, έχουμε καθορίσει άξονες και αρχές βάσει των οποίων κρίνουμε και επιλύουμε τα θέματα. Πρώτα από όλα αφορά την άρση επικινδυνότητας, θέματα που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα και την προστασία κάποιων ιδιοκτησιών κοντά σε ρέματα κα άλλου τέτοιου είδους προβλήματα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ασφαλώς και μιλάμε για τα πρώτα 5 εκ. ευρώ, δεν μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε το σύνολο των προβλημάτων, από κει και πέρα όμως με μια σωστή ιεράρχηση που έχει γίνει  και με σωστούς εργολάβους και κατακερματισμό του έργου σε πολλά κομμάτια, ώστε να γίνει το συντομότερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να πιστεύουμε ότι η χειμερινή περίοδος θα μας βρει έτοιμους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να μην διευρυνθούν. Αναμένουμε και ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης».

Οι οκισμοί που θα γίνουν εργασίες

Ειδικότερα, σύμφωνα με την  πρώτη σύμβαση θα εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης  της βατότητας δημοτικών οδών και υποδομών στους Οικισμούς της  Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου:  Ελεύθερνα, Σκουλούφια, Ρούπες καθώς και σε γειτνιάζοντες σε αυτούς οικισμούς.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά αποκατάσταση δρόμων και έργα υποδομής στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνου στους εξής Οικισμούς: Σταυρωμένος, Χαμαλεύρι, Αστέρι, Βιράν Επισκοπή, Μαγνησία καθώς και σε οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στους προαναφερόμενους και χρήζουν ανάλογων παρεμβάσεων.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται καθαρισμοί δρόμων και  τάφρων, ασφαλτόστρωση δημοτικών οδών, αποκατάσταση πρανών με έργα σταθεροποίησης τους και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης τους, αποκατάσταση γεφυρών κ.α.