26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ξεκινούν στο τέλος του μήνα τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες

Μετά το Δεκαπενταύγουστο και πριν το τέλος του μήνα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2020, αλλά και του 2019 στους οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου. Οι εργολαβίες, έντεκα στον αριθμό, ανατέθηκαν με τη διαδικασία της πρόσκλησης ανάθεσης, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία λόγω του επείγοντος χαρακτήρα και ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επιλογή των εργολάβων, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Άγγελο Μαλά, θα έχουν ολοκληρωθεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα:

«Έχουν χωριστεί 11 εργολαβίες, ουσιαστικά θεωρώ ότι θα είναι 11 διαφορετικοί εργολάβοι, ίσως και παραπάνω αν έχουμε συμπράξεις εργολάβων, καθώς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα. Θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 11 εργοτάξια που θα δουλεύουν μαζί το σύνολο των οικισμών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ασφαλτικά, μπετά, τοιχία, επίστρωση δρόμων, αποκατάσταση βατότητας σε χωματόδρομους, κάποια τεχνικά, και κάποιες άλλες διευθετήσεις ή κάποια μικρά τεχνικά που συνδέουν δρόμους δηλαδή γεφυράκια.

Το σύνολο των χρημάτων που έχει λάβει ο Δήμος Ρεθύμνου για την αποκατάσταση των ζημιών είναι 5 εκ. ευρώ, την στιγμή που η αποτίμηση που είχε γίνει από τις καταστροφές που καταγράφηκαν τα δυο τελευταία χρόνια είναι στα 25 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι στοχευμένες σε σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Εμείς έχουμε δαπανήσει ήδη από τον δήμο 1 εκατομμύριο από ίδιους πόρου για να αποκαταστήσουμε ζημιές και με τις εργολαβίες αυτές που θα ξεκινήσουν ουσιαστικά θα άρουμε τις επικινδυνότητες, όπου μπορούμε να παρέμβουμε και δύναται βάση προδιαγραφών» ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, προσθέτοντας ότι: «Είναι μια απαίτηση της κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα των καταστροφών είναι τεράστια και έχουμε προβλήματα με επικινδυνότητες και με τη βατότητα των δρόμων. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι με το πρώτο ποσό των 5 εκατομμυρίων και με ένα σύνολο πολύ μεγαλύτερο θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που γνωρίζει η τοπική κοινωνία κατά προτεραιότητα. Είναι κάτι το οποίο το αναμένουμε καιρό και θεωρώ ότι πριν τα έντονα φαινόμενα της χειμερινής περιόδου θα είμαστε σε θέση να έχουμε δώσει ήδη τις απαιτούμενες λύσεις. Ούτως ή άλλως η στόχευση του δήμου αφορά τη διάθεση του κονδυλίου αυτού σε ένα μεγάλο σύνολο εργολαβιών, ώστε να εγκαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εργοτάξια και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που κλονίζουν την τοπική κοινωνία μας εδώ και 2 χρόνια».

