6 °C Rethymno, GR
22/01/2022

ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ 90% ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οικονομική «ανάσα» ο τουρισμός και το τελευταίο δίμηνο της σεζόν

•Μήνας αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος ο Σεπτέμβριος • Μετά τις 20 Οκτωβρίου κλείνουν οι ξενοδοχειακές μονάδες


Σημαντική οικονομική ενίσχυση πρόκειται να δεχθεί ο τουριστικός κλάδος το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, καθώς η φετινή καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα, με αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού Ρεθύμνης και ιδιαίτερα σε αυτές της πόλης. Σύμφωνα με τους αρμοδίους των Συλλόγων Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, ο Σεπτέμβριος παραμένει ένας μήνας αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις και για τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθεί μικρή αύξηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ένας πολύ καλός μήνας για την πόλη του Ρεθύμνου, με πληρότητες που αγγίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 90%» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων.
Για την περίοδο από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων επεσήμανε τα εξής: «Από 25 Σεπτέμβριου έως 15 Οκτωβρίου υπάρχει μια σημαντική δυναμική, καθώς μπαίνουν συνεχώς κρατήσεις. Άρα η μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που επιζητούμε, θα υπάρξει και φέτος, τουλάχιστον έως τις 15-20 Οκτωβρίου».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα διατηρηθούν σε πλήρη λειτουργία έως τις 20 Οκτωβρίου περίπου. Από εκεί κι έπειτα, αρκετά καταλύματα θα κλείσουν, ενώ η «αυλαία» για όλους αναμένεται να πέσει έως τις αρχές Νοεμβρίου.
Το κέρδος από την μικρή επιμήκυνση της περιόδου είναι η συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης, αφού στον κλάδο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των εποχιακών επιχειρήσεων, επιστρέφουν στην ανεργία και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες του χειμώνα με το μικρό χρηματικό βοήθημα που εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ.
Αναλυτικά…
 
 
Ο τουρισμός ενισχύει την οικονομία και την απασχόληση στο Ρέθυμνο
 
ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
 
 
• Διατηρούνται οι εποχικές θέσεις εργασίας – Τονώνεται οικονομικά ο τουριστικός κλάδος
• Μικρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για χειμερινές διακοπές στην Κρήτη
 
 

Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο έως το τέλος της φετινής σεζόν. Η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη επόμενου μήνα, με αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού Ρεθύμνης και ιδιαίτερα σε αυτές της πόλης. Σύμφωνα με τους αρμοδίους των Συλλόγων Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, ο Σεπτέμβριος παραμένει ένας μήνας αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις και για τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθεί μικρή αύξηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ένας πολύ καλός μήνας για την πόλη του Ρεθύμνου, με πληρότητες που αγγίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 90%» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης.
Για την περίοδο από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, Στράτος Μπερέτης, επεσήμανε τα εξής: «Από 25 Σεπτέμβριου έως 15 Οκτωβρίου υπάρχει μια σημαντική δυναμική, καθώς μπαίνουν συνεχώς κρατήσεις. Άρα η μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που επιζητούμε, θα υπάρξει και φέτος, τουλάχιστον έως τις 15-20 Οκτωβρίου».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα διατηρηθούν σε πλήρη λειτουργία έως τις 20 Οκτωβρίου περίπου. Από εκεί κι έπειτα, αρκετά καταλύματα θα κλείσουν, ενώ η «αυλαία» για όλους αναμένεται να πέσει έως τις αρχές Νοεμβρίου.
Ο κ. Μπερέτης ανέφερε: «Ο Σεπτέμβριος πάει πολύ καλά, θα κλείσει με πληρότητες κοντά στο 85-90%. Από 25 Σεπτέμβριου έως 15 Οκτωβρίου υπάρχει μια σημαντική δυναμική, καθώς μπαίνουν συνεχώς κρατήσεις.
Άρα αυτή η μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που επιζητούμε, θα υπάρξει και φέτος, τουλάχιστον έως τις 15-20 Οκτωβρίου. Σε σχέση με πέρσι ο Σεπτέμβριος θα σημειώσει μια μικρή μονοψήφια αύξηση, της τάξεως 2-3%. Ο Οκτώβριος είναι ένα μικρό ερωτηματικό ακόμα, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα υπάρχει μικρή αύξηση της τάξεως 5%.
Μετά τις 20 Οκτωβρίου, η περίοδος των κρατήσεων φθίνει και βαίνουμε προς ολοκλήρωση στις αρχές Νοεμβρίου».
Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες, που βελτιώνουν και προωθούν το τουριστικό προϊόν τους, είναι κατά τον κ. Μπιρλιράκη, ο λόγος που ο μήνας Οκτώβριος, καταγράφει μεν μια δυναμική σε κρατήσεις, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν προσεγγίζει τα «νούμερα» του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, δήλωσε: «Για τον Οκτώβριο διαπιστώνουμε μια πιο αργή ροή στις κρατήσεις. Γεγονός λογικό κατά τη γνώμη μου, διότι τον Οκτώβριο έχουμε άμεσο ανταγωνισμό με τις χώρες που επέστρεψαν φέτος δυναμικά. Η Τουρκία, με τα χειμερινά της προγράμματα, μας ανταγωνίζεται πολύ δυναμικά, κι αυτό όσο να ‘ναι μας επηρεάζει».
Οι ταξιδιώτες δεν σπαταλούν χρήματα – Επιλέγουν να ταξιδεύουν πιο συχνά
Παρά τις αυξημένες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό ωστόσο, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν ικανοποιούν τους εμπλεκόμενους στον κλάδο τόσο στον ξενοδοχειακό τομέα όσο και στους τομείς της εστίασης και του εμπορίου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, με αποτέλεσμα η «κατανάλωση» να μην θεωρείται ικανοποιητική.
Η περιορισμένη αγοραστική κίνηση είναι ορατή στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου, ενώ προσεκτικοί στις επιλογές τους εμφανίζονται οι επισκέπτες και στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
Όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, η παλιά πόλη και η παραλία «πλημμυρίζουν» καθημερινά από κόσμο, τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα, ωστόσο ο αριθμός των επισκεπτών δεν «μεταφράζεται» σε αντίστοιχες καταναλώσεις, αγορές και εισπράξεις.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι ταξιδιώτες διαθέτουν χαμηλότερο «προϋπολογισμό» για τις διακοπές τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, Στ. Μπερέτης, επισημαίνει ότι το πρόβλημα αυτό είναι ορατό και σε πολλούς άλλους τουριστικούς προορισμός, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι επιλέγουν να μετακινούνται περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο, επομένως επιλέγουν την τακτική της εξοικονόμησης χρημάτων σε κάθε ένα από τα ταξίδια τους.
Ειδικότερα, ο κ. Μπερέτης ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Το παράπονο που υπάρχει στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό είναι ότι ενώ υπάρχει πολύς κόσμος στην περιοχή μας, επί παραδείγματι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης είναι κατά πολύ αυξημένες φέτος, οι πελάτες δεν έχουν οικονομική δύναμη. Η κατανάλωση δεν είναι αντίστοιχη της αριθμητικής ποσότητας των τουριστών που έρχονται στην Κρήτη.
Βέβαια, αυτό δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Η τάση αυτή υπάρχει σε όλους του μεσογειακούς προορισμούς. Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το προφίλ του επισκέπτη. Το κόστος αερομεταφοράς έχει μειωθεί, επομένως οι τουρίστες πλέον προτιμούν να ταξιδέψουν περισσότερες φορές πλέον μέσα στο χρόνο, παρά να σπαταλήσουν τα χρήματά τους σε έναν προορισμό»
Αμυδρό ενδιαφέρον για χειμερινό τουρισμό
Η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που επιχειρείται εδώ και χρόνια από τους τοπικούς φορείς, μπορεί να βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με παλαιότερα, ωστόσο και φέτος το Ρέθυμνο και η Κρήτη γενικότερα αναμένεται να εισπράξουν μικρό μερίδιο από την τουριστική «πίτα» της χειμερινής περιόδου. Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι συμφωνίες τοπικών ξενοδόχων με μεγάλα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία δεν έχουν προχωρήσει στη φάση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας και των σχετικών υπογραφών.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τον Νοέμβριο έως το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να αφιχθούν στα αεροδρόμια της Κρήτης περίπου 60.000 επισκέπτες. Στο Ρέθυμνο υπάρχει πρόθεση συνέχισης της λειτουργίας τους χειμερινούς μήνες, από τέσσερις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως συνέβη και πέρσι, ωστόσο αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπ. Μπιρλιράκης, δήλωσε: «Για τα χειμερινά προγράμματα υπάρχει αμυδρό ενδιαφέρον. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα μετουσιωθούν σε κρατήσεις».
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μπερέτης ανέφερε τα εξής: «Όπως πέρσι έτσι και φέτος θα υπάρξει στην Κρήτη ένα χειμερινό πρόγραμμα, το οποίο θα κυμανθεί στις 50.000-60.000 τουρίστες. Το Ρέθυμνο θα εισπράξει ένα μερίδιο από αυτές τις αφίξεις, καθώς τον χειμώνα θα λειτουργήσουν τέσσερα ξενοδοχεία.
Ο μεγαλύτερος όγκος των διανυκτερεύσεων θα γίνει έως τα Χριστούγεννα.
Υπάρχουν δυο ακόμα γραφεία, ένα ολλανδικό και ένα γερμανικό, τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά διστάζουν και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι κέρδος από την μικρή έστω επιμήκυνση της περιόδου είναι η καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς στον κλάδο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των εποχιακών επιχειρήσεων, επιστρέφουν στην ανεργία και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες του χειμώνα με το μικρό χρηματικό βοήθημα που εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ.