28 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης της Μελισσινού

-Το έργο προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου»

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις που οφείλονται στην αλλαγή της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού ξεμπλοκάρει και αναμένεται το προσεχές διάστημα να δημοπρατηθεί. Ήδη αυτές τις ημέρες η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης -που είναι ο αρμόδιος φορέας, που έχει ήδη εγκρίνει τα τεύχη από τον περασμένο Μάρτιο- πλέον τα προσαρμόζουν με βάση τα νέα νομοθετικά δεδομένα που αφορούν τυπικά θέματα ως προς τον τρόπο ανάθεσης και σύντομα το έργο θα βγει στον αέρα, όπως διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς.

Το έργο αυτό είναι ένα από τα υποέργα της πράξης «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός έργου: 1.114.870,63€.

«Μετά από πολλές καθυστερήσεις, οι οποίες δεν οφείλονται στον Δήμο Ρεθύμνης αλλά στη γραφειοκρατία και στις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, η τεχνική υπηρεσία ετοιμάζει τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και θεωρώ ότι τη χειμερινή περίοδο θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα, ώστε η νέα σεζόν να μας βρει έτοιμους με κομμάτια αναπλασμένα στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας και προς όφελος των δημοτών. Το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είναι τελευταίος δρόμος της παλιάς πόλης που θα αποτελέσει μια δίοδο μέσω της οποίας θα μπορέσει να «αναπνεύσει» το ιστορικό μας κέντρο και θα μεταφορτωθεί μετά την ανάπλαση, καθώς σήμερα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την προσβασιμότητά του» τόνισε ο κ. Μαλάς.

Ειδικότερα, το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού, περιλαμβάνει:

  • ασφαλή και προσπελάσιμα πεζοδρόμια, αυξάνοντας και το ποσοστό σκίασης με την χρήση δέντρων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των νέων φωτιστικών
  • υποδομές για κίνηση ΑΜΕΑ
  • αισθητική σύνδεση της οδού Ι. Μελισσινού με την οδό Αρκαδίου και με τη μελέτη Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης
  • προκαθορισμός θέσεων στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων, δίνοντας όμως βάρος στη εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου
  • αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες
  • κάδοι απορριμμάτων αναρτώμενοι στους φωτιστικούς στύλους

Ειδικότερα, το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει αυτή φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ. H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο επιχειρεί να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που υπήρξε με την αρνητική εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης, για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ως συνδικαιούχος του προγράμματος να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει δράσεις για την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ετοιμάζονται οι μελέτες για την ανάπλαση της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων

Εκτός από την ανάπλαση της Μελισσινού στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» περιλαμβάνονται και έργα αναπλαστικού χαρακτήρα στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, καθώς και ανακατασκευή των δημόσιων τουαλετών και αντικαταστάσεις οδοστρωμάτων. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, οι σχετικές μελέτες είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και αναμένεται να κατατεθούν προς έγκριση στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και στην συνέχεια στη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου για την σχετική έγκριση για να προχωρήσει η δημοπράτηση. «Ετοιμάζουμε παράλληλα την μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων και την ενοποίησή της με το πάρκινγκ, θα γίνουν κάποια παρτέρια με πάρκα και ένας χώρος αναψυχής που θα ενοποιείται ο δρόμος με την Μεγάλη Πόρτα. Παράλληλα προβλέπεται η ανακατασκευή των δημόσιων τουαλετών και δημιουργία νέων», τόνισε ο κ. Μαλάς.

Η πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη και σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Μέσα από τον άξονα αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου φιλοδόξει να την αναδείξει περαιτέρω δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που θα την καταστήσουν αφετηρία της εμπορικής αγοράς, αλλά και σταθμό ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών.

Αναλυτικά προβλέπονται οι παρακάτω παρεμβάσεις:

– Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

– Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών – στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.