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και διαβεβαιώσεις ότι τα επόμενο διάστημα θα δοθούν συμπληρωματικά κονδύλια «ώστε να μπορούμε να καλύψουμε έστω ένα μεγάλο κομμάτι από το προϋπολογισθέν ποσό των καταστροφών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα οικισμών, Γιώργος Σκορδίλης, τόνισε πως: «υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσίασαν οι πλημμύρες το 2019 και του 2020. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ζημιές είναι μη αναστρέψιμες, πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Θεωρούμε ότι τώρα που τελειώνει η τεχνική διαδικασία και η γραφειοκρατική διαδικασία και η ανάθεση των εργολαβιών, πολύ σύντομα θα γίνει σημαντική αποκατάσταση των ζημιών. Όχι βέβαια στο επιθυμητό μέρος που θα θέλαμε εμείς, που θα θέλαμε όλοι μας, που θα ήθελαν οι δημότες, η δημοτική αρχή γιατί τα χρήματα είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ζημιές που αντιμετωπίσαμε. Οι παρεμβάσεις θα είναι στις δημοτικές υποδομές και είτε έχουν σχέση με κατολισθήσεις είτε έχουν σχέση με τεχνικά έργα είτε είναι η διάβρωση, είτε είναι σε ποταμούς. Θεωρούμε ότι ξεκινώντας οι εργολαβίες άμεσα από το επόμενο 10ήμερο – 20ήμερο θα δημιουργηθούν συνθήκες έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται και προσδοκούμε σε περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, αφού το ποσό αυτό που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα είναι όπως είπα προηγουμένως πολύ λίγα τα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο της ολοκλήρωσης των εργολαβιών αυτών με δεδομένο ότι έχουμε 2 με 3 μήνες μπροστά μας είναι αρκετό αυτό το διάστημα έτσι ώστε πριν αρχίσουν οι βροχές και οι ζημιές να είμαστε κατά κάποιο τρόπο «θωρακισμένοι». Θεωρώ ότι τα χρήματα που υπάρχουν τα 5 εκατομμύρια που δουλεύουμε τώρα πολύ σύντομα θα απορροφηθούν στις εργολαβίες που έχουμε και άμεσα θα πρέπει να υπάρξει καινούρια χρηματοδότηση του δήμου για να φτάσουμε έτσι στην ολοκλήρωση του έργου έτσι ώστε να μην αφήσουμε έργα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στα επόμενα τυχόν καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που έρχεται.

Όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος οικισμών είναι απαραίτητη η συνεργασία με την περιφέρεια τονίζοντας πως: «φυσικά προσδοκούμε την συνεργασία με την περιφέρεια, αφού ένα σημαντικό κομμάτι που έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών που υπάρχει είναι ο καθαρισμός των ποταμών και η οριοθέτησή τους και η διευθέτησή τους με τα έργα που απαιτούνται. Η συνεργασία αυτή όσον αφορά τα φερτά υλικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την επόμενη μέρα των καταστροφών για να μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο αυτά τα χιλιάδες κυβικά μέτρα εδάφους και φερτών που κατέβασαν οι ποταμοί να τα είχαμε αξιοποιήσει στις διαβρώσεις των δρόμων που είχαμε. Αυτό πρέπει να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή. Θεωρώ ότι τώρα έστω και αργά μπορούμε να βρούμε τρόπο συνεργασίας έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα υλικά αυτά σε υποδομές του δήμου» κατέληξε.

Οι οικισμοί που θα γίνουν παρεμβάσεις

Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου, οι οικισμοί στους οποίους θα γίνουν αποκαταστάσεις ζημιών ανά Δημοτική Ενότητα είναι οι παρακάτω:

Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου

 • χωριά Βρύσινα στην Δημοτική ενότητα Ρεθύμνου.
 • Αγία Ειρήνη, Ξηρό Χωριό, Μικρά Ανώγεια, Αρμένοι, Φωτεινού καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Ρεθύμνου.
 • Ρέθυμνο, Γάλλου, Πλατανιάς καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Ρεθύμνου.

Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου

 • Ελεύθερνα, Σκουλούφια, Ρούπες καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Αρκαδίου.
 • Αρχαία Ελεύθερνα, Καβούσι, Χάρκια καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Αρκαδίου
 • Σταυρωμένος, Χαμαλεύρι, Αστέρι, Βιράν Επισκοπή, Μαγνησία καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Αρκαδίου.
 • Πηγή, Πίκρη καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Αρκαδίου.

Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά

 • Άνω και Κάτω Μαλάκι, Γωνιά, Κάτω Βαλσαμόνερο καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά.
 • Βελονάδο, Άγιος Κωνσταντίνος, Ζουρίδι καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά.

Δημοτική Ενότητα Λαππαίων

 • Μαρουλού, Μυριοκέφαλα, Βιλανδρέδο καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Λαππαίων.
 • Επισκοπή, Καρωτή καθώς και σε οικισμούς πέριξ αυτών στην Δημοτική ενότητα Λαππαίων.