25 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ

Ξεκινούν οι εργασίες θεμελίωσης του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου

Παρά τις μικρές καθυστερήσεις λόγω της κακοκαιρίας αλλά και εργασίες διερεύνησης του υπεδάφους που έπρεπε να προηγηθούν, να γίνουν στον οικοπεδικό χώρο, το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου στον Τίμιο Σταυρό, προχωρά στο στάδιο της θεμελίωσης, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο επιβλέπων μηχανικός του δήμου Βασίλης Ποθητός. «Αν και βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πίσω, με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, λόγω του «σκαναρίσματος» του υπεδάφους που έπρεπε να γίνει, θεωρώ ότι δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα και οι εργασίες θα προχωρήσουν με καλούς ρυθμούς ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και θα κλείσει και το 1ο γυμνάσιο που βρίσκεται στην περιοχή, έτσι ώστε να μην υπάρχει όχληση κατά τη μεταφορά των παιδιών και θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε.

Η σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.530.000 ευρώ και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτσης».

Η κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου χαρακτηρίζεται από τον δήμο ως ένα πολύ σημαντικό έργο, με το οποίο αφενός θα εμπλουτιστεί ο αριθμός των νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων που έχει κατασκευάσει ο δήμος Ρεθύμνης τα τελευταία χρόνια και, αφετέρου θα αποσυμφορηθούν τα ήδη λειτουργούντα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δυτικού Ρεθύμνου, συνθήκη που αναμφίβολα θα ωφελήσει τη σχολική κοινότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 4.689,37 τ.μ., στην περιοχή Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα κατασκευαστούν δύο όροφοι κι ένα υπόγειο που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας των χρηστών τους και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από περιβαλλοντικά συμβατές εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (υγρομόνωση, θερμομόνωση, κλιματισμό, πυροπροστασία, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή κ.ά.). Θα διαθέτει αίθουσα Η/Υ, κατάλληλα εξοπλισμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, μικρό υπαίθριο θέατρο, ανελκυστήρα κ.ά.

Η νέα σχολική μονάδα θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4.689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό θα είναι 7/θέσιο, με δυνατότητα ωστόσο να γίνει 9/θέσιο και δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 270 μαθητών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό 3.530.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτσης».

Η συμβατική διάρκεια εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 24 μήνες.

 

Οι ενστάσεις στον διαγωνισμό καθυστερούν το έργο αποκατάστασης της φιλαρμονικής

Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά το κτίριο της φιλαρμονικής και την αποκατάστασή του, υπάρχουν ενστάσεις στον διαγωνισμό που έχει γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις έως ότου αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές για την εκδίκαση των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι και το έργο αποκατάστασης της δημοτικής φιλαρμονικής, έχει επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 1.273.978,57 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Φιλαρμονικής, όπως έχει προβλεφτεί από τη μελέτη θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσής του, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Τα προβλήματα στατικής επάρκειας που παρουσίασε το υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται η λειτουργία των σημαντικών πολιτιστικών δομών της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Δημοτικού Ωδείου, επέβαλαν τη μεταστέγασή τους κι έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση του κτιρίου. Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά τρεις κατηγορίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή, η μελέτη αποσκοπεί αφ’ ενός στη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αφ’ ετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Στόχος είναι η λειτουργική αναδιάταξη των κατόψεων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές και η ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων των όψεων με παράλληλη προσπάθεια διαφοροποίησης της απλοποιημένης νέας επέμβασης στον όροφο από το ισόγειο.