28 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Ξεπερνούν τα 285.000 τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν στον δήμο Ρεθύμνου

Ξεπέρασαν τα 285.000 τα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων που αποκαλύφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και έσπευσαν να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους και απαλλάχτηκαν από τέλη και προσαυξήσεις πολλών ετών. Υπενθυμίζεται, ότι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών είχαν πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους, μέχρι και το 2020, ενώ προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου συνολικά:

 1. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τον δήμο Ρεθύμνου έγιναν 10.920 αιτήσεις.

Από αυτές:

 • 7.436 αφορούσαν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
 • 3.005 αφορούσαν μη ηλεκτροδοτούμενα
 • 429 αιτήσεις απορρίφτηκαν

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία των αιτημάτων τους περίπου οι μισοί Δήμοι της χώρας.

 1. Χειρόγραφα έγιναν 1.128 αιτήσεις. Από αυτές:
 • 678 έχουν ολοκληρωθεί
 • 450 είναι υπό επεξεργασία

Όσον αφορά την πλατφόρμα που υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία, στο σύστημα υπολογισμού των δημοτικών τελών προστέθηκαν:

 • 221.064 τ.μ που αφορούν σε οικίες
 • 64.571 τ.μ. που αφορούν σε επαγγελματική στέγη

Μόλις ολοκληρωθούν στο σύνολό τους τα αιτήματα και γίνει η εκκαθάριση, η οποία είναι σε εξέλιξη και για τις αιτήσεις που έγιναν στην οικονομική υπηρεσία θα υπάρχουν τα οριστικά στοιχεία και για τα ανταποδοτικά καθαριότητας αλλά και για τον ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) που ενισχύει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Σε σχετική δήλωσή του ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Ρεθύμνης, Στέλιος Σπανουδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Στον Δήμο Ρεθύμνης έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία των 11.000 αιτημάτων που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών. Όσοι επωφελήθηκαν της ρύθμισης, τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους απέναντι στο Δήμο, δηλώνοντας τα ορθά τ.μ. της ιδιοκτησίας τους αλλά και γλύτωσαν πολλές χιλιάδες ευρώ μιας και απαλλάχθηκαν από τέλη και πρόστιμα δέκα και πλέον ετών.

Ως Δήμος είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη αυτή, της δήλωσης των αφανών τετραγωνικών, γιατί κάθε μέρα πλέον γίνεται και πιο αναλογική αλλά και πιο δίκαια η επιβάρυνση των συνδημοτών μας για την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας, κάτι για το οποίο «παλεύουμε» ως δημοτικό σύστημα από το 2014 με απτά και θεαματικά αποτελέσματα.

Θετικό τέλος είναι ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα προστεθεί και ένα μικρό ποσό (το 1/10 αυτού που απαλλάχτηκαν οι αιτούντες) στο ταμείο της καθαριότητας, το οποίο λόγω των δύσκολων ετών που διανύουμε, θα είναι για εμάς σημαντικό, καθώς ο Δήμος Ρεθύμνης προχωρά στον εκ νέου εκσυγχρονισμό του στόλου του με την προμήθεια 4 κλασικών και 2 για βιοαπόβλητα νέων απορριμματοφόρων».

Με το τέλος της εκκαθάρισης των δηλώσεων οι δήμοι θα διαβιβάζουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ιδιοκτητών, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Επίσης θα προκύπτει κατά περίπτωση ένα ποσό αναδρομικών δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών από την 1η Ιανουαρίου 2020 (17-19 μηνών ανάλογα με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης), το οποίο οι ιδιοκτήτες θα εξοφλήσουν, μέσω λογαριασμών ρεύματος σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (σ.σ. εδώ υπάρχει κάποιο θέμα καθώς οι ιδιώτες πάροχοι εκδίδουν μηνιαίο λογαριασμό και η ΔΕΗ διμηνιαίο). Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Αναπροσαρμοσμένα δημοτικά τέλη και αναδρομικά υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των ιδιοκτήτων μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα με τον χρόνο που ο κάθε δήμος περαιώνει την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Δεύτερη ευκαιρία

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, στην ουσία παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν έκαναν χρήση της αρχικής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα και θα έχουν την δυνατότητα να τα δηλώσουν και να κλείσουν την εκκρεμότητα.

Εκτιμάται ότι τα ακίνητα, για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και οι δήμοι προσβλέπουν σε νέα έσοδα.

Προκειμένου να μην αδικηθούν όσοι δήλωσαν εμπρόθεσμα τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους, μέχρι και πέρυσι, εκείνοι που θα τα δηλώσουν φέτος, μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα θα έχουν μία επιβάρυνση, αλλά γλιτώνουν τα υψηλά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τα έτη προ του 2020.

Ο νόμος προέβλεπε πως όσοι δεν εντάσσονταν εμπρόθεσμα (μέχρι πέρυσι) στη ρύθμιση θα τους καταλογίζονταν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη και με προσαυξήσεις για τα αδήλωτα τ.μ. για όλα τα χρόνια, που είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο ακίνητο.

Όμως, με τη νέα διάταξη θα τους δίδεται δεύτερη ευκαιρία και έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση του ν. 4647/2019 θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και αφού αποκαλύψουν τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους:

 • Θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη πριν το 2020, που φτάνουν έως και στο 200%.
 • Θα τους καταλογιστεί το ποσό των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, αλλά μόνο για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.